Svjedočanstva duhovnih velikana o "Raspravi"

www.monfortanci.comVeć više od nekoliko godina radi se na proglašenju sv.Ljudevita Marije Grigniona Montfortskog naučiteljem Crkve.
Donosimo samo neka od svjedočanstva o utjecaju Montforta na Crkvu u ovim zadnjim vremenima.

Pape, kardinali i biskupi

Papa Pavao II:

njegova svjedočanstva mogu se pročitati u uvodu knjige.

Papa Pavao VI:

Govoreći o monfortanskoj duhovnosti kaže: "Živjeti i naviještati Isusa Krista, Vječnu Mudrost, pomoći drugima da upoznaju i uzljube Mariju koja ih sigurno vodi Kristu". Pavao VI. je isto tako pozvao "da svi sinovi Crkve osobno obnove vlastitu posvetu Bezgrešnom srcu Marije Majke Crkve" (Signum magnum 13. 5. 1967).

Papa Pio XII:

je papa koji je 1947. proglasio tada bl.Ljudevita Montfortskog svetim. Tom prigodom je pozvao vjernike: "Da crpe iz riznice djela i iz života sv.Ljudevita bit njegove marijanske pobožnosti".

Papa Pio XI:

Prigodom jedne pastoralne posjete u Rimu na pitanje poznaje je li Raspravu, Pio XI. reče: "O, da poznajem je. To je bila moja pobožnost od mladosti" (S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.25.)

Papa Benedikt XV:

U jednom pismu upućenom družbi Marijinih misionara monfortanaca potiče oce monfortance da šire pobožnost Majci Božjoj: "Da biste ispunili ovo posebno poslanje jako je korisna mala knjiga velike karizme i vrijednosti o pravoj pobožnosti koju je napisao sam Montfort i ostavio vam u baštinu s ciljem da je brižno prenosite narodu." (S. Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.105.)

Kardinal Franjo Kuharić:

U popratnoj riječi izdanja Sabranih djela sv. Ljudevita iz 1980. godine piše: “Ispravno štovanje Majke Božje uvijek nas vodi Isusu Kristu, uvodi nas u neizrecivu ljubav Božju koja nam je otkrivena utjelovljenjem Sina Božjega…Sveci-teolozi zaslužuju posebno povjerenje. S tim povjerenjem čitajmo djela sv.Ljudevita Marije Grigniona Montfortskog”.

Kardinal Franjo Šeper:

U uvodnoj riječi Marijine tajne u izdanju sestara sv.Križa piše: ”Duhovne spise sv.Ljudevita Marije karakterizira duboka teologija i žar pobožnosti. Marijanska pobožnost, kako je zamišlja i propagira sv.Ljudevit, zapravo je u svojoj biti dosljedan život u duhu krsnog zavjeta po osobnoj savršenoj posveti Isusu Kristu po Mariji….Svima koji budu ovu knjižicu čitali dajem svoj apostolski blagoslov”.

Kardinal Mercier:

Misli pokojnog primasa Belgije sabrane iz više prigoda:”Netko bi se mogao čuditi kada vidi kako neke duše potaknute pobožnošću, izabiru Mariju kao Gospodaricu, posvećuju se njoj iz ljubavi na njenu slavu…posvećuju njoj same sebe te po nauku bl. Ljudevita Montfortskog postajući robovi Marijini…Nemojte misliti draga braćo u svećeništvu i vjerne duše, nemojte pasti u napast da mislite da je lakše i sigurnije ići Bogu po Isusu a da se ne utječemo Mariji. Treba poštivati Božji plan spasenja…. Eccelenze i gospodo ja sam došao da vas zamolim za jednu uslugu: živite i širite pravu pobožnost Presvetoj Djevici po nauku bl.Montforta”.( S. Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.23-25.)

Kardinal W.O Connel:

Pokojni Kardinal Sjedinjeni američkih država i nadbiskup Bostona: “Kao rektor američkog kolegija u Rimu učio sam bogoslove pravu pobožnosti sv. Ljudevita kao izvrsno sredstvo za postizanje ideala svećeničke svetosti” ( S. Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.29.)

Kardinal Wyszynski:

Primas Poljske, 25. 09.1953 zatvoren od komunista. Kardinal nije mogao voditi Crkvu u Poljskoj dok su komunisti na sve načine nastojali progoniti i podijeliti biskupe, svećenike i narod. Kardinal je oslobođen na kraju staljinističkog doba ali je i dalja morao trpjeti teške kušnje. Uza sve to uspio je očuvati jedinstvo Poljske Crkve. Nekoliko godina prije svoje smrti govorio je o tom nevjerojatnom uspjehu.” To zahvaljujem Gospi”. On, se je još kao svećenik, posvetio Mariji: “Već tri tjedna se spremam za posvetu po načinu koji naučava bl.Montfort. Posvećujem se kao rob Isusa Krista po Mariji mojoj najboljoj Majci. Smatram posebnom milošću vrijeme priprave koje mi je Gospodin udijelio za posvetu”. Kardinal Wyszynski u zatvoru na dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo je ponovno posvetio samoga sebe i cijelu Poljsku Mariji. Kad je izišao na slobodu u Czestokowi kardinal je ponovo posvetio Poljsku Mariji koristeći formulu sv.Ljudevita i pojam ropstva ljubavi. ( S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.81.)

Nadbiskup Frane Franić:

U popratnoj riječi izdanja Sabranih djela sv.Ljudevita piše: “Sveti Grignion se ne koleba ljubav čovjekovu prema Bogu nazvati ne samo sinovskom, nego je naziva i ropskom, to jest – ta slobodna ljubav čovjeka prema Bogu može postati tako velika, da čovjek zapravo postane rob svoje najveće ljubavi, rob svoje ljubavi…Veselim se izdanju sabranih djela sv. Grigniona. Želim da čitanje i razmišljanje tih donese korist našem narodu, posebno našim mladima, koji su napastovani od krivih Bogova, krivih ljubavi i krivih sloboda.”

Nadbiskup Josip Stadler:

Sarajevski nadbiskup je prvi preveo na hrvatski jezik Raspravu od sv.Ljudevita. U uvodu nadbiskup kaže:” Čitaj često ove istine, pogotovu prigodom Marijinih blagdana, i nemoj misliti da će ti postati dosadne. Vjeruj mi, što je više budeš čitao postat će ti to draže. Nećeš lako ostaviti iz ruke ovu malu knjižicu…”( S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.31.).

Biskup Adriano Bernareggi:

Biskup iz Bergama, Italija, 1942 godine, prilikom stogodišnjice pronalaska Rasprave:” Čitajmo i studirajmo Raspravu o pravoj pobožnosti. U njoj je sadržan uistinu uzvišen nauk za kršćanski život» ( S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.72.).

Biskup De Gilbergues iz Valence:

“Najveće radosti moga života zahvaljujem pobožnosti prema Presvetoj Djevici koju sam živio kao rob ljubavi po nauku koji donosi Montfort”. (S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, st.19.).

Biskup Lurda mons.Thesa:

“Čini mi se da u djelima sv. Ljudevita M. Grigniona Montfortskog nalazimo najbolji komentar marijanskim tekstovima Drugog vatikanskog koncila”.

Sveci, blaženici i duhovni velikani

Blaženi Alojzije Stepinac:

“Budite Apostoli slave Marijine nasljedujući sv. Ljudevita Grigniona Montfortskog i bit ćete pobjednici u ovom boju koji nadilazi ljudske snage”. (H. Barbur-J.Batelja “Luce lungo il sentiero della vita”, str.37 ,Zagreb 1998).

Sv. Pio X, papa:

Prigodom privatne audijencije otaca monfortanaca prvi se učlanio u mofortansku svećeničku bratovštinu “Marija kraljica srdaca” i tada je rekao : “Istina je da od davno poznajem Raspravu i bilo mi je jako stalo da je ponovno pročitam prije nego li napišem svoju encikliku o Majci Božjoj. Svim srcem preporučujemo Raspravu, divnu knjigu koju je napisao blaženi Montfort, i svim onima koji je budu čitali s velikom radošću dajemo naš apostolski blagoslov” ( S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, str.53.).

Sveti Ivan Bosco:

Domenico Beretto, salezijanac i mariolog tvrdi: ”Don Bosco je posvuda jako širio Raspravu od sv.Ljudevita Montfortskog i sam ju je predstavio u četvrtom talijanskom izdanju” (S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, str.43.) .

Sveti Maksimilijan Kolbe:

Poljski mučenik kojega je papa Ivan Pavao II. proglasio svetim. Iako Kolbe ima vlastitu Marijansku pobožnost, on se nadahnjuje na sv.Ljudevitu Montfortskom. Za vrijeme priprave na svećeništvo u Rimu Kolbe je čitao sv.Ljudevita. Usporedno čitanje ovih dvaju velikih Marijinih apostola bi pokazalo koliko se Kolbe nadahnu na Monfortu. Između ostalog u formuli posvete Bezgrešnoj Kolbe se izričito poziva na Montfortovu formulu posvete Mariji ( S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, str.98.).

Blaženi Annibal Maria di Francia:

Utemeljitelj družbi Rogazionista i Figlie del Divin Zelo je htio kao utemeljitelj 8.10. 1906. napraviti posvetu svetog ropstva ljubavi po Monfortovu nauku obadviju redovničkih zajednica.” O kolike smo radosti kušali u ovom mjesecu priprave. Rasprava i Marijina tajna! Svi smo ostali duboko dirnuti. Te su stranice pune nebeske vatre. Među svim onima koji ljube Majku Božju on zauzima najuzvišenije mjesto.” ( S.Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, str.58.)

Sluga Božji Ante Antić:

Donosimo samo jedan prizor koji govori koliko je o. Antić ljubio Raspravu: ”Bogoslovi šeću vrtom u grupama i razgovaraju. Molim te gledaj fra Antu - reče jedan svom kolegi. Vidim ga pa što? Onu knjigu koju drži u ruci. Vidim, ali to nije ništa novo. Tu knjigu stalno nosi sa sobom. To je Rasprava o pravoj pobožnosti prema Majci Božjoj od bl. Ljudevita Grigniona Montfortskog. Gotovo po cijeli dan tu knjigu drži u ruci. S njom ga vidiš i u crkvi, i u predavaonici, i na hodniku, i na stubama. Svuda i svagdje i u svako doba. I tako iz dana u dan. Mislim da zna svaki redak napamet. Sad razumijem odakle njegov žar kad govori o Gospi.” (A.Katalinić, Dobri otac Antić, str. 40).

Frank Duff, utemeljitelj Marijine legije:

“Upoznao sam Raspravu kad sam imao 29 godina. Od tada ta knjiga je postala jedan izvor svijetla; sjedinjujem se s onima koji blagoslivljaju dan kad su uzeli tu knjigu u ruke. Otkrio sam jednu knjigu koja me uči pobožnosti koja me vodi u nebo. Montfort je uistinu učitelj Marijine legije. Tvrdim da treba čitati i živjeti Raspravu. To su dvije stvari koje moraju ići skupa” (S. Epis, Un grande piccolo libro, Rim 1992, str.93-94,99.).