Lančić znak posvete

www.monfortanci.com

Ljudi u komuniciranju koriste znakove i simbole koji im pomažu da jednostavnije i dublje shvate zbilju. Ti nas znakovi podsjećaju na nešto i posvješćuju našu osobnost ili odnos koji imamo prema određenoj osobi ili skupini.

I u našem kršćanskom životu mi koristimo znakove. Sam Isus Krist je najveći dar i znak ljubavi Očeve. Osim liturgijskih znakova koje Crkva koristi kada slavi svete sakramente pobožna crkvena tradicija koristi i mnoge druge znakove te ih povezuje s određenim događajem, činom ili osobom. Jedan od tih znakova je i lančić, znak predanja i posvete Isusu Kristu po Mariji o kojemu govori sv. Ljudevit Marija Grignion Montfortski. To može biti lančić od bilo kojeg materijala pa i onaj kojeg već nosimo uz uvjet da ga blago¬slovimo i prihvatimo kao znak naše posvete Isusu Kristu po Mariji. Svrha tog lančića jest baš u tome da nas podsjeća na čin predanja koje smo učinili i na obavezu dosljednog svjedočenja kršćanskog života po posveti. Taj znak naše posvete može biti i narukvica ili prsten u obliku krunice koji je danas jako raširen jer je bitna duhovna stvarnost na koju nas podsjeća i koju označava znak a ne toliko materijalni aspekt znaka. Uz lančić preporučamo i nošenje neke od marijanskih medaljica. Lančić možemo nositi oko ruke ili vrata a sam Montfort ga je nosio oko nožnog gležnja.

Blagoslov lančića može obaviti samo svećenik. Možemo ga dati blagosloviti i u nekom od svetišta zajedno sa ostalim pobožnim predmetima gdje redovito primamo blagoslove.

Ako imamo priliku možemo zamoliti svećenika da se kod blago¬slova lančića koristi ovom blagoslovnom molitvom.

BLAGOSLOV LANČIĆA: Blagoslovljen da si Ti Oče izvore svakog blagoslova, koji se raduješ duhovnom rastu svoje djece. Iskaži nam svoje milosrđe, blagoslovi ovaj lančić (znak) te nam udjeli milost da ga pobožno u vjeri nosimo. On nas potiče da se u Duhu Svetome predamo i suobličimo tvome sinu Isusu Kristu po Mariji. Blagoslov Boga svemogućega Oca, Sina i Duha Svetoga sišao na vas i ostao uvijek sa vama. Amen.