Pjesme o Bogu Isusu i Mariji

Predgovor

Poštovani čitatelju, dragi brate i sestro u Isusu Kristu! U ruci imaš prvi dio Pjesama Contiques, sv. Ljudevita Marije Grigniona Montfortskoga. Svetac, veliki misionar, navjestitelj Evanđelja, zaljubljenik u Boga, Isusa i Mariju počeo je pisati pjesme još od dana provedenih u sjemeništu duhovnog sadržaja i ustrajao do konca života te je ostavio opus od nevjerojatnih 20000 stihova.
Montfort je u pjesmama prilagođenima puku opjevao gotovo sva otajstva vjere. Pjesme je obilno koristio u misijama a mnoge su nastale kao neposredni plod misijskih potreba, neke od njih se još pjevaju u Francuskoj u mjestima gdje je svetac propovijedao. To blago koje nam je ostavio utemeljitelj i duhovni otac nas monfortanaca, želimo podijeliti, po prvi puta na hrvatskom jeziku, sa svima koji ljube i nastoje živjeti monfortansku duhovnost.
Veliki je izazov bio kako prevesti Cantiques i prevesti doslovno autora te tako u prijevodu izgubiti izvorni poetski oblik, ili prevesti tako da se nastoji zadržati poetska forma, što je nemoguće bez djelomičnog udaljavanja od smisla koji je htio dati autor. U ovom drugom slučaju se radi o prepjevavanju.
Uspoređujući neke od prijevoda Cantiques na druge jezike koji su nastojali zadržati poetski oblik, na primjer talijanski, koji je puno bliži izvornom francuskom od hrvatskoga, vidjeli smo odstupanja od izvornog smisla i došli do zaključka da u prijevodu slijedimo što doslovnije smisao te smo tako izgubili poetsku formu i zbog toga u naslov Cantiques na hrvatskom jeziku dodali i riječ molitva.
Pjesme će u hrvatskom izdanju izići u tri djela slijedeći tematski, a ne uobičajeni sadržaj. Broj u zagradi iza naslova označava broj pojedine pjesme u izdanju sabranih djela sv. Ljudevita na francuskom jeziku te može poslužiti onima koji žele usporediti ovo izdanje s izvornikom. Sve one koji žele više znati o kritičkom aparatu Cantiques sv. Ljudevita Montforskog, upućujemo na dvojezično francusko – talijansko izdanje pod naslovom Opere 2, Cantici u izdanju Edizioni Monforatne u Rimu 2002.
Prvom dijelu pjesama dali smo naslov po tematskom sadržaju samih pjesama: Bogu, Isusu, Mariji, anđelima i svecima. Na knjižici smo radili ljubavlju duhovnoga sina s osjećajem zahvalnosti Bogu za poziv, sv. Ljudevitu za tolika nadahnuća i darove koje Družba Marijinih misionara montfortanaca prima preko njega svoga utemeljitelja i svima onima koji su se duhovno obogatili čitajući Montfortova djela i nas poticali na objavu još neprevedenih dijela monfortanske duhovnosti.
Knjigu posvećujemo svima onima koji su čitali ili će čitati djela sv. Ljudevita Montfortskoga, te im od srca želimo i molimo da više uzljube Isusa Krista, njegovu i našu Majku Mariju i Crkvu, te se posvete Bogu. Dao Bog i Majka Božja da objavljivanje ove knjižice donese obilje duhovnih plodova u našem hrvatskom narodu.

U Zagrebu na svetkovinu Navještenja Gospodinova 2006.
p. Miljneko Sušac s.m.m. – misionar monfortanac

1. UVODNE PJESME

O korisnosti hvalospjeva (1)

Pjevajmo, o draga moja dušo, pjevajmo, neka odjekuju naše pjesme svetom melodijom, nebo i svemir nas na to pozivaju. Veliki Bog nas radosno sluša s Neba. On ljubi hvalospjeve. Oni su njegov anđeoski koncert. Slušajmo poj anđela i nastojmo pjevati poput njih. Oni su lijepi u svojim hvalospjevima. Pjevajući i mi ćemo postati poput njih. Dan i noć, goreći svetim žarom anđeli pjevaju o Božjoj veličini i sam Bog ih sluša. Pjevajmo poput njih o Božjim čudesima. Pjevajući, oni gore od ljubavi. Pjevajmo, izgarajmo i mi zajedno s njima. Pjevajući oni rasplamsavaju plamene, pjevajmo kako bismo ražarili naše duše.
Anđeoska radost odzvanja Nebom, načinimo njezin predivni odjek na zemlji. Neka sve pjeva i raduje se, neka se zemlja i nebo ujedine. Pjevajmo, ali pjevajmo kako treba da bi naša pjesma doprla visoko do neba. Pjevajmo, duše predodređene, pjevajmo kako bismo bili okrunjeni. Svijet i odbačenici ne prihvaćaju moju pjesmu. Neka, još i bolje, jer ne žele vjerovati, nad njima ću opjevati pobjedu. Bog želi da njegovi dobri sluge pjevaju dan i noć o njegovoj uzvišenosti. Kad cijela Crkva pjeva, Bog likuje u ovom milom poju. Kako je dobrostiv Bog, želi radosne sluge. Namrgođenost ga tjera iz duše, a žalost gasi plamen ljubavi.
Bog čini da svećenici i redovnici posvuda pjevaju o njegovim otajstvima cijele dane i noći. On prima savršenu čast u njihovim pjesmama ako one dolaze iz srca. Želi da mu i u najžalosnijoj službi prikazuju ovu žrtvu. Sveti kršćani prvih vremena uzajamno su se na dobro poticali svojim pjesmama. Pjevajući božanske hvalospjeve postali su serafini. Duh Sveti ih je nosio. Sv. Pavao im je često ponavljao: Budite radosni, vjerni, pjevajte duhovne pjesme. Sveci su često pjevali, to je tajna svetosti. I Marija je ispjevala lijepi hvalospjev, pjevajmo i mi poput nje.
Pjevajmo, ali žarom, pjevajmo, svidjet ćemo se Gospodinu, pjevajmo, tako ćemo ga proslaviti, pjevajmo, ispjevat ćemo pobjedu. Znajte da jedan posvećeni hvalospjev rasvjetljuje našu dušu, tjera iz srca tminu i čini Boga prisutnim u našem pamćenju. Kad je srce potišteno, hvalospjev donosi krjepost, pjevajte usprkos vašoj tuzi i postat ćete radosni. Pjesma, onako kako je napisana, otvara srce Duhu Svetomu. Bog silazi u dušu koja pjeva i daje joj obilje milosti. Hvalospjev ublažava naša zla i rasterećuje nas u radu. Pjevajući spremniji smo i za rad.
Pjevanje je božanska tajna da bi se otjerali zli duhovi. Sveti hvalospjevi čine da oni pobjegnu kad nas napastuju. Svijet je uvio grijeh u pjesme koje je izmislio, njegova glazba uči raskalašenosti. Pjevajmo i nadoknadimo čast koju ovakve pjesme oduzimaju Gospodinu. Novim pjesmama pravednosti poništimo one zle. Pjevaj pijanico, pijući vino, nakon što popiješ taj otrov, plakat ćeš, s bijesom ćeš uzeti žuč za piće. Razvratniče, koštat će te ova prosta pjesma. Sotona ju je načinio u svojoj zloći, pjevajući je služiš njemu. Gutaj, gutaj otrov tvojih ljubavnih pjesama, jednoga će dana ove nečiste slasti biti tvoja najokrutnija kazna.
Đavao te ovim umotanim riječima zabavlja, ali te vodi tako da zalutaš. On ti šapuće pjesme, žari te nježnim ali besramnim zadovoljstvom. Uzimaš pakleni napitak, a kažeš kako to nije zlo. Te riječi imaju dvostruku nakanu, prikrivaju i stvaraju tvoju očitu propast. Nazvat ćeš nas skrupuloznim, a mi tebi kažemo: nesretniče, jer nakon tvoje ugodne pjesme cijelo nebo plače, a pakao pjeva. Odstupite od mene Bakhusovi pjevači, Venerini pjevači, odmaknite se od mene prikrivene sluge đavolske čija je nesreća vrijedna žaljenja. Pjevaš otrovne pjesme pred svima kako bi te slušali. Učiš ljude ludom ritmu i kvariš njihovu nevinost.
Osudi sebe na paklene muke, ako želiš, slobodnjače, ali ne upropašćuj svoga bližnjega. On te sluša i uči zlo, zatim ga čini i pada u ponor. Idi odvodu nečistoće, izbaci drugdje prljavštinu tvojih ljubavnih pjesama, tvojih uglađenih zavodljivih riječi. Prijatelji moga Boga, suprotstavimo se svijetu i đavlu. Njihove su pjesme lijepe, glas umiljat, ali pazimo da ih ne slušamo. Pjevajmo na slavu Isusovu o uzvišenosti njegovih kreposti, kako bismo si ih usadili u svijest i slavno prakticirali. Učinimo da odzvanja svemir od naših pjesama i naših stihova kako bismo Boga slavili a bližnjega izgrađivali.

Pjesnicima vremena (2)

Ne pišem ovo kako bih vas očarao, vas koji mislite samo na rimu, veliki pjesnici, dosadni ljudi, drugima ostavljam vaše metode. Dobro znam da vi hvalite samo uzvišene stihove, samo dugačke rečenice koje oblikuju prije luđaka nego mudraca. Činite stotinu zaokreta i obrisa da biste napisali jedan stih naopačke, izrazili besmislice i isprazni napor jednog ljubakanja. Mogao bih vas zbog tisuću razloga zatvoriti. Što to tvrdim? Već su vaše te kuće u koje stihoklepci zatvaraju druge.
Vaši su stihovi umijećem dotjerani, a često su to samo pretvaranja, vaš duh je uzmučen a i vaši stihovi. Vaši veliki stihovi nisu uobičajeni, ali su dosadni jer idete iz krajnosti u krajnost da biste izrekli koju siromašnu riječ. Da su vaši stihovi uistinu veliki i djeca bi ih razumjela, nego su oni tako napuhani i rijetki da su postali divljački. Veliki pjesnici, čujem vas: odbacujete siromahe, vaši su stihovi za velike umove, pune manjkavosti kao i vi sami. Kako bi umnici vremena u njima nalazili zadovoljstvo, pišete uzvišene stihove tako da ih, uglavnom, pretvarate u velike opačine. Propovjedniče po modi, suptilni stihotvorče po modi, a ako nije po modi, onda je to glupo i dosadno.
Vaše sublimno i uzvišeno pokazuje izopačeni ukus. Za plaću, o siroti bolesnici, vi tražite tužne pohvale. Tražite na tisuće načina da vam neki bezumnik kaže, a da ni sam tako ne misli: «O kako lijepi vaši stihovi, kako lijepe strofe». Jadnici, smijem vam se, jer vi skoro sve rimujete kako bi vam se pljeskalo. Ali to znači da skupo plaćate vašu muku. Da, vaši stihovi su skupo plaćeni, budući da su puni ispraznosti, tisuću vrsta nečednih ljubavi nedostojnih savršenih duša, jer pod rimom skrivate smrtonosni otrov, okrutnu a finu zamku, od koje se čovjek jedva može obraniti.
Vaši stihovi su dobri bez protivljenja, ništa nije tako lijepo ni tako uglađeno rečeno, obilna rima, dobra kadenca, ali koje li nečiste besramnosti. Kad bi rima bila bogata u Bogu, veoma bih je cijenio, ali ona je siromašna krepošću, a bogata grijehom, gnušam se na njen najuzvišeniji smisao. Prodajete ispraznost kao čistu istinu, proturate izmišljotinu kao istinitu priču. Kaže se da vam je sve dopušteno, drže vas neprijateljima prave istine, a prijateljima svjetovne ispraznosti. Kao poganski pjesnici uzimate zlo za dobro, ja bih vas nazvao profanima ili da se bolje rimuje, slobodnim magarcima.
O jadni oponašatelji, smatrate da vaši stihovi nemaju veličinu ako ne slijede ljupkost stihova Virgilija i Horacija. Govore li vaši stihovi o kreposti? Vidi li se u njima ime Isusovo? Ni u kom slučaju, samo laskanje, nečistoća, idolopoklonstvo. Govorite li o predodređenima? Vi slavite samo odbačenike, sjetilne ljude, drske ljubavnike. Zli pjesnici lažnih bogova, držite me bojažljivim ili mislite da zbog gluposti izazivam skandal. Odlazite, ne usuđujem se imenovati vas, ne zbog straha da ću vas obeščastiti ,nego da ću zaprljati ove stranice tako nesretnim likovima.
Da nesretnici, ne lažem, jer i ako ste umrli, vaše knjige ostaju i ovaj profinjeni otrov nas zaražava. U vašim knjigama jedva se može nešto naći što nije štetno. Dopadljiva zabavna nečistoća je u njima prikazana kao laka bezazlenost. Vaši stihovi su lijepi, stvaraju veliku buku, to s stihovi koji rasvjetljavaju noć, mudrac u njima prezire pompu, a bezumnik se njima prevari. Vaši stihovi tako fino sročeni, hvale Apolona i Veneru i posvuda zveckaju vrećicom kako bi zasitili svojom opojnošću. Pakao je pun propalih ljudi zbog vaših knjiga koje se tako dobro prodaju. Ljudi ostavljaju Bibliju, a postaju osjetljivi na vaše stihove. Oh, koliko ih svaki dan po njima ide putem propasti! Ne može se zaustaviti taj tok, gotovo ih svi hvale, a u kazalištima ih igraju. Da, ova mudra i svjetovnjačka knjiga, koju držite u rukama bila je možda uzrokom propasti više duša nego što sama sadrži bestidnih riječi.
Kažete: «Ja tu ne vidim ništa što ne bi bilo dobro». Ne varaj se, brate, njihov otrov djeluje prije ili kasnije. Njihov sjaj skriva otrov, njihova draž skriva mamac, između sto duhovitih riječi, jedna je nježna koja čini da se razmišlja, pada, predaje. Duh Sveti nije tvorac jednog tako lošeg spisa, njega je načinio nečisti duh kako bi zaveo ljude od ovog svijeta. Ako je zadržite, đavao će vam stalno vikati da je ta knjiga dobra i da nije grijeh čitati je i da Bog ne zabranjuje smijati se. Bacite sve te romane u vatru, učinite to za ljubav Božju, ne gledajući omot, tisak ni pozlatu. U vatru te bezobrazne priče, u vatru te lijepe, uglađene riječi, u vatru te nježne tragedije i besramne komedije.
Evo mojih pjesama i mojih stihova: ako nisu lijepi, barem su dobri, ako i ne miluju uši pjevaju u rimama o velikim čudima. Pa i ako su samo za malene, nisu zato manje vrijedni, ako su to obični stihovi, nisu zato manje spasonosni. Čitajte ih i pjevajte, istražujte i meditirajte o njima, ne tražite u njima uzvišenog pjesničkog duha nego istinu o kojoj pišem. Propovjednici, iz mojih pjesama možete crpsti za vaše propovijedi, ja sam ispekao stvari kako bih vam pomogao, dopalo vam se. Evo tema za molitvu, vjerujem da to s pravom govorim, jer često jedan stih, jedna rima utiskuju neku istinu u srce.
Svaka riječ stiha mora biti bogata značenjem kako bi se o njoj moglo meditirati, zadržati u sjećanju kao cvjetić slave. Srca ucviljena, pjevajte, pjevajući ćete se uzdići, hvalospjev je učinkovit da se zadobije radost i milost. Pjevajte ustima i srcem, glasno i žarko, da biste protjerali tugu iz srca i ispunili ga radošću. Čuvajte se ispraznosti, tko pjeva želi i da ga se sluša. Ako je vaš glas očaravajući, neka je i vaša duša nevina. Pjevajmo dakle svi kako treba, pjevajmo o uzvišenosti Preuzvišenoga, pjevajući poništimo opačine i učinimo da pravda bude ljubljena. BOG SAM.

Predodređenim osobama (3)

Evo radosnog puta koji vodi ravno u nebo, ako ga netko želi spoznati, neka pjeva s vjerom, neću mu reći ništa o sebi. Ne mogu ga iznenaditi. Predodređeni, pjevajte moje stihove, izbjeći ćete pakao. Bog, Bog, Bog! Pjevam za Boga, neka me svi dođu slušati.

2. PJESME O BOGU

O Božjim savršenstvima (50)

Klanjajmo se neprestano Gospodinu u njegovim dobročinstvima. Blagoslivljajmo njegovu dobrostivost, navješćujmo njegovu blagost, klanjajmo se njegovoj veličini, veličajmo njegovu moć. Klanjajmo se neprestano Gospodinu i onom što on jest.
Gospodin je po naravi dobar, blag bez strogosti, lijep bez prijekora, velik bez mjere. Nikog nema njemu slična. Prašta ili kažnjava, stvara ili uništava, u svemu je dobrostiv. Klanjajmo se neprestano Gospodinu i onom što On jest.
On sam je svet, pravedan u svojim sudovima, velikodušan u svojim darovima, blag onima koji ga ljube. Svojom svemoći On je prisutan na svakom mjestu i zemlja i Nebo puni su njegove prisutnosti. Klanjajmo se neprestano Gospodinu i onom što On jest.
Velika je njegova srdžba kada je srdit, ali u sebi samome On je sama dobrota i ljubav. Njegovo Biće je uzvišenije od nebesa, šire od mora i dublje od ponora. Klanjajmo se neprestano Gospodinu u onom što On jest. Neka je neizmjerna njegova slava! Najuzvišeniji serafini, nebesa i sveci drhte u Božjoj prisutnosti. Klanjajmo se neprestano Gospodinu i onom što On jest.
O, kako je divan, kako samostojan, kako svet, kako velik! Kako neizreciv! O, kako je velik Učitelj! Postojao je od vječnosti i nikada neće prestati postojati. Klanjajmo se neprestano Gospodinu i onom što On jest. BOG SAM.

Rajske radosti (116)

Kad uzdignem oči prema nebeskoj Domovini, nesretan sam što sam još u ovom životu. Ovog mrskog progonstva liši me, Bože moj, molim te. O Raju, očaravajuće su tvoje nebeske ljepote, tvoje radosti bez pomutnje, tvoje slasti bezazlene, tvoja ljupkost čista, tvoji divni dani bez tame, tvoje uzvišenosti i sjaj dražesni su.
U tebi zlo ne prebiva, ni dosada ni tuga. Čovjek se raduje svojim dobrim djelima, veselje udiše. Radosti su tu uvijek nove iako ih čovjek neprestano uživa. Tko će pojmiti što je rajska neizmjerna slava, jer ona je veliki odsjaj Svemogućega gdje Bog, otajstvenim čudom, samoga sebe za nagradu daje? O Bože moj, koje li slasti biti u društvu mučenika, ispovjedalaca i ljubezne Marije, vidjeti ih bez zavisti u svoj njihovoj uzvišenosti.
Sveci su zaneseni predivnom radošću, bujicom slasti, neizrecivim mirom, u Boga samoga uronjeni, ponor naslade. Tu se Boga jasno vidi, kakav uistinu jest. Neprestano se veliča ovoga svevišnjega Vladara. Svet, svet, svet svemogući Gospodin. Klanjajte mu se i ljubite ga. O najmilije boravište, o ugodno proljeće, o kraljevstvo čiste ljubavi, o žuđeno mjesto! Izvan tebe ja čamim dan i noć u bijednom tijelu.
Zašto ne mogu uzletjeti? Ah! Zašto nemam krila da dođem promatrati vječne ljepote! O Gospodine, pohiti, oslobodi me smrtne čamotinje. Što?! Zar da za ništa, za ispraznost zauvijek izgubim ovo boravište mira, vječnu slavu? Ne, Gospodine, od sada ti obećajem, biti ću još vjerniji. BOG SAM.

Novi hvalospjev o Božjoj ljubavi (135)

Kako je ugodno dan i noć pjevati hvalospjev o predivnoj ljubavi! O moj Isuse, ljubavi moja, ljubim te, ništa ne želim ljubiti osim tebe. Čovjek ne zna koja je sreća ljubiti te, moj Spasitelju. Ljubim Isusa! -kršćani, uzviknite tako, kušajte koliko je slatka ljubav. Uistinu, nemamo li razlog ljubiti tako dobrog Gospodina? On sam je beskrajno dobrostiv, čista ljepota, bez mane, bogat i darežljiv, dobar bez primjese zla. Što je slađe, što li razboritije do li voljeti ga cijelim srcem?
Kad ne bih ljubio Njega miloga, moje srce ne bi bilo zadovoljno. Bilo bi zarobljeno i uznemireno, sve bi mu postalo gorko. Ljubav oslobađa i kaže mu: «O Gospodine, tvoj jaram nije težak! O, kako je slatko ljubiti te!»

Što! Dobrom Gospodinu ljubav nije uzvraćena? Je li uzalud to što On nas neprestano ljubi i što nas obasiplje svojim dobročinstvima? Ne, ne, prokletstvo grešnicima koji mu ne daju svoje srce! Ljubimo, kršćani, njegovo milosrđe nas potiče, ljubimo ga svi zauvijek. O Bože ljubavi, ognju gorući, budi naš slatki osvajač. Zagrli nas, ražari svojim božanskim plamenom neka naša srca budu tvoje boravište. Oprosti, Božansko milosrđe, što smo ti se toliko odupirali. Od sada ćeš Ti vladati našim dušama, a mi ćemo ponavljati dan i noć: Ljubavi, ljubavi, ljubavi, ljubavi. Amen. Isus i Marija, na veću slavu Božju.
O Božjoj ljubavi (138)
O moj Bože, želim te ljubiti, ljubav me potiče, počinjem izgarati. Ti me očaravaš. Pustite me da ljubim. Potpuno podložan tvome Zakonu, od Pariza do Rima, izabirem Te za svoga Kralja i prisežem Ti svoju vjernost, prisežem svima usprkos. Želim te ljubiti, o Bože, herojskom ljubavlju, i ako me posvuda ismijavaju, zatvaraju mi vrata, iako posvuda nailazim na protivljenje.
Cijeli je pakao u gnjevu, pokreće nebo i zemlju. Ali Gospodine, usprkos vukovima, ako me Ti pomažeš, navijestit ću rat svima, sa svima ću se boriti. Dobri kršćani koji ne ljenčarite, ljubimo hrabro, borimo se, pa i našim pjesmama, protiv svijeta i njegovih plodova, samoga pakla i đavla. Ljubimo uvijek, ljubimo više. Ljubimo Gospodina radosnim srcem ne bojeći se nikoga. Ako ćemo zbog toga na svijetu trpjeti udarce zavidnika, imajmo pred očima krunu na nebesima. Tako neka bude.
Zahvale za velika Božja dobročinstva (27)
Budući da nema ništa, o dobri Bože, čime bi se moglo uzvratiti tvojoj uzvišenosti, uzviknut ću ponizno: Bogu hvala, Bogu hvala! Za obilje tvoje ljubavi ja nemam dostojne zahvale ali želim dan i noć pjevati: Bogu hvala, Bogu hvala! Veliki Bože, stvorio si me iz ničega, iz tebe crpim svako dobro, ti sam si moja potpora i zato: Bogu hvala, Bogu hvala!
Ja sam tvoja slika, o veliki Kralju i čvrstom vjerom vjerujem da si je Ti u mene urezao. Bogu hvala, Bogu hvala! Tvoja ljubav, o vječni Oče, poslala je svog besmrtnog Sina da umre za razbojnika. Bogu hvala, Bogu hvala! Isuse, Ti si me otkupio i izvukao iz ropstva noseći moj grijeh. Bogu hvala, Bogu hvala! Da me nisi spasio, da me nisi oprao bio bih zauvijek osuđen. Bogu hvala, Bogu hvala! Živio si siromašno, okrutno si umro i to samo zbog mene. Bogu hvala, Bogu hvala!
Za mene si, Božanski Duše, oblikovao Isusa Krista po Marijinu pristanku. Bogu hvala, Bogu hvala! Pomazao si me svojom slašću, ukrasio sjajem, obasuo darovima. Bogu hvala, Bogu hvala! Ti sam si učinio da budem kršten i tako s tobom postanem zaručen, te si me još i poučavao. Bogu hvala, Bogu hvala!
Zašto nisam poganin? Zašto si me učinio kršćaninom? Nisam zaslužio ovo dobro. Bogu hvala, Bogu hvala! Vode mojih grijeha nisu nadišle tvoju dobrotu ni tvoju darežljivost. Bogu hvala, Bogu hvala! Često si me sprečavao da se ne utopim u grijehu prema kojem sam bio sklon. Bogu hvala, Bogu hvala! Palog si me dignuo, posrnulog podupro i još prije od pada sačuvao. Bogu hvala, Bogu hvala! Moji duhovni i tjelesni darovi, nutarnji i vanjski, tvoja su dobročinstva i tvoje blago. Bogu hvala, Bogu hvala!
Kušao sam velike polete svetih i silnih poticaja. I oni su tvoje dobročinstvo i darovi. Bogu hvala, Bogu hvala! Od tebe dolazi moja svetost, moje bogatstvo i blagostanje i sva moja sreća. Bogu hvala, Bogu hvala! Ako sam učen, ako imam poziv, to je po tvojoj zaštiti. Bogu hvala, Bogu hvala! Ako sam primio i druge darove, ako sam savladao đavla, to je snagom tvoga imena. Bogu hvala, Bogu hvala! Kakvu radost i milost kuša ponekad moje srce? To je djelo tvoje milosti. Bogu hvala, Bogu hvala! Čime Ti uzvratiti za sva ova dobročinstva i za tisuće drugih još skrivenijih ako ne zauvijek pjevati: Bogu hvala, Bogu hvala! BOG SAM.

Slava Božja u njegovim djelima (51)

Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima koji je Riječju sve stvorio iz ništavila: nebesa, nebeski svod i sjeverni i južni pol. Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima! Po njemu samom sve postoji i sve mu je podložno, čak i njegovi neprijatelji i ništa mu se ne može oduprijeti. Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima!
Njegova slatka Providnost sve čvrsto uređuje, sve mudro vodi, bez da itko drugi o tome misli. On stvara i raspoređuje sve do mušice, i to bez zabune. On poznaje svaku stvar. Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima! Ovaj veliki Gospodin stvara gradove, nastanjuje nebo pticama, zemlju životinjama, stvara gmazove. Njegova ruka stvara munju i grom na nebu, oluju na moru i prah na zemlji. Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima!
Jednakom ljubavlju stvara malenog crva kao i velikog kita u moru. Ljude i čitav nebeski svod On podupire jednakom lakoćom, kao i najmanji atom. Nema povlaštenih, svima želi oprostiti, jedino voli davati i sretan je kada daje. Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima! Obilno daje, a sam ne osiromašuje. Ne žuri kažnjavanjem, ali to nije nemoć. Poput udara groma Bog, pravedni osvetnik, satire silnika kao zemaljskog crva. Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima!
Ovo presveto Veličanstvo, pred kojim me evo, i koje će mi suditi, čini da drhtim od straha. U prašini On traži malenog i nevinog kako bi ga učinio moćnim i ukrasio svjetlošću. On u Nebu pokazuje svoju slavu, na zemlji svoje milosrđe, u paklu svoju neumoljivost, a posvuda svoju pobjedu. Veličajmo uvijek Gospodina u njegovim djelima! BOG SAM.

Pohvale Bogu za njegova dobročinstva (52)

Blagoslivljajmo uvijek Gospodina u njegovim dobročinstvima, blagoslivljajte ga sveti Anđeli, slavite njegovu uzvišenost, pjevajte njegovoj dobroti tisuće hvalospjeva. Blagoslivljajmo uvijek Gospodina u njegovim dobročinstvima! O kako je On dobar Otac! O kako se brine za nas! On nas sve potpomaže usprkos našoj bijedi. Poput vjernog Pastira vraća, ne bez truda, u ovčinjak izgubljenu ovcu. Blagoslivljajmo uvijek Gospodina u njegovim dobročinstvima!
Pokidao je moje lance kao moćni pobjednik, kao blagi Spasitelj izbavio me je iz muka. Ozdravio je moju dušu poput dobrog liječnika, poput dobrostivog učitelja dao mi mir. Za svoj hram uzeo je moje tijelo i moju dušu, te u njima dan i noć motrim njegovu veličinu. Neka umjesto mene sve hvali Boga punog ljubavi koji mi svakog dana udjeli poneku novu milost. Blagoslivljajmo uvijek Gospodina u njegovim dobročinstvima!
On je predragi Otac, brine se za mene, drži me uza se, pomaže mi u mojoj bijedi. Njegova me dobrota podupire, njegovo svjetlo poučava, njegova ljepota očarava, njegova ljubav me ushićuje. Njegova nježnost me miluje, njegova milost ozdravlja, njegova snaga jača, njegovo milosrđe me potiče. Bog sam je moja ljubav, moja potpora, sve moje dobro, moj život i moje bogatstvo. Blagoslivljajmo uvijek Gospodina u njegovim dobročinstvima!

Večernji hvalospjev (53)

Blagoslivljajmo uvijek Gospodina u njegovim dobročinstvima! O, kako je On dobar Otac! Kako se brine za nas! On nas sve čuva, podupire, poučava, u svemu nam oprašta usprkos našoj ništavnosti.
Psalam Laudate pueri
ili Hvalospjev predodređene duše koja želi ići u Nebo (117)
Dušo moja, pjevajmo često ugodni hvalospjev. Hvalimo svemogućeg Boga i njegovo neizrecivo ime. Neka svatko vječno hvali ovo premilo ime. Njegovo je ime dostojno hvale na zemlji i na moru, jer On u svom veličanstvu nadilazi sve narode svijeta, ono se proteže nad nebesima u visini, njegova slava je bez premca. Može li se što pronaći poput ovoga velikog Boga, našeg Oca? On vlada providnošću u nebeskom sjaju, a ipak vidi dobro i ovdje dolje u zemaljskoj prašini.
O kako je uvijek dobar prema svojim stvorenjima! On iz blata podiže uboge i čini ih moćnim prinčevima. O dobroto bez mjere. Ovaj veličanstveni Bog podupire sirote, daje plodnost neplodnoj ženi. U nemoći pomaže slabog i nejakog. Ljubimo svi složno svevišnjega Boga. Neka je slava jedinome Bogu, Vječnom Ocu, slava Sinu, čast Duhu Vječnomu, hvalimo ga i ljubimo. BOG SAM. Mi prikazujemo, blagi Gospodine, naša srca tebi na čast. Čuvaj ovo srce jer je ono prevrtljivo. Nećemo ga više tražit nazad kako bi pjevalo: Vječno živio Isus! Živjela njegova presveta Majka!
Svi slavite Gospodina (160)
Kršćani, pogani i neuki puče, hvalite Gospodina! Svi ga slavite, pjevajte na različitim jezicima o njegovom milosrđu prema nama. On nam potvrđuje svoju ljubav i nježnost obasipljući nas dobročinstvima. On je vjeran svojim obećanjima, njegova istina uvijek kraljuje. Slava Isusu Kristu po njegovoj Majci na zemlji i na Nebu, s desnu Boga Oca, u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Čast, ljubav, slava i hvala Ocu, Sinu, Duhu Svetomu u svim svecima i anđelima a uvijek po Isusu Kristu. BOG SAM.

Zaziv Duhu Svetome (141)

Dođi Duše Sveti, Oče svjetla i Bože ljubavi, oblikuj moju molitvu, pokaži mi istinu, daj da u moju dušu siđe žar tvog plamena, neka prožme moju dušu i ispuni je Bogom. Dođi Duše Sveti koji podižeš mučenike, ispovjedaoce, apostole, proroke, velike heroje i velika srca. Moj Spasitelj je slijedio tvoje vodstvo, da bih ga nasljedovao, vodi i mene kao njega. Duše Sveti, ti koji činiš čuda nemoćnim smrtnicima, nadahnjuješ proroštva neukim siromasima snagom svoje milosti, ojačaj moju slabost; govoreći dubinama moga srca istopi led koji je u mojoj duši. Udalji me od pomodarstva, puta kojim mnogi hode, od toga komotnog privida punog bezumnosti i nepravde. Pokaži mi put gotovo svima nepoznat, koji bez privida, sigurno, vodi ravno u Nebo, k tebi.
Duše Sveti, milošću otvori moje uši da čuju riječi vjere, da bih opsluživao divote tvog božanskog zakona, da bih preko svakog propovjednika slušao samo Boga, i vičući odbacio lažni svijet. Govori, tvoje riječi tražim dan i noć; govori, sruši idole koji se bore protiv tvoje ljubavi, govori da bih pjevao pobjedu protiv svih mojih neprijatelja, govori da bih posjedovao slavu i njoj se podložio. Govori Duše Sveti, učini da u mom srcu provrije izvor žive, čiste i spasonosne vode koja će spasiti najveće grješnike, ozdraviti neizlječive, na kojemu će otvoriti oči i zadobiti oproštenje najveći grješnici i poletjeti k nebesima. Više od Magdalene, od Lazara u grobu, od Samaritanke tražim tu vodu, želim je piti, znam da je dragocjeni dar, i što je dar veći, Ti ćeš biti više proslavljen.
Podupri moju nemoć, živuća sam trstika, zaustavi moju nepostojanost. Mijenjam se više od vjetra, rasprši moje neznanje; slijepac sam od rođenja, smiri moje strasti u protivnom ću propasti. Bez tebe moja je duša pustinja, prazni se od svakog dobra. Bez tebe trčim putem propasti i za sitnicu padnem, ne mogu ni misliti, ni reći, ni činiti ikakvo dobro za Boga osim ako mi ti u svemu ne pomogneš. Udijeli mi tvoju mudrost, slast istine, ljubav koja potiče a ne sili volju, tu plodnu milost, očaravajuću privlačnost, sveti i duboki mir i svemoguću pomoć. Ako želiš da plačem, da mi je srce potreseno, tad mi daj da zamrzim svoje grijehe; daj da te dobro upoznam i uzljubit ću te. Obrati me, veliki učitelju, i bit ću obraćen.
Ti se ne želiš protiviti mojoj zloj volji i zbog toga se trebam bojati svoje vlastite slobode. Prečesto sam se opirao privlačnostima i pozivima tvoje milosti, predajem se svom vlašću, uzmi mjesta u meni. Veliki Bože, budi učitelj mom srcu kako bih ljubio, mom duhu kako bih spoznao, mom jeziku kako bih poticao, mojim sjetilima i moćima kako bih dobro činio i trpio i u svemu ti služio. Učini od moga srca hram, od moga jezika instrument da svima govorim rječito i primjerom. Po Isusu i Mariji, u meni moćno vladaj da bih vječno slavio samo Boga. Djevice sveta i vjerna, zaručnice Duha Svetoga, promijeni moje buntovno srce u ponizno i raskajano. Daj mi poslušno srce, vjerno glasu Duha da bih živio sveto Evanđelje, njegove savjete i zapovijedi.

Služenje Bogu u duhu i istini (153)

Služimo Bogu bez podijeljenosti, jer srce podijeljeno ide putem propasti. Sve ili ništa Bog nam govori svojom jezikom, a meni je i malo dovoljno, kaže nam Sotona. Sve prikažite, Bog to od nas zahtijeva i kaže nam: Ja sam apsolutni Gospodar svakog dobra! Dajte mi sve, cijelu dušu, duh i srce, ili mi ne dajte ništa. Podijeljenost me živo pogađa, ne mogu podnositi srce osakaćeno, mlakoga ću izbaciti iz svojih usta i nikada ga više neću uzeti.
Tko Bogu prikazuje polovičnu žrtvu, njegovo malo srce je na dvoje podijeljeno. Koje li krađe, užasne nepravde, kojeg li prezira tako moćnoga Gospodina! Jedno tako maleno srce, kao ptičica, da bi bilo sretno je preveliko za tako velikoga Boga koji ga ljubi? O velikog li prezira prema tako velikom Gospodaru. Dobri Bog u svojoj beskrajnoj ljubavi sve daruje i obećava samoga sebe, darovati se potpuno njemu je čin zahvalnosti koji On traži za naše dobro.
Ne može se istovremeno služiti dvojici gospodara, to je Božja riječ, jer jedan drugom prave zapreke budući da imaju suprotne zakone. Propada se kad se počne koristiti metoda miješanja zlata i srebra s Bogom, suobličenje Evanđelja s modom. Bježimo od tog nesretnog načina života. Najčešće nas Gospodin oponaša, On je svet s onima koji su sveti. Podijeljeni smo; Bog odmjera i ograničava, darujemo li sve, On daruje objeručke.
Bdijemo li? Ni On ne spava, bdije. Ljubimo li? On gori, izgara ljubavlju! Spavamo li? On je hladan, pospan. Ako malo darujemo, to njega potiče da malo daruje. Ako netko čini teški grijeh, kršeći zapovjedi sve gubi, i Nebo, te ubrzo postane odgovoran za pad u Pakao i za sve muke. Griješiš, grijeh je malen, ali se ne obazreš na preobrazbu po kojoj od sveca postaješ prijestupnikom. Onda se buniš protiv svoga Boga, činiš kompromis, uspoređuješ ga s nečim drugim, a to znači prestaješ više biti njegov prijatelj.
Ne dolazi se odjedanput do velikoga grijeha, niti dobar postaje odmah zao, nego ponor priziva ponor jer se previše slijedilo svoja nagnuća. Prvo nisi u sitnicama vjeran, kršiš malu zapovijed, zatim se postaje nevjeran i buntovnik i na kraju dolaziš do otvrdnuća. Jedan članak, samo jedna stvar neprakticirana, zapostavljena, odbačena i protiv koje se boriš, stvorili su bezbožnika i heretika te doveli do potpune zloće. Jedna mana uz koju se pristaje i koju se gaji često je greben i velikih svetaca, uz koju je Bog vezao njihovo spasenje i svoje velike planove.
Daleko od nas te neodlučne duše koje trajno stoje na dvije obale, daleko od nas te nevjerne duše i jao njihovim nevjernostima. Borimo se protiv zlih strasti, nagnuća, dominantnih grijeha, gonimo lisice iz vinograda koje mu nanose veliku štetu. Potrudimo se cijelim duhom upoznavati, svim srce ljubiti, cijelim tijelom služiti velikom Učitelju bez pridržaja i prestanka. Ustrajte dobri sluge, jer ste u malome bili vjerni, baštinit ćete život vječni i biti postavljeni nad svim Božjim dobrima. Izabirem tebe, vjerna Marijo, da poslije Boga tvoje vjerno i slobodno srce bude izvor nasljedovanja cijeloga mojega života. Neću se više nikada Bogu opirati, bit ću poslušan tvojim najmanjim poticajima, podložit ću tvojoj poslušnosti cijelo svoje srce bez podvojenosti. BOG SAM.

Temeljna otajstva vjere u hvalospjevima (109)

Jedinstvo Boga i Presveto Trojstvo: Poslušaj, o dušo kršćanska, ono što ti govori vjera kako bi to dobro zapamtila. Pjevaj pobožno: Vjerujem u jednoga Boga, Oca dobrostivog, Biće beskrajno, posvuda prisutno, i svemogućeg Stvoritelja Neba i zemlje. U Bogu su tri osobe: Otac, Sin, Duh Sveti. Trojica beskrajno dobra. Vjerujem jer je to božanska Riječ. To Trojstvo čini jednoga Boga jer su Trojica jedno Biće. Otac je Bog, Sin je Bog i Duh Sveti je Bog. Sva Trojica iste biti.
Utjelovljenje i Otkupljenje: Adam nas je svojim grijehom sve zarazio, ali nas je Bog u svom milosrđu sve otkupio. Sin se utjelovio u Marijinu krilu uzevši tijelo poput našega, kako bi nas sve otkupio i dao nam život. Ovaj ljubljeni Spasitelj imenom Isus Krist, rođen je u štalici usred noći. Živio je uvijek za nas u patnji, dao nam je svoju krv umrijevši sramotno na križu iz neizmjerne ljubavi. Crkva nam nalaže da vjerujemo u Isusa Krista, jednu osobu, osobu Sina. No, Crkva vjeruje da su u njemu dvije naravi: ona božanska združena s našom ljudskom, ali obadvije cjelovite. On nema drugog oca doli Oca vječnoga, Marija, Majka, ga je rodila kao smrtnog čovjeka. Duh Sveti ga je stvorio bez ikakve ljage, jer je čudom neviđenim Marija nakon poroda ostala čista Djevica.
Sakramenti. Kao i cijela Crkva, i ja vjerujem u sedam sakramenata i to: Krštenje potrebno u svim vremenima, kao i ispovijed, Sveta Euharistija, Sveti red, Potvrda, Ženidba i Pomazanje na koncu života.
Krštenje. Samo krštenje briše istočni grijeh, daje nam milost, otvara Nebo. Čini od nas djecu Božju i djecu Crkve. Nitko nije opravdan, nitko neće biti spašen ako nije kršten.
Potvrda. Sakrament što ga zovemo Potvrda, ispunja čovjekovo srce snagom i pomazanjem. Potvrda daje Duha Svetoga i jača čovjeka da bi postojano ispovijedao sve što nas vjera uči, pa i u opasnostima za život.
Ispovijed. Ispovijed briše sve sadašnje grijehe dajući nam milost nadnaravnih dobara. Tri su temeljna čina Ispovjedi: kajanje, ispovijed, pokora.
Euharistija. Sveta Euharistija sadrži uistinu tijelo, krv, život i božanstvo Isusa Krista, skrivenog pod prilikama kruha i vina. U to čvrsto vjerujem usprkos protivljenjima.
Posljednje pomazanje. Crkva nam pritječe u pomoć Posljednjim pomazanjem kad nas u zadnjem času napastuje đavao. Posljednje pomazanje pomaže nam dobro umrijeti ili nam ponovno daje život ,brišući čak i grijehe koji su nam se sakrili. Ono nas posvećuje.
Sveti red. Svećeničko ređenje daje smrtnim ljudima da budu službenici Crkve, službenici oltara. Nad Spasiteljevim tijelom svećenik ima moć, on sam otvara i zatvara Nebo kao i u ispovijedi.
Ženidba. Svrha ženidbe, i njezin duh, jest da nepodijeljeno ujedini muža i ženu kako bi imali djecu i odgajali ih da ljube i služe Isusu Kristu. Eto, to je njezin neizostavan cilj i njezina narav koji su neophodni.
Sakramenti općenito. Vidljivim znakom sakramenti daju onome koji ga prima nevidljivu milost. Isus Krist ih je ustanovio da bi nas obasuo milostima, posvetio, nahranio i pomogao nam ići njegovim stopama.
Istočni grijeh i sadašnji grijesi. Istočni grijeh vlada u nama od rođenja. Adam nas je svojim grijehom sve zarazio. Nakon krštenja čovjek slobodnom voljom sam čini grijeh koji zovemo sadašnji, aktualni, smrtni ili laki.
Teški i laki grijesi. Smrtnim grijehom uvijek gubimo milost. Čovjek se izlaže nemilosti pravednog i besmrtnoga Boga. Tako čovjek zaslužuje vječnu kaznu. Laki grijeh slabi milost Duha Svetoga, a kazna je vremenita.
Četiri zadnje stvari; smrt i sud. Iskustvo me uči da ću i ja umrijeti, taj čas se bliži ali kad će to biti? Ne znam. Kad duša bude izišla iz tijela, doći će pred Boga, a Bog će odlučiti hoće li je zauvijek osuditi ili nagraditi.
Raj. To je mjesto užitaka, sveti Raj što ga pravedni Bog daje svim svojim prijateljima. Bog daje ući u Raj onima koji su umrli u milosti. Oni će zauvijek biti tamo gdje će hvaliti i gledati Boga samoga licem u lice.
Pakao. To je mjesto kazne, strašni Pakao, da bi se kaznila zloća nesretnih grješnika. Tamo idu oni koji su umrli bez kajanja. Zauvijek će tamo biti, gorjeti i trpjeti, bez ikakve nade.
O našoj zadnjoj svrsi. Bog mi je dao život, po svojoj dobroj volji kako bih ga upoznao, ljubio i služio mu. To je moj jedini cilj, sve je drugo ništavno. Ako Bogu sada dobro služim, u njemu ću u punini uživati u vječnoj slavi.
O imenu i svojstvu kršćanina. Hvalim i veličam Boga koje me je učinio kršćaninom. Zahvalan sam mu na tome kao na velikom dobru. Onaj tko je u Crkvi primio krštenje, onaj tko čini i vjeruje ono što Crkva kaže, istinski je kršćanin i dijete samoga Boga.
O znamenu kršćanina. Križ, taj ljubljeni znak, kad je dobro učinjen, istinsko je obilježje vjernog kršćanina. Ovaj moćni znak tjera đavle u bijeg, oblikuje nas i stvara, čuva i vodi. To je znak koji ima velike zasluge.
Čin vjere. Vjerujem kao vjernik u ono što Crkva kaže, jer nam Bog sam preko nje govori i poučava nas. Bog nas ne može prevariti kao ni Crkva. Slijedeći Crkvu čovjek ide ravno, a napuštajući je čini veliku grješku.
Čin nade. Vjerujem, u svojoj slabosti, da ću u tebi Gospodine, po tvom obećanju naći milost i naklonost. Imam čvrstu nadu, po mom slatkom Spasitelju, da ću u Tebi naći pomoć, i da ću te, za nagradu, zauvijek posjedovati.
Čin kajanja. Oprosti, najuzvišenija dobroto, oprosti, jer sam griješio; Gospodine, žao mi je iz ljubavi prema tebi. Oprosti po tvom Sinu, tvojoj blagosti i milosti. Od sada više neću griješiti, držat ću svoje obećanje.
Čin ljubavi. O Bože, ljubim te iz dubine moga srca, da bih uzvratio na tvoju ljubav i za moju sreću. Ljubim i svoga bližnjega jer je on moj ljubljeni brat, jer je hram Duha Svetoga, a Bog je i njegov Otac.
Sedam smrtnih grijeha. Razlikujemo i nazivamo sedam smrtnih grijeha: oholost, škrtost, blud, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost. To su oni koji kod čovjeka uzrokuju svaku vrstu zla. Bog će, za cijelu vječnost, kazniti njihove opačine.
Stvari potrebne za ispovijed. Ispitujem svoju savjest, kajem se za sve svoje grijehe, očitujem ih sve do onih najskrivenijih. Izvršavam pokoru. Ispovijed završavam donoseći čvrstu odluku da ću se popraviti ili ću radije umrijeti.
Apostolsko vjerovanje. Vjerujem, kako me vjera uči, u Boga svemogućega Stvoritelja, vjerujem u Boga Oca, vjerujem u Sina njegovog Isusa Krista, pravoga Boga, začetog po Duhu Svetomu, rođenog od Djevice Marije, koji je umro na križu iz ljubavi prema nama, pokopan istoga dana, sišao nad pakao, donio radost i svjetlo. Tri dna kasnije, ovaj jaki Bog je uskrsnuo od mrtvih odnoseći pobjedu. Uzašao je na Nebo pored svog vječnog Oca, ima istu slavu. Od tuda će ovaj ljubljeni Spasitelj doći kao moćni pobjednik suditi žive i mrtve. To je ono u što vjerujem. Jednako tako, vjerujem u Duha Svetoga, u Crkvu, zajedništvo među svim vjernima, općinstvo svetih i kršćana, oproštenje ispovjeđenih i prezrenih grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni. Amen.
Zapovijedi Božje. Poštuj jedinoga Boga svemogućega, ljubi ga cjelovitom ljubavlju jer je on tvoj dobri Otac, ne izgovaraj ime njegovo uzalud, ne čini na žao bližnjemu, poštuj oca i majku, poštuj dan Gospodnji, čuvaj nevinost tijela i srca, ne budi ni lažljivac ni lopov niti čini zla.
Zapovijedi Crkve. Sudjeluj na svetoj misi, svetkuj blagdane i nedjelje, ispovijedaj se i pričešćuj barem o Uskrsu. Na kvatre, u korizmi, i u dane posta posti petkom, čak i subotom, ne jedi meso.
Oče naš. Koji na Nebu vladaš u svjetlu, vladaj i ovdje na zemlji. Neka te svi štuju kao i na Nebu. Neka te slušaju i ovdje na zemlji, daj nam svima kruh naš svagdanji. Kako i mi opraštamo od srca, oprosti i ti nama, sačuvaj nas Gospodine, da ne povrijedimo tvoju uzvišenu dobrotu, da ne podlegnemo đavlu koji nas iskušava, udostoj se pomoći nam u svakoj prilici svemoćnom milošću.
Oče naš, koji vladaš na Nebu svemoćno i slavno, neka te svi ljube i blagoslivlju. Učini nas, kao svoje prijatelje, dionicima tvog svetog raja i budi nam milostiv. Vladaj u ovom svijetu nad nama kako bismo mi mogli u drugom svijetu vladati zajedno s tobom. Neka se tvoja volja vrši i ovdje na zemlji kao što se vrši i na Nebu. Poput dobrog Oca koji daje svome djetetu, udijeli nam danas kruh naš svagdanji. Gospodine, oprosti nam onako kako mi opraštamo našim neprijateljima jer Ti si Bog dobrodušni. Ne dopusti đavlu da nas pobijedi u kušnji nego nas, kao naš dobri zaštitnik, sačuvaj od zla.
Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, ogledalo čistoće, Djevice puna milosti i ljepote. Gospodin je s tobom. Tvoje ime je sveto i blagoslovljeno između svih žena. Svet i blagoslovljen je i Isus, tvoj Sin, samo On neka vlada našim dušama. Dostojna Majko Božja, Ti si naša Majka, pomozi našoj bijedi uvijek i svuda, moli za nas grešnike, sakrij nas u svome krilu, budi naša pomoć, isprosi nam dobru smrt i vječnu slavu. Amen.

3. PJESME O ISUSU KRISTU

3.1. O BOŽIĆNOM OTAJSTVU I DJETETU ISUSU

Božić za anđele (57)

Preuzvišeni, nepojmljivi, vječni i svemogući, rodit će se uskoro. Je li to moguće? Vječno postaje vremenito, Riječ postaje tišina, Svemogući postaje Djetetom. Ispovijedajmo, klanjajmo se, slavimo, ljubimo, zahvaljujmo našem Bogu koji je postao Dijete. Dobri Bog se rodio zbog ljudi, da ih učini blaženima, sve njemu dugujemo. Pođimo podno njegovih nogu, odložimo vijence naše slave. Kažimo mu radosno: ''Preslatko Dijete, naša dobra su u tebi, kraljuj nad nama, samo od tebe dolazi naša pobjeda.''
O Serafini, u vašem ognju ljubavi pjevajmo slavu Bogu na visini, a milost i mir na nizini dušama dobre volje: ''O Sine Svevišnjega, o vječna Mudrosti, tvoje ime je slavno, slavimo te, klanjamo ti se, blagoslivljamo te premda si u smrtnom tijelu. O pastiri, o vjerno stado, složite vaše glase s našima, Bog će se za sve roditi, evo radosne vijesti. Ostavite vaše jaganjce, tražite Istinitoga, tražite dobro, za vas je rođen, čeka vas. Premda je uzvišeno, čeka vas malo Djetešce na slamici u štali.''

Častan je ovo dan, uzvišeni Bog u ljudskoj naravi postao nam je sličan. Pođimo pokloniti mu se, zahvalimo mu, blagoslivljajmo svi njegovo milosrđe. Umiljavajmo se tom Bogu ljubavi, svi pođimo jer je On naš zajednički učitelj. O čista i božanska Majko, divimo se tvojoj dobroti, jer si dala život Spasitelju. Čistoćo bez mane, duboka poniznosti, ti si očarala Gospodina. Preljubezno Srce, On nam se darovao, utjelovio se, objavimo svijetu to čudo. BOG SAM.

Božić za pastire (58)

Pastiri, odakle ova pjesma od koje odjekuje pustinja? Prijatelji, to su anđeoski korovi, Bog se rodio za nas i to je razlog njihove slave. Pastiri, pastiri, ne oklijevajte, brzo, brzo svi ga potražite. Anđeli su nam javili, da nije daleko od nas, rodio se u štalici, Kralj se rodio u štalici! Prijatelji! To je nevjerojatno! S vjerom pođimo pastiri, jer On je tu. U znak zahvalnosti ponesimo Novorođenčetu plodove ili janje jer je zbog nas postao Djetetom. Pođimo i darujmo Spasitelju najbolje što imamo.
''Pozdravljamo te iščekivano Djetešce, dobro došlo među nas, došli smo te častiti, mi smo siromašni pastiri, prihvati naš neuk govor i beznačajne darove.'' Isus im odgovori: ''Dobro došli, pastiri, vas sam prve pozvao po anđelima svjetla. Jer u vašoj jednostavnosti imate darove koje volim, dođite u ljubavi, približite se s pouzdanjem.'' Pastiri: '' Gospodine, što smjeraš, nisi li Ti Kralj i Gospodar, zašto si se, rodio u štalici, zbog čega si izabrao siromaštvo i bijedu? Posve smo zbunjeni. Nitko od nas to ne razumije.''
Isus: ''Pastiri, mogao sam se roditi kao moćni kralj u bogatom i udobnom dvorcu. Izabrao sam poniznost da se nju počne vrednovati, izabrao sam siromaštvo da bih ga obogatio svetošću.'' Pastiri: ''Premda mi drugačije mislimo, potpuno ti vjerujemo po mudrosti koja od tebe dolazi, smatrat ćemo čašću naš bijedni stalež, naše siromaštvo bogatstvom. Pastiri, koje li časti da nalikujemo našem dragom Spasitelju! O kako je lijepo to Djetešce, kako je dobro biti pored njegove kolijevke! O, kad bismo zauvijek tu mogli ostati, kušali bismo svete radosti koje donosi taj mali Učitelj. Svi ćemo ga rado pohoditi, ah, udovoljimo našim željama. Pjevajmo svi u jedan glas, blagoslivljamo te tisuću puta Presveta Djevice Marijo, svima nam donosiš život dajući nam plod života. Milosrdno nam dopusti da ostanemo ovdje s vama.''
Isus: “Ostanite pastiri, boravite sa mnom koliko želite. I ja sam kušam zbog toga veliku radost, samo mi darujte vaše srce. Taj veliki dar ja ljubim. Najviše me časti tko me nježno ljubi.” Pastiri: ''Evo naših srdaca, Djetešce Isuse, siromašna su krepostima, obogati ih milošću da ti ovdje neprestano pjevaju jer ti nam ovdje daješ mjesta. Dijete Isuse, svojom ljubavlju kraljuj nad nama dan i noć .'' BOG SAM.

Božić za djecu (59)

Djeco, kažu da se rodio Bog, tko me ljubi neka me slijedi, k tom malom Učitelju, spremno i žurno idimo. Idemo djeco, poljubiti njegove povoje. Tepajući pjevajmo mu hvale, pozdravimo ga, umiljavajmo mu se. ''Mali nebeski Kralju, sve te slavi, primi naše djetinje hvale, pozdravljamo te, blagoslivljamo te. Što te odvelo u štalicu, učinilo bijednim i siromašnim? Svi te molimo: dođi k nama. Primit ćemo te s tvojom Majkom, služiti ćemo ti na sve načine, bit će ti dobro, ništa ti neće nedostajati.''
Isus: ''Bog sam, ali ljubim siromaštvo, prezir i patnju, dobro mi je ovdje, ja sam tako izabrao. Moji mali prijatelji, vaša dobrohotnost bit će nagrađena, jer iako sam Dijete, svemoguć sam. Gledajte ovdje u meni vaše djetinjstvo, a ja vidim u vama nevinost, jednostavnost i ljubav. Ukrasite vaše srce, ono je moje boravište, u njemu se moja veličina ugodnom osjeća, ono je dar za mene, moj tamjan.''
Djeca: ''Uzmi, nebeski Kralju, naša djetinja srca i po svojoj moći kraljuj u nama. Što imamo, to ti darujemo.'' ''Djeco, kako je dobro boraviti u štalici, o vi mali pupoljci kako ste ljupki, mali jaganjčići, kako ste lijepi!'' Djeca: ''Ne želimo da nas se više mazi, našli smo Isusa prepuna nježnosti; o kako je dobrostiv, božanski! Prije nego odeš, naš ljubljeni brate, udostoj se blagosloviti nas s tvojom Majkom.'' O Isuse, zbogom, o Marijo zbogom! BOG SAM.

Božić za kraljeve (60)

O, veliki kraljevi, vidite li novu, lijepu i tajanstvenu zvijezdu na nebu? Ona naviješta da se rodio Spasitelj, pođimo se pokloniti tom velikom učitelju. Idimo, sve ostavimo, ne umujmo o tom događaju, ne oklijevajmo ni časa. Ne osjećate li novu slast? To je glas Božji koji nas zove. Slijedimo sa sigurnošću tu nebesku baklju, u njenom svjetlu tražimo Novorođenče. Dolazi izdaleka da nam pokaže da nas ljubi, uputimo se da mu uzvratimo ljubav. Zvijezda se zaustavila tu. Što! na ovom siromašnom mjestu? Bit će da se tu rodio naš pravi Bog, to je nevjerojatno! Koliko god to boli, uđimo u štalicu.
Evo onoga koga tražimo! Uistinu on je naš Bog, zaustavimo se ovdje, uđimo, s poštovanjem u ljubavi i tišini poklonimo se ovom Djetetu. Isus: ''Vi kraljevi ste se namučili zbog mene, divim se vašoj vjeri, podignite se, približite se Milosti, dođite k meni da vas zagrlim.'' Kraljevi: ''Pozdravljamo te, drago Dijete, moćni Kralju kraljeva, došli smo podložiti se tvojim zakonima, klanjamo se tvojoj svemogućnosti skrivenoj pod tim krhkim prilikama. Udostoj se primiti ovo zlato kao moćni kralj, kao pravi Bog primi ovaj tamjan, a kao smrtnik primi mirtu; naša žezla su podložna tvom kraljevstvu.''
Isus: ''Prihvaćam te darove, prihvaćam iskazane mi časti, želim vas napuniti dobrima, bit ću prema vama najvelikodušniji, kušat ćete moje najnježnije slasti.'' Kraljevi: ''Prijatelji, osjećate li neizrecivu slast koja se kuša pored miloga Spasitelja. Naši dvorci nemaju radosti slične ovoj koja se osjeća tu u štalici. Klanjajmo se tom dobroćudnom Jaganjcu, padnimo na koljena u podnožju njegovih jaslica. Dijete je ali mu se trebamo klanjati, malen je ali je ljubak. Majko divne ljubavi, neka te posvuda slave jer si nam dala Božansko Djetešce, jer si dala svjetlo danu, utjelovljenje istinskom Bogu, život našem Ocu.
Tvoj primjer, Isuse, jasno nam pokazuje da je veličina u poniznosti, dobrota u trpljenju, a istinsko dobro u siromaštvu. Ti uzdižeš naša srca tvojom poniznošću, osvajaš ih svojim siromaštvom, pobijedi potpuno u njima, blagoslovi ih po svojoj svetoj Majci. Ne možemo ovdje dugo ostati i promatrati tvoju privlačnu ljepotu; prije nego li pođemo blagoslovi nas milošću i zauvijek u našem srcu zauzmi mjesto.'' Isus: ''Prijatelji, idite u miru pod mojom zaštitom, naviještajte posvuda slavu moga imena, vjerujte u mene, vodite druge do vjere i bit ćete kraljevi u mojoj slavi.'' BOG SAM.

Božić pobožnih duša (61)

Vidite li to drago Dijete u siromašnoj štalici? To je svemogući Gospodin, istinski Bog, okrunjeni Učitelj, onaj koji sve drži u svojoj ruci, Bog nad vojskama. To milo Dijete danas nam govori u tišini i sve nam govori o njemu, njegovu božanskom djetinjstvu. U njegovom krajnjem siromaštvu razabire se velika ljubav. Sve nam govori: Pogledajte tu ljubav, vidite kako nas ljubi. Dvije sirote životinje, štalica, povoji novi su pjesnici koji pjevaju njegovu slavu. Ljubite tog dobrog malog kralja, govore oni nježnim glasom, ali treba imati jaku vjeru da bi ih se čulo.
Kako je lijepo vidjeti Spasitelja u krilu njegove Majke. On se slatko naslanja na njezino srce. Ljubi je nježno, priljubljuje se i grli je. Ti osmjesi, nježni i ljupki izgled ispunjaju Majku milošću. Kako je velik taj nebeski Kralj, divan je malen i ljubak. Njegovo božansko lice je privlačno, njegove slatke oči su otajstveno lijepe, govore bez riječi. On naviješta poniznost, nevinost, ljubav, trpljenje. O, kako rječito govori jer govori primjerom. On očarava, istinski dotiče onoga tko ga promatra.
Tko će razumjeti što Djetešce govori Bogu, svome Ocu za nas, jer je postao malen da bi ublažio njegov gnjev. Njemu danas iskazuje beskrajnu slavu i želi se pojaviti pred njim u vidu hostije. O, Oče svjetla, pogledaj svoga ljubljenog Sina, poslušaj njegov plač, njegove molitve. Moli te u tišini, govori svojim suzama. Zbog ovog malenog Djeteta smiri svoju srdžbu, odloži oružje. O, Isuse, rađajući se u štali, želio si pronaći u mom srcu ugodno boravište. Dođi, dakle, sada i otpočini slavan. Pobijeđen sam od jednog Djeteta slatkom pobjedom. BOG SAM.
Božić gorljivih duša (62)
Veliki učitelju, silaziš s nebesa na ovo mjesto da bi nas poučio o načinu kako ćemo zadobiti sreću. Ali ne vidim nikoga tko bi od tebe učio, štoviše, napuštaju te. Oprosti, Isuse, oprosti. O divni Gospodine, tvome veličanstvu dajem zadovoljštinu za siromašne grešnike. Dobrodušno Dijete, dopusti meni da idem po svijetu i kažem svima da dođu tebi govoriti. Škrti čovječe, misliš samo na novac i na blago, živiš u obilju, ništa ti ne nedostaje, a to ljubezno Dijete dolazi u siromaštvo štale i kuša njenu tvrdoću.
Ohola stvorenja, dođite pronaći vašu hrid u ljubeznoj sjeni tog Božanskog sunca. Možeš li se povećati, uzdići se iznad svih i vidjeti Kralja slave kako se snizuje do nas? Dođi, svjetovni čovječe, promatraj o tom Djetetu. Tvoj život i tvoj primjer opiru se njegovoj ljubavi. Isus u trpljenju zadovoljava svoje želje, a ti u obilju udovoljavaš svim tvojim ugodama. O, kraljevi ovoga svijeta, vi imate palače, u obilju ste i imate poslugu, a štala je utočište Gospodara nad gospodarima. On je u oskudici i bez slugu.
O, nevjerni kršćani, zašto se zaustavljate na tisućama ispraznosti koje trebate ostaviti?! Dođite u štalicu, nađite u Djetetu istinsku radost i neprolaznu sreću. On vam govori preko mojih usta da vas žarko ljubi i da sve što vi trpite, njega beskrajno dotiče. Trpite li bijedu, on će vas izvući, ako ste bolesni, on će vas ozdraviti. On je pun ljubavi učinio svima sve. Divan je učitelj, prečisti zaručnik, nježan prijatelj, dobar liječnik. Pođimo, ne oklijevajmo, sve stavimo u njegove ruke.

Božić Marijine djece (63)

Draga djeco Marijina, blagoslivljajte Gospodina jer je nju ispunio milošću i slašću. Po njoj je divni Gospodin postao Dijete, pođimo svi i čestitajmo joj, ponizno pohodimo tu divnu Majku. O, divna Djevice, o čudo nad čudima, o dobra Majko, tvoja sreća je velika. I naša je jer si nam dala život, jer si slomila naše okove, budi blagoslovljena tisuće puta. Proroštva Staroga zavjeta su se ispunila u tvom Djetetu. Po tebi je Nebo dobilo novu radost, zgazila si glavu đavlu i zadobila oproštenje grijeha nevjernima. To si učinila bez rata, po jednom pristanku koji je cijela zemlja žudno željela. Slava, čast i blagoslov tvojoj vjeri, Spasitelj je nama došao jer si ti povjerovala anđelovoj riječi.
Kako si ljupka u svojoj čistoći, kako si moćna u svojoj poniznosti! Očarala si Boga i učinila da se On spusti na zemlju. Privučen tvojom ljepotom, nije mogao odoljeti pa je uzeo naše čovještvo. Po tebi, moćna Kraljice, Bog silazi k našoj niskosti, a ljudska narav se uzdiže do nebesa. O, divnog li čuda! Bog postaje naš brat, Ti oblikuješ svoga Stvoritelja, Spasitelj postaje Dijete i tvoj Otac. Taj moćni Vladar se uistinu pokazao velikim stvarajući tebe, svoje najbolje remek djelo.
Sve je u tebi otajstveno, ali najveće je otajstvo jer si porodila bez boli, Majkom postala ostajući Djevica. Isus ljubi štalicu, ali više od svega tvoje Srce. Ono je njegovo ugodno počivalište, njegova časna palača. Od tvoga krila je učinio najslavnije prijestolje u kojemu on pokazuje svoju veličinu, oprašta grješnicima, daje milost. O, slatke nježnosti, nježni osmjesi, sveta milovanja kojima te obasipa ovaj dragi Sin. Sretnog li tvoga krila, čista i vjerna Djevice, jer si pojmila neizmjernost, jer si nosila i hranila vječnu Mudrost. BOG SAM.
Božić duhovnih duša (64)
Kako bi spasio ljude, Bog je našao čudesno otajstvo. Postao je ono što smo mi, da bismo mi mogli postati ono što je On. Taj uzvišeni Gospodin se snizuje da bi nas uzdigao na nebesa. Silazi k našoj niskosti da bi nas obdario svojim slavnim bićem. Sveo je sebe do nemoći da bi nas učinio svemogućima. Postao je Djetetom da bismo mi živjeli zauvijek. Da bi nas obogatio, njegovo se veličanstvo osiromašilo, da bi nas pomilovao, taj veliki Gospodin je postao siromašan i malen. Da bi skršio naše okove, sebe je stavio u lance. Naše je muke uzeo na sebe kako bi nas obdario svojim radostima i dobrima.
Bog je postao nama sličan iz beskrajne ljubavi, pravedno je i razborito da ga nasljedujemo i njemu sličimo. Donesimo Isusu krunu kako bismo ga uresili, jer se on odrekao svoje nebeske krune kako bi nas okrunio. Dajmo mu najradije svoje duše koje su najljepši ukras. Otvorimo svoja srca njegovim plamenovima jer On želi da u njima bude njegovo boravište. Pođimo u duhu u štalicu poljubiti njegove male nožice i kažimo mu: '' Ljubezno Dijete, u potpunosti kraljuj nad nama. Slatki Isuse, u ovom času uzdižemo naša srca, neka ona postanu tvoje boravište jer ti si najslađi od svih pobjednika. Blagoslovljena ti, o Marijo, koja nam činiš dobro i daruješ nam život dajući nam ljubljenog Spasitelja.'' BOG SAM.
Božić (65)
Rodio nam se veliki učitelj, novi Kralj nam zapovijeda iz kolijevke. Brzo, brzo pripravimo se, idemo ga vidjeti, idimo na koljenima. Cijeli kraj odjekuje od radosne pjesme anđela, Sin Božji postao čovjekom, utjelovljen tu je. Pohitimo, on je Mudrost čija slast očarava naše srce. Neka sve odzvanja, divimo se, Bog je uzeo tijelo da bi nas izvukao iz Pakla. Na slami je malen i siromašan usred noći. Brzo, brzo poklonimo mu se jer je On Bog koji se rodio za sve. Divim mu se kako žudi, želi imati nad nama vlast. Brzo, brzo pripravimo se, On nam svima želi govoriti. On traži da ga čuje dobro i gorljivo srce. Brzo, brzo, darujmo mu srce, gorljivo srce ljubljenom Spasitelju.
Svjetlo u ništavnosti, beskrajnost u zatočeništvu. Brzo, brzo, darujmo mu srce, srce ljubavi ljubeznom Spasitelju. Moć u nemoći, svjetlo u ovoj tami. Brzo, brzo, darujmo mu srce, ponizno srce poniznom Spasitelju. Siromašna štalice, čudesna palačo, tvoje je siromaštvo zapravo bogato. Odstupi svijete ako ne ideš sa mnom u štalu. O Djevice Marijo, puna svetosti, milosti i ljepote, blagoslivljam te, slavim te, uzmi moje srce i daruj ga Isusu, mome Spasitelju. Neka ga svi slave, mali i veliki, učeni i neuki. Okrunimo ga, dajmo mu žezlo u ruke, On je najviši Kralj. Brzo, brzo, prikažite mu svoja srca. Ona su dar koji ljubi taj slatki Spasitelj. Očaran sam videći Ljubeznoga, radostan poljubit ću ga. Brzo, brzo moj slatki Spasitelju, zauvijek uzmi moje srce. Sva vlast, slava i slast je u tebi, pobjedničko Dijete. Majko moja Marijo, uzmi moje srce i daruj ga Isusu, mome Spasitelju.
Božić školske djece (66)
Prijatelji, čujem poj anđela. O kako je ugodna i milozvučna ta pjesma! Anđeli u svojoj pjesmi navješćuju novorođeno dijete, nebeskoga Kralja, kažu - eno u povojima, pođimo i poklonimo mu se s njima. Uzdrhtimo od radosti, jer imamo novoga Kralja. Pođimo, njegova ljubav nas zove, poklonimo mu se u duhu vjere. Pođimo mu reći nježno: Predragi Učitelju, udijeli nam milost. Što imamo čime bismo ga počastili, kako bismo častili njegovo veličanstvo? Naše srce je njegova baština, pođimo, darujmo mu cijelo srce jer On ne želi drugoga dara doli ljubav i vjernost.
Vidite li ga u štalici? Njegova ga Majka drži na rukama. O kako je lijep, kako je ljubak o kako je privlačno njegovo malo lice, o kako je blag i umiljat, pođimo k njemu, ne oklijevajmo. Evo beskrajne moći u liku krajnje nemoći, evo smanjene veličine, evo sunca potamnjena čija nas sjena privlači da pristupimo odvažno. Je si li to ti, predragi Učitelju, Bože naš i Stvoritelju? Zašto se nisi rodio u kraljevskoj palači? Prepoznajemo te po tvojoj ljubavi, ti tražiš samo naše srce. Ispunjeni smo nadom i obuzeti čuđenjem videći te u liku Djeteta. Samo ljubav čini promjenu da u liku djetinje nemoći budeš naša moćna pomoć.
Puni zahvalnosti padnimo ničice u podnožje kolijevke i promatrajmo u tišini kako je lijep ovaj mali gost u kolijevci i darujmo mu, bez oklijevanja, skrušeno i obnovljeno srce. Budući da nemamo ništa čime bismo ti dostojno zahvalili jaganjče dobri, evo naših srdaca, udostoj se od njih napraviti svoj dom i svoje boravište. Ali prije nego ti postanu ugodna, zagrli ih svojom ljubavlju. Napustili smo školu i predavanja naših učitelja kako bismo čuli tvoje riječi, bili poučeni i postali sveti. Govori nam, ni jedna tvoja riječ nije isprazna. Mi vjerujemo djetinjom vjerom.
Ja sam grješan i želim naučiti tvoj nauk o čistoći, bijedan sam, želim razumjeti tvoj nauk o siromaštvu; bogat sam, želim čuti tvoj nauk o milosrđu; ohol sam, želim naučiti tvoj nauk o poniznosti. Evo Gospodine žrtve koju će ti svatko u srcu prinijeti: odreći ću se neke mane, ja ću ostavit moju oholost, a ja moju tvrdoglavost i hirovitost, ja želim biti više blag. A ja ću, za tvoju ljubav, ostaviti ovo društvo i igre. Kako bi ti omilio, ja ću ti dati ovu skupu i raskošnu haljinu, zbog tebe svim srcem opraštam drugu protiv kojega sam nešto imao.
Djetešce Isuse, slobodno uzmi naša srca u ovom trenutku i od njih milošću načini svoje prebivalište, kako bi se u njima mogao odmarati, probodi ih strijelom koja će učiniti da te žarko ljubimo. Isus: Danas pobjeđujem iako sam samo dijete. Ući ću u vaša srca u slavi i primiti vaše darove. Budite uvijek spremni vjerovati mi i bit ćete moćni kraljevi. BOG SAM.

Pouka djece (97)

(kojima čovjek treba biti nalik kako bi došao u Nebo)

Tko želi biti moćni kralj, prema našem Učitelju, mora biti kao Dijete. Poslušajmo maleno dijete, naučimo njegovu blagu pouku. Isus se odmara u kolijevci. Vjerujmo čvrsto, razmaknimo zastore, on se pojavljuje kao jednomjesečno dijete i govori kao učitelj, poslušajmo njegov glas. Pogledajte njegovo lice ispunjeno blagošću. Vidite li sliku našeg Gospodina? Ovo malo Djetešce govori šuteći. Njegov nevin izgled snažno propovijeda.
Ovo Djetešce je prepuno ljupkosti i jednostavnosti, razoružava i najokrutnije. Ne može se ne voljeti taj djetinji lik. Isus u njemu nosi božansku ljupkost. Kako je mio u svojim osmjesima. Cijeli je ljubak, čak i u svom plaču. Njegova kolijevka i povoji, njegove igračke čine hvalospjev malog Isusa. On bez protivljenja čini sve što mu se kaže, vjeruje bez kritiziranja i bez protivljenja. Govori nam kao učitelj, poslušno nam pokazuje kako podložiti naš sud.
Nije zloban, bez krinke je, bez pretvaranja i tvrdoglavosti. Nikad ne misli loše o svom bližnjemu. On nema želje za osvetom niti gaji gorčinu. Daleko je od njega život lažnog svijeta. Ovo Dijete koje plače, prezire slavu i njenu ispraznost. Iako još u povojima On pjeva o pobjedi. Ovdje nema ružnih riječi ni rasprave ni mrmljanja, ni suprotstavljanja. Nema oružja među malenima jedino nježne suze i maleni uzdasi. Poslušaj svijete! Želiš li Nebo? Bez oklijevanja ostavi oholost. Milošću postani poput ovog Djeteta i imat ćeš mjesto u Nebu. BOG SAM.
Žudnje za utjelovljenom Božanskom Mudrosti ili Djetetom Isusom (103)
Oprosti Božanska Mudrosti, na mojoj gorljivosti jer ti si Učiteljica cijelog moga srca. Pohiti mi u pomoć, poslušaj moje govore. Sine Božji, ljepoto uzvišena, dođi k meni bez tebe, ja sam odbačenik, dođi k meni. S tobom bit ću kralj, ali kralj koji se pokorava tvom zakonu. O Riječi, jednaka Ocu, dođi k meni, svjetlo od svijetla, dođi k meni. S tobom ću jasno vidjeti i prkositi cijelom paklu. Isuse, utjelovljena Mudrosti, dođi k meni, Isuse utjelovljena Mudrosti, dođi k meni, Ništa nije milije od tebe, ali kakav pakao biti bez tebe! O Mudrosti, Bože koji si postao čovjekom, dođi k meni, poznajem te, zovem te imenom, dođi k meni. S tobom i s tvojim križem bit ću zadovoljniji nego neki kralj.
O moja moćna vladarice, dođi k meni, o moja draga učiteljice, dođi k meni. Biti s tobom je veća radost nego što je srce može poželjeti. O moja besmrtna zaručnice, dođi k meni, o moja ljepotice vjerna, dođi k meni. S tobom sam jači i od pakla i od smrti. Napuštaju te prijateljice, dođi k meni. Smatraju te ludom, dođi k meni. S tobom ja ću biti mudar, a bez tebe pridružit ću se broju luđaka. O Mudrosti, progone te, dođi k meni, odbacuju te, dođi k meni. S tobom, skladno, želim živjeti do smrti. O moje najveće blago, dođi k meni. O najmilija nježnosti, dođi k meni, s tobom sam radostan, bogat i sretan. Tvoje oči čine da drhti zemlja, dođi k meni, tvoje ruke upravljaju gromove, dođi k meni. S tobom se ne bojim udaraca ni sudbine ni nesreće.
Gorim tvojim plamenom, dođi k meni. Tvoje prijestolje je u mojoj duši, dođi k meni. S tobom i tvojom ljubavi ja sam sretan dan i noć. Tisuću puta te želim, dođi k meni. Bez tebe trpim mučeništvo, dođi k meni. S tobom imat ću sva dobra i neću se bojati da će mi nešto uzmanjkati. Tvoja ludost je mudrost, dođi k meni. Tvoja oskudica je bogatstvo, dođi k meni. Koje li je blago u našoj duši i našem tijelu s tobom biti. Tvoja strogost je naslada, dođi k meni, trpljenja koja od tebe dolaze su žrtve, dođi k meni. S tobom sam sretan i na nebu i na zemlji. Tvoji preziri su puni slave, dođi k meni, ali ne želi ti se vjerovati, dođi k meni. S tobom sam uzvišeniji nego svi kraljevi svijeta zajedno.
Ti prebivaš samo na Kalvariji, dođi k meni, samo križ je tvoje prijestolje, dođi k meni. Ja ću s tobom trpjeti, a zatim vladati. Križevi su tvoja nagrada, dođi k meni, ti jedino ljubiš patnju, dođi k meni. Biti s tobom je slatko zadovoljstvo, sve podnijeti i umrijeti. Tvoji prijatelji liju suze, dođi k meni, križevi su njihovo jedino oružje, dođi k meni. Oprosti mi moje grijehe, a zatim me reži, izrezuj i oblikuj. Tražiš boravište, dođi k meni, bez kašnjenje i iznenađenja, dođi k meni. Kako je dobro s tobom. Neka moje srce bude tvoja kuća. Tisuću puta kažem bez straha: dođi k meni. Moja će duša tako postati sveta, dođi k meni. S tobom dolaze kreposti i uzvišenost dobrog Isusa. Sve kreposti te prate, dođi k meni, s tobom one stižu, dođi k meni. S tobom je milosrđe, čistoća i poniznost.
Ti si neusporediva, dođi k meni, pored tebe zlato je samo pijesak, dođi k meni. S tobom i bez blaga, čovjek je bogat i zadovoljan. O moj živote i moja svjetlosti, dođi k meni. O moja Zaručnice i Majko moja, dođi k meni. S tobom ću zauvijek imati mir, milost i slavu. Mudrosti svijetu nepoznata, dođi k meni. Što god kažu, što god da gunđaju, dođi k meni. S tobom će mi svaki prezir biti nagrada. Zbogom prolazne ljepote, dođi k meni, tvoje ljepote su vječne, dođi k meni. S tobom ću uistinu živjeti u vječnosti. Želim te zadobiti Mudrosti, dođi k meni. Fuj novcu! ostavit ću ga, dođi k meni. S tobom, želim igrati kako bih sve izgubio, a tebe pronašao. Pjevat ćemo pobjedu, dođi k meni, ti sama ćeš biti slavljena, dođi k meni. S tobom ja ću govoriti i govoreći trijumfirati. Želim hodati tvojim stopama, dođi k meni. Evo milosti nad milostima, dođi k meni. S tobom ću ići radostan do križa i do neba. Isuse, dijete Marijino, dođi k meni. Ona te to moli, dođi k meni, s tobom u progonstvu imat ću sva dobra. Neka tako bude. BOG SAM.

3. 2. O MUCI I KRIŽU

Pobjeda križa (19)

Križ je duboko otajstvo, bez puno svjetla ne može ga se spoznati. Da bi se razumjelo križ, potreban je uzvišen duh, a potrebno ga je shvatiti kako bismo se spasili. Narav zazire od križa, um se protiv njega bori, učenjaci ga ne poznaju, a đavao nastoji potući. Često čak ni pobožni nemaju križ u srcu, iako kažu da ga ljube, ustvari su lažljivci. Križ je neophodan, uvijek nas prati trpljenje. Valja se popeti na Kalvariju ili zauvijek propasti. Sveti Augustin zapisa da je čovjek odbačen, ako ga Bog ne popravlja, ako ga ne kuša. Putem križa ide se u domovinu. On je put života, to je put kraljeva. Svaki kamen je isklesan po svojoj mjeri da bi naposljetku bio postavljen na sveti Sion. Čemu služi pobjeda najvećem osvajaču, ako nema ove slave da pobijedi trpeći, ako mu uzor nije Isus koji je umro na križu, ako poput nevjernika odbaci drvo križa.
Isus Krist je križem svezao pakao, porazio buntovnika, osvojio svemir; dao ga je kao oružje svojim dobrim slugama. Križ očarava, razoružava ruke i srce. Pobijedit ćeš u tom znaku, rečeno je Konstantinu. Svaka velika pobjeda je stavljena pod okrilje križa. Čitajte u povijesti o njegovim čudesnim djelima, velikim pobjedama na zemlji i na Nebu. Usprkos sjetilima i naravi, politici i razumu, istina potvrđuje, uvjerava da je križ veliki dar. U tom vladaru nalazimo istinu, milost, mudrost i božanstvo. Bog se nije mogao obraniti od ove iznimne ljepote, križ je učinio da on siđe među nas ljude. Dolazeći na svijet rekao je: Da, Gospodine želim križ. Predobri križu, postavit ću te u središte moga srca. Križ je smatrao tako lijepim da je postao njegova vječna pratnja, zaručnica njegova srca. Još od najranijega djetinjstva kad je njegovo srce uzdisalo, bilo je to za križem kojeg je toliko ljubio.
Od svoje mladosti tražio ga je velikim koracima. Umro je od nježnosti i ljubavi u zagrljaju križa. Želim krštenje, uzviknuo je Isus jednog dana, predragi križu koji ljubim, ljubavi moja. Nazvao je svetog Petra sablaznom sotonom kad ga je ovaj htio odvratiti od križa. Njegovom križu se klanja, a njegovoj Majci ne. O neizreciva veličino, nepoznata na zemlji. Ovaj križ, raspršen po zemlji na puno mjesta, biti će skupljen, uskrišen i prenesen na nebesa. Križ na oblaku pun sjajne privlačnosti, sudit će svojim likom mrtvima i živima. Križ će vapiti za osvetom prema svojim neprijateljima, a radost i oproštenje darovat će svojim prijateljima. On će donijeti slavu svim blaženima i pjevati o pobjedi na zemlji i na nebu. Sveci tijekom svog života ne traže drugo doli križ, on je njihova velika želja, on je njihov izbor. Nezadovoljnici će križevima koje im je nebo dodijelilo, sami dodati druge križeve i svi će propasti.
Okovi svetoga Petra donijeli su mu više časti nego to što je bio Spasiteljev vikar na zemlji. O dobri križu, uzviknuo je sveti Andrija, pun vjere, neka umrem na tebi, kako bi mi dao život. Pogledajte sv. Pavla koji zaboravlja svoju uznesenost na nebo i ne hvali se osim križem. Više je cijenio užasne tamnice nego divnu ekstazu koja ga je uznijela na nebo. Bez križa duša je posustala, mlitava, troma i bez srca. Križ je čini gorljivom i punom snage. Čovjek ne zna kad ništa ne trpi, a razmišlja čim dobro podnosi neku patnju. Duša koja ne poznaje kušnje, nije visoko cijenjena. To je neiskusna duša koja nije još ništa naučila. O uzvišena slasti koju kuša duša koja trpi, ako rado prihvati svoju muku bez traženja utjehe. Po križu se dobiva blagoslov, po križu nam Bog daje oproštenje. On želi da sve bude obilježeno ovim pečatom, ništa mu ne izgleda lijepo na što On nije stavio pečat križa.
Kad Bog stavi svoj pečat križa, profano postaje sveto, uklanja se ljaga i postaje Božje vlasništvo. Bog želi vjerniku staviti pečat na čelo i na srce prije svakog djelovanja kako bi postao pobjednikom. Taj pečat je naša sigurnost, naša zaštita, naša jedina nada i naše savršenstvo. On je tako dragocjen da bi se duše u nebu radosno vratile i trpjele ovdje na zemlji. Ovaj znak ima toliku snagu da svećenik na oltaru ne koristi nikakvo drugo sredstvo da bi privukao Boga s neba; on čini nad hostijom nekoliko znakova križa, po ovom znaku života događa se čudo. Po ovom divnom znaka on daje hostiji neobično ugodan miris; tamjan prikazuje te ju posveti; tom krunom Isus želi biti ukrašen. Mudrost vječna još uvijek traži vjerna srca dostojna ovoga dara. Ona traži istinskog mudraca koji ljubi trpljenje, koji će hrabro nositi križ do smrti.
O križu, moram zašutjeti jer te umanjujem govoreći. Ja sam presmion, drznik; jer sam te primio namrštena srca, nisam te poznavao, oprosti mi moj grijeh. Križu predragi, sada, kada sam te upoznao, učini u meni svoje prebivalište i daj mi tvoje zakone. Ispuni me, vladaru moj, svojom čistom ljubavlju i učini da upoznam tvoje najskrovitije urese. Videći te tako lijepoga, želim te imati, no moje nevjerno srce zadržava moje želje. Ako želiš, učitelju, oživjeti moju tromost, potpomoći moju slabost, dajem ti svoje srce. Uzet ću te kao svoj život, svoj užitak, svoju čast za mog jedinog prijatelja, moju jedinu sreću. Utisni se, milošću, u moje srce i na moju ruku, na moje čelo i moje lice, neću se zbog tog znaka sramiti. Uzet ću za moje bogatstvo tvoje veliko siromaštvo. Uzet ću za moje nježnosti tvoju blagu oporost. Neka tvoja mudra ludost i tvoja sveta sramota budu cijeli moj život slava i uzvišenost. Smatram pobjedom kad si me svojom krepošću pobijedio, na tvoju veću slavu. Ali ja nisam dostojan da umrem pod tvojim udarcima niti da budem znakom protivljenja. BOG SAM.

Isus u agoniji (67)

Ja sam krivac, a Isus je nevin. O kako sam jadan, kažem uzdišući! Bog sam. Isus vidi užasnu smrt što dolazi prijeteći da bude pobjednicom, iako je On Svemogući. Zbog nas, o grešnici, Isus trpi ove boli. On vidi sve grijehe nezahvalna čovjeka, prezir njegova trpljenja, smrti i krvi. On vidi sve pogrde Presvetom Sakramentu koji nam želi ostaviti kao zalog svoje žarke ljubavi. Vidjevši sve to, uzviknuo je malaksalim glasom: ''O Oče moj, molim te da me poštediš ovog križa.'' Ali dobri Spasitelj pun ljubavi reče: ''Oče, želim samo vršiti tvoju svetu volju.'' U ovoj neobičnoj agoniji prije nego što je došao čas da izdahne ovaj veliki Bog, dopušta da ga anđeo dođe ohrabriti.
O kršćani, tko može razumjeti veličinu njegove muke? Vidite li njegovo nježno tijelo kako se znoji krvavim znojem? Hoćemo li biti neosjetljivi, zar nas neće dirnuti strašno zlo koje mu uzrokuju naši grijesi. O milosrdni Isuse, otkuda proizlazi da moraš toliko trpjeti, jer Ti nisi krivac već nevini pravednik? Da, mi grješnici smo oni koji zaslužujemo takve boli. Isuse, moli svoga Oca da bude milostiv prema nama ili neka pokaže svoj gnjev radije nama nego na tebi. Oprosti zbog tolike muke, o Isuse u agoniji, jer te naši grijesi dovode u ove patnje. Mi grešnici zaslužujemo to trpljenje.
Izbičevani Isus (68)
Pođimo svi u pretorij srca taknutoga bolju, kontemplirajmo o Kralju slave zlostavljanog poput lopova. On zbog nas, o grješnici, trpi boli. Četiri bijesna krvnika poput grabežljivih životinja uz pogrde riječi, skidaju s njega skromnu odjeću. On zbog nas, o grješnici trpi ove boli. Divlja svjetina rugala mu se i ismijavala ga kako bi ga još više ponizili. Pritijesnili su ga, vezali za stup srama te mu govorili rugajući se: «Vidite ga? kako je lijep!» Jedan drži zavezano uže, drugi željezni lanac, ostali pune ruke oruđa poput đavola paklenih. O, čudne li stvari! Ova četa vojnika na nevinom tijelu iskušava svoju ruku. On zbog nas, o grješnici trpi ove boli.
Tijelo mu pokrivaju ranama i trgaju udarcima. Sve same modrice, ožiljci i rane. Ovaj dobri Učitelj ne može više izdržati. Krv mu teče potocima, kosti mu se vide meso u komadima pada. Jao! On je od iznemoglosti pao na svoju vlastitu krv, i opet ne prestaju tući njega nevinoga. O nemilosrdna svjetino, zaustavi svoj bijes. Zapravo mi smo grješnici, udarajte nas. Da, mi grješnici zaslužujemo ove boli. Promatrajte kako trpi ovo strašno mučenje bez žaljenja i mrmljanja, toliko je žarka njegova ljubav. Zbog nas grješnici on podnosi ove boli. O svevišnje Milosrđe, pogledaj svoga Isusa, svoga Sina, zaustavi kaznu, kazni nas.
Svjetina ga klonuloga nije više mogla udarati, ali u svojoj neizmjernoj ljubavi On nije sit trpljenja. Grješnici, to su naši grijesi, naše putenosti, koje su ovom srcu milosrđa prouzročile toliko trpljenje. Dođi, razvratni grešniče, pogledaj bol koju uzrokuješ Sinu Jedincu Svevišnjega Stvoritelja. Ti ga nezahvalni čovječe dovodiš u ovo stanje. Dođi u krvi njegovih žila pronaći svoje ozdravljenje i ne povećavaj više njegove patnje slijedeći svoju strast. Činimo pokoru, oplakujmo dan i noć ove grijehe, budimo zahvalni uzvratimo ljubavlju na ljubav. O dobrodušni Spasitelju, zbog ovog tijela, mučena udarcima, stišaj svoj gnjev i oprosti nam! Jer mi, grješnici, zaslužujemo ove patnje.

Isus okrunjen trnovom krunom (69)

Nakon što je Isus s mukom skupio svoje potrgane haljine vidite kako ga udarajući nogama grubo vode. Za nas, o grješnici, On trpi ove boli. Slijedimo, kršćani stope ovog nevinog Jaganjca jer put kojim prolazi ostaje zacrvenjen njegovom krvlju. Poput životinje vode ga pod udarcima biča, ukočenog od studeni, zaustavljaju ga na vratima palače. Čim je stupio u dvoranu među one razbojnike ogrnuše ga kao kralja kako bi mu se još narugali. Da bi ga osramotili, prebacuju mu preko leđa stari ogrtač trgajući s njega njegov, koji mu se zalijepio za krvlju oblivenu kožu. Oštar kamen dali su mu za kraljevsko prijestolje da bi ga bolje vidjeli, više ponizili. Za nas, o grješnici, on trpi ove boli
Kao žezlo staviše u njegove svete ruke trsku. Svi su mu se rugali govoreći: Gle, kako je lijep! Okruniše ga trnovom krunom udarajući ga štapom, rugajući mu se i vičući poput đavala. Ova okrutna kruna probila mu je glavu, vidjelo se kako teče mozak pomiješan krvlju i vodom. Starom kuhinjskom krpom povezali su mu oči. Govorili: «Pogodi tko te udario, nesretniče. Nisi li ti lažni prorok koji nas je htio obmanuti?» Drugovi, zlostavljajte ga, ne prestajte ga tući. Pljuvali su mu lice velikim ispljuvcima u znak "poštovanja" uz nečuvene povike. Za nas, o grješnici, on trpi ove boli
Klanjali su mu se podsmjehujući i šamarajući ga: «Zdravo, kralju židovski», evo te lijepo uređenoga! Upućuju mu samo drske riječi, jedni mu plaze jezik, a drugi cere zube. Ne, nisu to ljudi nego bijesni demoni. Vidite li kako ga tuku? Jedan jače od drugoga. Neće li nas potresti ovo samilosno biće? Nije li razumljivo. Jao! To je za nas grješnici, da mi grješnici uzrokujemo njegove boli. On trpi i sve podnosi ne podignuvši ni oči, ne žali se i ne mrmlja zbog ovog okrutnog mučenja. Od pete do glave prekriven je ranama od udaraca Ah! da se radi o životinji svi bismo s njom suosjećali! Za nas, o grješnici, on trpi ove boli.
Naša nepodnošljiva oholost u težnji za veličinom istinski je krvnik koji mu uzrokuje ove boli. Oholi čovječe, dođi i posrami se. Pogledaj svoga Boga prezrenoga. Što ćeš mu, dakle, odgovoriti ti koji želiš biti cijenjen? Naše srce puno gorčine i žarkog kajanja neka staje preda nj i izgara vidjevši Isusa kako trpi. Imajmo uvijek na umu ovog ljubeznog Spasitelja, neka prezir bude naša slava, a trpljenje naša sreća! O Isuse samilosni, zbog nepravednog prezira pogledaj milostivim pogledom raskajana srca do tvojih nogu, jer mi grješnici Ti uzrokujemo ove boli.

Isus osuđen (70)

Slijedimo predragog Učitelja kojega vuku užetom oko vrata kako bi ga pred sudom pokazali kao luđaka. Zbog nas, o grešnici, on trpi boli. Toliko mu je zla naneseno da u ovom jadnom stanju, u koje su ga doveli mučitelji, nije više prepoznatljiv. Pilat bezbožnik ganut je vidjevši ga. Želi mu spasiti život znajući da je nevin. Na koncu, da bi stišao bijes pobunjenog naroda, pokazuje ga u stanju u kojem su ga predali mučitelji. Čim su ga ugledali, začuli su se povici. Svi mu se rugaju i cereći se dovikuju. Zbog nas, o grješnici, On trpi boli.
Njegovo izobličeno lice pokriveno ispljuvcima, njegovo iskidano tijelo uopće ne dira ove nezahvalnike. Njegove boli i njegovo bijedno stanje umjesto da takne njihova srca, udvostručuje njihov gnjev i ispunja ih bijesom. Pilat reče: «Evo čovjeka, imajte s njim samilosti!» On se mora spram njega odrediti a tek ga je upoznao. Na ove riječi, narod lupajući nogama povika: «Neka ga razvežu, svuku i razapnu». Za nas, o grješnici, on trpi ove boli.

Isus nosi svoj križ (71)

Svi su ga napustili. Hoće li umrijeti pod ovim teretom? Nema nikog tko se ne užasava križa. Jedan siroti stranac, prolaznik, imenom Šimun Cirenac, obećanjima i prijetnjama prisiljen je na križ staviti ruke. Isus reče skupini žena koje su oplakivale njegove boli: «Plačite radije nad vašim dušama i dušama vaše djece». Pogledajte jadno stanje u koje je doveden ovaj nevini. Što će tek biti s krivcem i oholim grješnikom? Veronika, potaknuta snažnom i žarkom ljubavlju, ne bojeći se svjetine, probija se kako bi vidjela ljubljenoga Isusa.
Briše njegovo krvavo i izobličeno lice, a Isus za nagradu ostavlja to lice otisnuto na rupcu. I što, dakle! Je li moguće, bijedni grješniče, da je tvoje srce neosjetljivo na boli tvoga Spasitelja? Naši grijesi čine njegov teški teret, ne povećavajmo više njegove patnje griješeći ponovo. Isuse, nakon što je tvoja neizmjerna ljubav nosila naše grijehe, iskaži nam svoje milosrđe, kako bi nam svi grijesi bili oprošteni. Jer mi grješnici zaslužujemo ove boli.

Isus razapet (72)

Ova bijesna svjetina, ponovno trga s njega krvavu haljinu koja mu se zalijepila za kožu. Dok sve najokrutnije pripremaju za njegovu smrt, nekoliko najpohlepnijih bacaju kocku za njegovu haljinu. Vukući ga za kosu krvnici viču: «Ovdje će završiti tvoj jadni život, lezi tu, nesretniče».Gledajte kako ga obaraju na zemlju da bi ga prikovali za drvo. Ali, kako Isus žarko grli taj križ. Vuku ga za svete ruke s velikom okrutnošću kako bi ih pribili na pripremljene rupe. O okrutno barbarstvo! Udova rastegnutih, tijela izmučenog, žila napregnutih. Na leđima pod nogama ovih neljudi, pribijaju čavlima njegove ruke i noge. Za nas, o grešnici, on trpi ove boli.
O koje boli mu uzrokuju oštri čavli! Tijela pribitog gubi krv i malakše. Dođi grješniče, i promatraj blagog Isusa na samrti koji te moli u svojoj bijedi da misliš na njegove patnje. Kako bi trpio više, umjesto vina i meda, za piće mu daju ocat pomiješan žući. Pogledajte kako podnosi toliki prezir i tolika zla? Daleko od toga da prigovara štoviše, on moli za svoje krvnike. Nazočnost njegove Majke povećava ove boli, videći je kako na određen način i ona umire svakim časom. Ah! Vidim ga kako predaje duh ispuštajući veliki uzdah. Za nas, o grješnici, on trpi ove boli.
Osjećam da mi duša gubi svijest videći moga Boga kako umire. Nebo i zemlja zajedno pokazuju svoju bol, osjećam da zemlja drhti i more bijesni. Čak su i sunce i mjesec izgubili svoj sjaj, jedino je čovjek ostao hladan u ovoj sveopćoj boli. O grješnici, činimo pokoru jer je on trpio za nas. Uzmimo udjela u njegovim patnjama, cjelivajmo njegove noge i njegove čavle. Da bi nas dotaknuo nježnošću, On obara glavu na prsa. Vidite kako nas privlači i pruža nam ruke? Ne prekidajmo tu tišinu doli da bismo uzdišući rekli: «Gotovo nitko ne misli na blagog Isusa na umoru». Nađimo utočište u njegovom svetom boku, koplje nam je načinilo ovo utočište kako bismo mi bili na sigurnom. Uzviknimo žalosnim glasom: ¨Oprosti nam naše grijehe o Isuse milosrdni, oprosti nam naše grijehe jer mi grješnici zaslužujemo ove boli¨.

Isus umro i položen u grob (73)

O užasni grješnici, gotovo je, Isus je umro. Mi smo svi krivci. Što će biti naša sudbina? Zbog nas je, o grješnici, umro u bolima. Ne napuštajmo Kalvariju, izdahnimo svi na ovom mjestu kako bismo se trudili zadovoljiti Božju pravdu. Vidite li njegovu svetu Majku, ljubi ga uzdišući? Njezina je bol gorka jer je njezina ljubav velika. Zbog nas grješnici, ona trpi ove boli. Ona jauče i gubi svijest. U svojoj malaksalosti kaže: «Jesi li ovdje Ti, predragi moje duše? O, umrijet ću. Je li ovo, što vidim, božansko tijelo moga predragoga Sina? Jao! kako je jadan! Da, to je On, prepoznajem ga. Na tvom licu vidim samo ispljuvke i krv. Nema više ljepote, ni milosti. O moj Sine, kakva promjena! Od kud ove modrice, dvije iščašene ruke, zgrušana krv, rane, ruke i noge probodene?»
Pomiješajmo s njegovim suzama i naše, obujmimo njegove svete noge i u krvi njegovih vena operimo sve naše grijehe. Kako bi smo izbjegli osvetu srditog Boga Oca, sklonimo se na sigurno u njegov sveti bok. Tražimo istinski duboki mir s Isusom u grobu da bismo živjeli daleko od svijeta i načinili novo srce. Isprosi nam, o Marijo, oproštenje od tvoga Sina. Želimo promijeniti naš život, usliši naša skrušena srca. O slatki Isuse, neka strjelica ljubavi Tvoga Srca probode naša srca da umremo od boli. Utisni u naše sjećanje tvoju smrt i tvoje patnje, kako bismo imali u slavi udjela u tvome veličanstvu. Od sada ćemo ti biti zahvalni na svim tvojim dobročinstvima.

Blaga križa (123)

razgovor Gospodinov s vjernom dušom

Duša: O, Isuse, ljubljeni Učitelju, pokaži mi put prema Nebu, pokaži mi koji je put bolji, put bogatstva ili siromaštva, put vladanja ili služenja, put ugodnoga života ili trpljenja.
Isus: Zapamti, predraga vjerna dušo, da sam Ja velik Bog koji jesam, a silno sam ljubio prezir. Križ mi se činio tako lijepim, da sam sišao s Neba i utjelovio se kako bi se mogao njime ukrasiti. Moja mudrost nalazi blago u siromaštvu, sjaj u poniznosti a veličinu u malenosti. S velikim prezirom gledam na dobra, sjaj i svjetovne časti. Živio sam u poslušnosti, služio sam, izabrao da se rodim i umrem u siromaštvu i trpljenju. Želiš li vladati zajedno sa mnom? Neka ti moj primjer bude zakonom.
Duša: Ali Učitelju, moj predragi uzore! Svijet traži veličine, zadovoljstva, dobra i časti, a ti upravo činiš suprotno. Vladati, to je zadovoljstvo svijeta. Svijet ne zna što znači slušati.
Isus: Zapamti da ja cijenim stvari koje svijet izbjegava. Tko god slijedi svijet, biti će nesretan, jer taj put vodi ravno u provaliju. Ja proklinjem one koje svijet drži sretnima, a blagoslivljam one koje svijet smatra nesretnima. Naklono gledam ožalošćene, siromašne i ponižene, one koji trpe bez razloga, ako trpljenja strpljivo podnose. Za njih su moje milosti, na Nebu sam im pripremio tisuće časti. Želiš li iskazati Bogu, mome Ocu, veliku i savršenu čast? Trpi, ljubi trpljenje i neka ti križ bude mio. Budi sluga svima i moj će duh počinuti na tebi. Zahvaljuj mi na križevima koje ti šaljem kao na najvećim darovima jer križ rađa radost, krepost, milost i mir, a na Nebu vječnu sreću. Ako je tvoj život skrovit, ako te se ne cijeni, nepriznat si i neznatan, tješi se, ljubljena dušo, jer tvoj položaj, tako sličan mome je znak da te ljubim. Kleveću te, trpiš tjelesne nedaće, muke iznutra ili izvana, zavide ti, ne boj, se ja sam zbog tog sretan. Sa svim mojim dobrim prijateljima se tako postupa.
Duša: O Marijo, Majko ucviljena, daj mi udjela u tvojim bolima. Podijeli sa mnom svoje suze, neka se moja duše opere u njima. Nema križa bez tebe i Isusa, a nema ni vas dvoje bez križa.
Marija: Križ je moje stablo života, ja sam majka živih, dajem ga svoj mojoj dobroj djeci. Ne zavidite li im možda? Imam dragocjene križeve, ali oni su za moje miljenike.
Duša: Drage volje, o Majko ucviljena, uzet ću udjela u tvojim patnjama kako bi tvojim, moj križ bio zaslađen tvojim slastima. Nema križa bez tebe i Isusa, niti vas dvoje bez križa.
O Isuse, tisuće hvala za tvoju božansku pouku. Molim te da mi oprostiš što sam te tako slabo nasljedovao. Od sada će moja najveća sreća biti nalikovati mome Spasitelju. Ako mi tvoja blaga Providnost dadne udjela u nekom križu, bit će to prevelika čast za mene. Ali pomozi moju nemoć, ponizi me, oblikuj, tuci, sa svime sam zadovoljan, ako me ti podupireš.

Pobjeda križa (102)

(U sabranim djelima pjesma s ovim naslovom se pojavljuje dva puta s malim
preinakama u sadržaju pa donosimo i taj drugi oblik)
Križ je nužan, uvijek treba trpjeti. Ili se peti na Kalvariju, ili zauvijek propasti. Križ je preduboko otajstvo za zemlju, bez puno svjetla nećemo ga upoznati. Čovjekova priroda od njega zazire, razum ga odbacuje, učenjaci ne poznaju a đavao ruši. Sveti Augustin je napisao da bismo bili odbačeni kad nas Bog ne bi kažnjavao kao ljubljenu djecu. U Domovinu se ide putem križa. To je put života. To je put kraljeva. Svaki kamen na svetom Sionu je rezan i tesan ili bačen đavlu. Dobri križ Kalvarije, dobri križ Kalvarije do kada može trajati?
Čemu služi pobjeda najvećim osvajačima, ako nemaju ove slave: pobijedi sebe trpeći. Usprkos čulima i prirodi, mudrosti i razumu, istina potvrđuje: križ je veliki dar. On je princ u kojem nalazimo istinu milost, mudrost i božanstvo. Bog se nije mogao oduprijeti njegovoj iznimnoj ljepoti. Križ je učinio da se On spusti na naše čovještvo. Rekao je dolazeći na svijet: ¨Da, želim križ, Gospodine, križ stavljam u središte moga srca¨. Smatrao ga je tako lijepim da je križ postao njegova čast, njegova vječna pratnja, zaručnica njegova srca. Dobri križ Kalvarije, dobri križ Kalvarije do kada može trajati.
Još od najranijeg djetinjstva kad je njegovo srce uzdisalo, uzdisalo je za prisutnošću križa kojega je tako ljubio. Tražio ga je još od svoje mladosti, umro je od nježnosti i ljubavi na njegovim krakovima. Hoću krštenje, povikao je jednoga dana, predragi križ koji tako ljubim, predmet je moje ljubavi. Svetoga je Petra nazvao sablaznom sotonom kad ga je htio odvratiti od križa. Veliki je Učitelj po križu svezao pakao, porazio buntovnika i osvojio svemir. Njegov će križ, razbacan po zemlji biti sabran i prenijet na Nebo. Križ na oblaku pun sjajne privlačnosti sudit će pogledom na njega mrtvima i živima. Dobri križ Kalvarije, dobri križ Kalvarije dokad može trajati.
Vapit će za osvetom prema svojim neprijateljima, a prijateljima donijeti radost i praštanje. Bog daje križ kao oružje svojim dobrim slugama. On zanosi, razoružava ruke i srce. "U ovom ćeš znaku pobijediti", rekao je Konstantinu. Svaka velika pobjeda je skrivena unutar njega. Križu se klanjamo, a Mariji ne, o veličino neizreciva nepoznata na zemlji. Duša bez križa je posustala, mlitava, troma i bez srca. Križ ju čini gorljivom i punom snage. Čovjek je u neznanju kad ne trpi, a razmišlja čim dobro podnosi neku patnju. Duša bez kušnje nije visoko cijenjena. To je neiskusna duša koja nije još ništa naučila. O uzvišene li slasti koju kuša duša koja trpi ako rado prihvati svoju muku i ne traži olakšanje. Dobri križ Kalvarije, dobri križ Kalvarije dokad može trajati.
Sveci tijekom svog života ne traže doli križ, on je njihova velika želja i njihov izbor. Nezadovoljnici svojim križevima koje im je nebo dodijelilo, osudit će sami sebe. Okovi svetoga Petra donijeli su mu više časti nego što je na zemlji bio Spasiteljev vikar. Pogledajte, sv. Pavla kako zaboravlja svoju ushićenost i ne hvali se osim križem. Više je cijenio užasne tamnice nego divnu ekstazu koja ga je uznijela na nebo. O dobri križu, uzviknuo je sveti Andrija, pun vjere, neka umrem na tebi kako bi mi dao život. Križ je naša znanost, naše uskrsnuće, naša jedina nada i naše savršenstvo. On je tako dragocjen da bi duša iz Neba radosno sišla trpjeti na zemlji. Dobri križ Kalvarije, dobri križ Kalvarije dokad može trajati.

Kalvarija Pontchateaua (113)

Ulomak iz pjesme Helas

O, koliko ćemo na ovom mjestu vidjeti čuda, obraćenja, ozdravljenja i neviđenih milosti!
O, koliki će ljudi pohoditi ovo mjesto! Koliko procesija!

Novi hvalospjev u čast Kalvarije (137)

Dragi prijatelji, drhtimo od radosti, evo Kalvarije ispred nas. Potrčimo tamo, milost nas požuruje, požurimo vidjeti Isusa Krista koji je umro za nas. Tko vjeruje, njemu je dosta i ova Kalvarija, gledamo na njoj ono što je nekoć bilo: umrloga Boga kako bi umirio Boga Oca, umrlog Boga za nas na križu. Na Kalvariji vidimo Boga koji gubi život, ubijaju ga ruke okrutnih nezahvalnika. Vidimo njegovu slavu zastrtu i postavljenu između dva razbojnika. Vidimo sunce bez sjaja, stijene koje pucaju od bola, grobove koji pokazuju svoj prah, svemir kako drhti od straha. Ovaj umrli Bog čini da shvatimo grijeh grješnog čovjeka, veličinu Gospodina kojeg čovjek vrijeđa i muke vječnoga pakla.
Na Kalvariji se vidi kako poslušnost trijumfira i daje nam mir, na Kalvariji se rađamo da bismo umrli i živjeli vječno. Na Kalvariji je Bog koji je umro na križu, pobijedio smrt i pakao. Ovdje je njegova ljubav privukla čitavo nebo i cijeli svemir. Tu su sabrana sva čuda i preobilje Spasiteljeve ljubavi, skupljene su sve riječi njegovog srca koje su njegova usta izrekla. Na Kalvariji se nalazi sigurna pomoć koja stavlja točku na svaku nepravdu. Ovdje je nepobjediv dokaz koji razrješava sve poteškoće. Podnosite li okrutne patnje? Promatrajte, uzmite raspelo i vidjet ćete u ovom vjernom zrcalu da su vaše patnje male. Odavde proizlazi pokajanje, teče mir, ovdje počinje sreća i nikad ne završava.
Ljubimo, dakle, ovog ljubeznog Spasitelja, probodenog, rastrganog udarcima, klanjajmo se njegovom ljubljenom križu, ljubimo njegove noge i njegove čavle. Budimo sveti, Kalvarija je strašna za sve one koji žele grijeh. Pred njom čovjek treba suosjećati i biti ganut u srcu. Sve ovdje viče svojim jezikom: O grješniče, Bog za tebe umire od ljubavi! Vrijeme je da oplačeš svoje čine. Vrijeme je i red na tebi da ljubiš Spasitelja. Daleko je od Kalvarije čovjek ovoga svijeta, daleko čovjek sjetilnosti, daleko od nje ljudi uvijek u ratu, daleko sluge pakla. Ucviljeni, ovdje je vaše utočište, pokajnici, ovdje je vaše mjesto, siromasi, ovdje je vaše prebivalište. Ovdje se u Bogu postaje bogat. Ostavimo tu naša srca i naše darove, radosno zagrlimo križ da bi naše molitve imale učinka kako bismo se s Kalvarije popeli na Nebo. Neka tako bude! BOG SAM.

Kalvarija Pontchateaua (164)

Jao, Turčin drži svetu goru Kalvariju na kojoj je umro Isus Krist. Moramo je, o kršćani, kod nas načiniti. Načinimo Kalvariju ovdje, načinimo Kalvariju. Nastojmo imati ovo sveto brdo tako što će ga Bog prenijeti u naše srce i u naše mjesto. Što sve velikani ovog svijeta nisu učinili da bi posjedovali mjesto Golgotu. Načinimo ga mi ovdje bez križarske vojne i bez rata. Hoćemo li ostaviti u ruglu našeg Gospodina i Boga koji nam je s ljubavlju dao život. Hoćemo li ostaviti Isusa u prašini? Ne, ne revni kršćani, učinimo sve da Kalvarija iziđe na vidjelo. Načinimo Kalvariju ovdje, načinimo Kalvariju.
Židovi i heretici, Turci i pogani, a ponajviše loši katolici ismijavaju Kalvariju. Zauzmimo je ponovno,smo ne nasiljem, nego nasljedovanjem usprkos vremenu, naporu i cijeni. O kakva ćemo čuda vidjeti na ovom mjestu! Koliko obraćenja, ozdravljenja i milosti bez premca. O koliko će ljudi hodočastiti na ovo mjesto u procesijama da bismo vidjeli Isusa i častili ga. Izložimo ga na Križu kako bismo imali u svijesti njegovu smrt i muku, za naše dobro i na Isusovu veću slavu. Načinimo Kalvariju ovdje, načinimo Kalvariju.
Isus je na Križu dao zadovoljštinu svom Ocu, pobijedio đavla, primio i uslišao naše prošnje i molitve. Podignimo Križ, on je vjerni zaručnik, kraljevski tron Kralja kraljeva, vječna Mudrost. Za pogane križ je ludost, za Židove sablazan, ali za kršćane on je mudrost i život. Ovo otajstvo je naš jedini uzor, lijek protiv svih zala, nebesko i zemaljsko blago. Već dugo, o Isuse, želim te uzdići još više kako bi privukao srca u tvoje Kraljevstvo. Isuse na križu, neka dođe tvoje kraljevstvo, vrijeme je, vrijeme je, da te svi štuju i nasljeduju. Popni se na križ, uzdigni se ti sam, mi smo nemoćni i slavit ćemo tvoju neizmjernu moć. Načinimo Kalvariju ovdje, načinimo Kalvariju.
Isus: Da želim to, riječ je o mojoj slavi i slavi Križa. Slavit ću na ovom mjestu pobjedu. Načinite ovdje moju Kalvariju, načinite Kalvariju. Privući ću najbuntovnija srca, podvrgnut će se mojim zakonima, izliječit ću najsmrtonosnije rane. Radite svi, moja moć je neizmjerna, ja ću raditi s vama biti ću vam zahvalan.
Svi u glas: Radimo svi na ovom božanskom djelu, Bog će nas sve blagosloviti: velike i male, muškarce i žene, mlade i stare. Načinimo Klavariju Bogu, načinimo Klavariju.

3. 3. O PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU

Želja za svetom Pričešću (112)

Tisuće puta moje te srce želi, moj Isuse, kada ćeš doći? Biti bez tebe je mučeništvo, dođi dragi moj zaručniče. Bez tebe osjećam krajnju mlitavost. Ljubavi, bez tebe uzdišem dan i noć. Želiš li da te ljubim? Dođi, dakle, zapali moju dušu ljubavlju. Ja sam izgubljena ovca, Ti, o dobri pastiru, čuvaj me od vukova, bez tebe bit ću rastrgan, dođi da prebivam s tobom. Danas te žudim, kruše života, ne čekaj sutra, želim te blagovati, umirem od želje za tobom. Gladan sam, gladan sam, dajte mi kruha života. Žurno dolazim nasititi se na novoj gozbi. Žedan sam vode koju si obećao Samaritanki, daj mi piti. Osjećam da se ledi moja siromašna duša, neka nebeski plamen siđe i zapali je. Hladan sam, razgori moju dušu.
Ja sam slijepac koji viče, Gospodine Isuse, smiluj mi se. Sine Davidov i sine Marijin, da progledam umnoži moju vjeru. Ja sam neizlječivi bolesnik, a Ti me samo jednom riječju možeš izliječiti, bez tebe liječniče pun ljubavi, sigurno ću umrijeti. Gospodine, kucam na tvoja vrata, u velikoj sam potrebi umirem od siromaštva, snažnim glasom ti vičem, udjeli mi milost. Nedostojan sam približiti se svetoj Pričesti. Kaži Isuse samo jednu riječ i postat ću dostojan, dođi u moj dom. Dođi istinski prijatelju, blago moje, moja jedina srećo, bez tebe sam bijedan, dođi i uđi u moje srce.

Molitve na čast Presvetom Oltarskom Sakramentu za svaki dan u tjednu
Nedjeljom (128) Izvan sam sebe kada gledam najuzvišenije Veličanstvo u Presvetom Sakramentu. U njemu vidim istinskog Boga, u njemu vidim Kralja slave skrivenog u tami, bez sjaja i uzvišenosti. O, tko to može povjerovati? Krotki Jaganjče, tu si kako bi bio naš Zagovornik. Dan i noć si prisutan u svetohraništu kako bi zadržao svoje osvetničke ruke spremne kazniti grješnika koji te vrijeđa. Postao si hostija kako bi ublažio svoj gnjev i bez prestanka molio milosrđe za nas. Isuse Ti tu Ocu iskazuješ svu čast i slavu, Ti si naša nadoknada jer nas beskrajno ljubiš. Što nam više treba? U svojoj prisutnosti i klanjanju prepun si poštovanja i ljubavi za Očevo ime. Tvoje presveto Srce želi da Otac bude posvuda proslavljen i da mu svi istinski budu podložni u njegovu kraljevstvu.
Po tebi anđeli i svi sveci neprestanu iskazuju slavu Bogu u Nebu. Ono što oni čine u Nebu, mi možemo činiti ovdje, jer si ti, Isuse s nama da postaneš sve svima, naš uzor. Isuse, ponizuješ se i snizuješ iz preobilja ljubavi. Tvoja nas ljubav potiče da ti uvelike uzvratimo.
Pohodimo Isusa često u tom velikom Otajstvu. Odgovorimo amen, na svaku njegovu riječ, na sve što čini dan i noć časteći svog Oca. O ljubljeni Isuse, predajem ti se. Razborito je potpuno se predati tebi. Dođi, kraljuj u nama kao u svom hramu, da se u tebi duboko klanjamo Ocu i savršeno ljubimo. Iskaži u nama, kao i na oltarima, savršenu slavu Besmrtnome. Presveto Srce, započni neizrecivu pjesmu koju samo Ti možeš dobro otpjevati. Neka cijelo Nebo odjekuje neizrecivom radošću.
Ponedjeljkom (129) Onaj koji očarava svece u slavi, dan i noć je u našim svetohraništima, skriven u ciboriju. Svemogući, u svojoj veličini jednak Ocu, da bi očarao naše srce, tu je u velikoj tajni. Isuse, punino ljubavi i života, uistinu si prisutan u Euharistiji. Isuse Ti si beskrajno blago jer si Božja Mudrost, a tvoj sjaj nije potamnjen iako si se zbog nas snizio. Ne paziš na sebe u svetohraništu, daruješ se da se ne dijeliš na komade, sav svima do te mjere da ne možeš više. Daruješ se svima bez izuzetka, a Ti ne osiromašuješ. Darovati se tvoja je najveća sreća.
Tko može iskazati vječnu slast koju Ti, Zaručniče, prisutan u Euharistiji daješ kušati svojim vjernim prijateljima! Ona je kao izvrsno vino, ugodan miris, slatki nektar. Isuse, prepun ljubavi postao si svima sve. Ti si naš dragi Zaručnik, istinski Bog, blagi učitelj i liječnik, prijatelj i brat, naš život i put, naše blago svjetlo. Sve blago je u tvome Srcu koje u svetohraništu kako bi ga ljubezno i velikodušno dijelio kada ne nailaziš na prepreke. Tvoje nas Presveto Srce žarko želi obdariti i neprestano nas poziva, ali tko će čuti njegov glas?
Dođite dragi prijatelji, svi dođite, govori nam dobri Učitelj, dođite i vidite kako je slatko ljubiti me i upoznavati me. Dajem vam moje Tijelo za jelo, jedite jer vas ljubim, pijte velikim gutljajima moju Krv, ugasite žeđ u meni. Isus nas ljubi, ljubimo i mi njega, nije li to dobro? Ljubezan je, bez straha mu se približimo. Želimo li ljubiti kao u vječnoj domovini, idimo Presvetom Sakramentu da nam raspali srce. Ulij božanski Isuse, tvoju milost u naše duše, nećemo se više opirati tvome blagom plamenu. Daj da po tvojoj ljubavi postanemo jaki. Svrni svoj pogled pun ljubavi na naše siromaštvo. Amen.

Utorkom (130) Presveti oltarski Sakrament je izvrsna škola da se bez riječi i posebnog umijeća u malo vremena nauči znanost svih kreposti i božanska mudrost. Učitelj je ljubezni Isus koji nas neprestano podučava iz Presvetog Sakramenta. Učitelju bez premca prosvjetljuj naše duše kao božansko sunce, ražari i raspali nas ljubavlju. U ovom otajstvu Ti si naš sveti uzor. Dan i noć u tajnosti sam provodiš u djelo ono što naučavaš. Po poslušnosti silaziš na oltar. Ti dolaziš na glas jednog smrtnika svetohraništu tvoje sveto Srce gori velikom ljubavlju. Ti dolaziš spasiti grješnike, potičeš ih i zoveš.
Iz slave te privlačiš ljubav prema poniznosti pa skrivaš svoje veličanstvo u siromašnom ciboriju. Tu nas Isuse redovito potičeš da shvatimo da si ponizan i blag kao dobroćudni jaganjac. Ne može se zamisliti koliko je tvoje strpljenje. Iako često grješnik nepristojno dođe i povrijedi tvoje veličanstvo u Euharistiji, tvoje presveto Srce sve trpi bez želje za osvetom. Isuse, Ti u svetohraništu sve vrijeme umireš zemaljskim stvarima. U dubokom miru tvoje Srce je prepuno slasti, te tvoje drage kreposti. Podnosiš grješnike bez ogorčenja i bijesa. Euharistija je otajstvo ljubavi, ljubav sama. Isuse, u njoj se zadržavaš dan i noć da bi nam pokazao da nas ljubiš. Neprestano nas u njoj moliš da te uzljubimo, da u tebi tražimo pravi put.
Kolika je tvoja ljubav prema Ocu? Beskrajna jer ga ljubiš koliko On to zaslužuje. Konačno, sve kreposti imaju jedini izvor samo u tvome presvetom Srce koje nam ih daruje. Dragi prijatelji, pohodimo svi najvećeg kralja, jer je htio ostati s nama da nam pokaže koliko nas ljubi. Od njega ćemo naučiti umijeće pobjede, sredstva da postanemo savršeni i zadobijemo slavu. O Isuse, prosvijetli nas, o vječno svjetlo, samo se u tebi nalaze riječi života. Oblikuj u nama svoje kreposti i tvoju živu sliku, naše srce se neće više opirati tom božanskom djelu.

Srijedom (131) Neka moj jezik sve dane moga života i posvuda razglašuje uzvišenost Presvetog Sakramenta. Dođite, promatrajmo u njemu Spasitelja naših duša i njegovo presveto Srce koje gori božanskim plamenom, Srce koje je sama vatra, sami plamen. Tvoje srce je Isuse, uvijek otvoreno da postane naš dom i naše utočište. Ono je neosvojiv i utvrđen grad kamo neprijatelj nikad ne ulazi. Ono je nesavladivo kraljevstvo mira. Euharistijsko Srce Isusovo, na sebe trajno preuzimaš srdžbu koju Vječni Otac iskazuje prema grješnicima koji k njemu dolaze. Tvoje ih Presveto Srce po volji Očevoj zaklanja svojim krilima, prekriva svojom ljubavlju kako bi dalo zadovoljštinu njegovoj srdžbi. O koje li očinske ljubavi!
O kršćani, odvojite se od svijeta, u Presvetom Sakramentu je Srce koje obiluje svim dobrima. Dođite, kušajte u tom vjernom Srcu više slasti i sreće nego li je vaše srce može poželjeti. Ne bojte se, Isus vas zove. Dođi grješniče, u Euharistiji ćeš naći istinski život sa svim dobrima. Dođi, skloni se na sigurno u Isusovo Presveto Srce gdje ćeš naći pokajanje i oproštenje svojih grijeha. Gorljive duše, zašto se ustručavate kušati lijepe slasti kojih je Isusovo Srce prepuno? Odmorite se u njemu, u tišini naučite govor svete ljubavi kako biste onda i vi progovorili s poštovanjem u ljubavi.
Moje Presveto Srce, govori Isus, postane sve dušama koje u njemu borave. Ono daruje, a ne osiromašuje, obogaćuje, pomaže, ohrabruje, bez prestanka štiti, poučava, ljubi, grli i vodi. Ono je za svakoga cjelovito bez da se dijeli na komade. Kad nadođu velika previranja, preziri i uvrede dođite da vas u njemu utješim. Vaši vas neprijatelji žele uništiti? Moje srce neka vam bude zaklon, u njemu ćete ih sve poraziti i ismijati. Dođi čista dušo, ostavi stvorenja, čekam te u Presvetom Sakramentu. Uđi u moje srce, boravi u njemu, sakrij se, ne boj se, jer ono je tvoj dom. Kušaj u njemu koliko sam dobar, moja ljubljena dušo. O Isuse, dakle trebam shvatiti da je tvoja ljubav odveć nježna i jaka. Daj da prebivam u tvom Srcu kako bih pobijedio samoga sebe i sve svoje neprijatelje. Neka samo ono bude moj Raj u kojem će te moje srce zauvijek ljubiti.

Četvrtkom (132) Čudesan mi izgledaš dobri Isuse, zbog svoje ljubavi. Nisi se zadovoljio biti s nama 33 godine u radu i muci, nego si iz velike ljubavi htio ostati s nama kako bi postao sve svima. Neka bude hvaljen Presveti Sakrament, neka mu se svi klanjaju i ljube ga. Isuse, ljubiš nas do kraja jer da bismo imali slobodan pristup tvojoj svetoj prisutnosti, sakrio si svoje božanstvo, sjaj i uzvišenost pod neznatnim prilikama. Izgleda kao da si zaboravio svoju uzvišenost da bi zadobio naša srca.
Neka bude hvaljen Presveti Sakrament, njegova ljubav je beskrajna. Bog nas tako nježno ljubi da se osiromašio u ovom Sakramentu. Ah, tko može povjerovati? Daje se cio, a ne dijeli se na dijelove, daje nam svoje Tijelo za jelo, svoju Krv za piće, svoju dušu i svoje beskrajno biće da bi nas preobrazio u sebe. Neka bude hvaljen Presveti Sakrament, dostojan je svake slave!
Isuse, svojom moći trajno u Sakramentu činiš velika čuda mijenjajući narav. Iznenađujuća je tvoja ljubav jer se sad sjedinjuje sa stvorenjem. Isuse Ti i duša postajete jedno, sve vam postaje zajedničko. Neka bude hvaljen Presveti Sakrament jer Isus nas ljubi bez mjere. Dođite k meni, dođite grješnici, govori vam ljubezni Spasitelj, dođite muževi i žene. Ja sam plamen koji izgara i moje Srce žarko želi zapaliti ga u vašim dušama. Došao sam s Neba kako bih ga upalio na svakom mjestu. Neka bude hvaljen Presveti Sakrament, tvoje Srce Isuse, je sama vatra. Kršćani, ako želite taj plamen, pristupite mom srcu, govori Isus, tu se on pronalazi, od tud su ga sveci crpili. Dođite da budete njime upaljeni, širokogrudno ga dajem, trebate samo moliti, a ja ga svima želim dati. Neka bude hvaljen Presveti Sakrament, tvoja nas ljubav Isuse potiče.
Postao sam vaš Spasitelj, nosim vas božanskim slovima zapisane u svom Srcu. Moje se Srce iscrplo za vas da biste svi postali djeca moga Oca. Ono je otvoreno da biste vi mogli u njemu boraviti, da vas štiti, da vam daje olakšanje. Neka bude hvaljen Presveti Sakrament, preveliko je to otajstvo. Kršćani, iskažimo svetu zahvalnost, uzvratimo ljubavlju na ljubav, naš Bog to zaslužuje. Vode naše nepravde ne mogu iscrpiti ni ograničiti njegovu dobrotu. Ali koje li nesreće, u prokletstvo idu grješnici koji ne ljube našeg blagog Spasitelja. Neka bude hvaljen Presveti Sakrament, od sada pa zauvijek. Kažimo blago i nježno: O presveto Srce, zapali nas božanskom vatrom. Evo naših srdaca, neka sagore u plamenu i pokraj tvojih oltara postanu ugodna hostija da dan i noć pjevaju slatku pjesmu ljubavi. Budi hvaljen Presveti Sakramente, samo Ti si naš život. Amen.

Petkom (133) Poslušajte moj pravedni plač, vi koji ljubite moga Spasitelja, bez straha ću vam iznijeti osjećaje moga srca: Zaboravlja se i napušta Isus u Presvetom Sakramentu, uzdišući govorim, pred njim se skoro nitko ne klanja. Kuće velikaša su prepune ljudi koji im ne olakšavaju muke i tako gube vrijeme, a crkve su napuštene, osobe se u njima dosađuju, sat vremena im izgleda kao godina dana. Plačite, plačite moje oči. Vidite Kralja slave napuštena na našim oltarima i zaboravljena od većine smrtnika. Zar nije čudno da je prezren Onaj koji očarava anđele svojim božanskim sjajem. Tecite, tecite moje suze.
Često je Isus mio, u siromaštvu boravi, crkve izgledaju kao neuređene štalice, bez ukrasa, dok je kod velikaša sve uređeno, ništa im ne nedostaje, sve je kod njih u sjaju. Velika je tišina u kraljevskim odajama, poštuje se njihova prisutnost, njihove riječi su zakon, dok opaki čovjek bez poštovanja pred svojim Bogom nečedno obeščašćuje njegovo sveto mjesto. Najbolji od svih učitelja, nakon što si sve dao, tisuće duša te podmuklo izdaju, izruguju i obeščašćuju. Primaju te u odaje svoga srca u kojima jest već đavao po grijehu, te tako tvoje Srce stalno trpi gorku muku. Vidjelo se krivovjernike kako ruše posvećena mjesta i kako naočigled katolika gaze svete hostije nogama. Evo, kako čovjek vrijeđa svog ljubeznog dobročinitelja. Drhtim dok o tome mislim, srce mi plače.
Kako se može ostati bezosjećajan na te prezire i svetogrđa. Ne, nije to moguće, oplakujmo uvrede nanesene blagom Isusu. Umjesto tolikih hladnih kršćana, pohodimo ga često. Njegovo nas srce na to potiče, želi nas ispuniti dobrima. Da bismo dali zadovoljštinu za te uvrede, ljubimo ga velikom ljubavlju, častimo ga tisućama časti, drugujmo s njim, dostojno častimo njegovo prezreno Srce, jer se to ljubljeno Srce potpuno dalo za nas.
Kraljuj posvuda, moćni učitelju u Presvetom Sakramentu. Veliki Bože, nije li vrijeme da učiniš da te svi upoznaju? Zaustavi one koji te napuštaju, preziru i smiluj se našim raskajanim srcima. Sva su naša dobra tvoja jer smo ih od tebe primili. Neka tvoje uvrede budu naše, neka na nas padnu da zadovoljimo za te grijehe žrtvom do nogu tvojih svetih oltara.

Subotom (134) Isuse, ne možeš ostaviti Mariju, toliko je jaka ljubav koja vas veže, zbog toga si prije svoje smrti ustanovio Euharistiju, da bi nakon svog Uzašašća ovdje na zemlji bio njena utjeha. Toliko si se naslađivao u njenom prečistom krilu tijekom devet mjeseci, da si ponovno htio više puta u njoj otpočinuti u tišini. Ti se u njenom Srcu prikazuješ nebeskom Ocu kao na oltaru. Izgnan iz srca grješnih ljudi, Isuse dolaziš u njeno Bezgrješno Srce i primaš u njemu savršenu čast, jer njeno Srce Ti pjeva slatku uzvišenu pjesmu hvale i salve koju samo ono može otpjevati kako tebi dolikuje. Isuse, Ti se ugodno odmaraš na ležaljki njene čistoće, kušaš neizrecivu radost u plamenu njene ljubavi, ali iznad svega njena poniznost te privlači da siđeš u Nju i očarava tvoje veličanstvo.
Isuse, ti pun zahvalnosti činiš Mariju dionicom svega svojega blaga, hraniš je svojim tijelom koje je ona u djetinjstvu othranila mlijekom iz svojih prečistih prsiju. Za uzvrat Ti je hraniš svojom božanskom krvlju. Koju li je radost i milinu ona doživljavala u slatkim trenucima kad je nježno primala svog ljubljenog Sina. Tada je njeno sveto Srce kliktalo zbog radosti u Isusu, svome Spasitelju. Njeno Bezgrješno Srce je plamen, gorući grm koji izgara i koje samo u svom Bogu pronalazi sebe, svoje boravište i život. Gori a ne izgara, jer se nikad ne može previše ljubiti. Ljubav u tom velikom otajstvu izgleda kao da njihova srca spaja te postaju jedno. Među njim sve postaje zajedničko, jer Sin je potpuno u svojoj Majci, a u Mariji se nazire samo njen ljubljeni Sin Isus. Tada Ona svojom molitvom zadobiva milosrđe siromašnim grešnicima. On je njen Sin, Ona je njegova Majka. Njeno Presveto Srce i prečisto krilo razoružaju Isusa.
O kršćani, vjerna nam Djevica svojim pričestima pokazuje svetu pripravu i stav kako savršeno ispuniti našu dužnost prema Isusu u Presvetom Sakramentu. Nasljedujmo taj savršeni uzor. Od tebe nam je Djevice Marijo, proizašlo njegovo Tijelo i Krv koji nas uzdižu do tih visina da nam i anđeli zavide. Budi uvijek i svuda blagoslovljena što nam dade tako dragocjeni dar.
Majko divna, zasadi u naša srca sve svoje kreposti da bi slatki Isus u njima rado boravio. Zapali svoju ljubav u nama da bismo s tobom ljubili tvoga Sina. O Isuse, tvoja sveta Majka je naša savršena nadopuna. Siđi žurno u nas i sjedini nas s Ocem, ili radije dođi u njeno Srce koje će nadoknaditi našu premalu ljubav. Amen.

Molitva nadoknade Presvetom Oltarskom Sakramentu (136)
(Svetac je napisao ovu pjesmu prigodom obnove crkve u župi Campbon. Ona odražava zapušteno stanje koje je on zatekao i u svojoj velikoj gorljivosti potpuno materijalno i duhovno obnovio)
Uzdišimo, cvilimo, gorko plačimo, napušta se Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu zaboravili smo ga, napadamo ga u njegovoj prevelikoj ljubavi, vrijeđamo čak i u njegovoj kući. Kod gospode sve se sjaji, kuća im je svime dobro opskrbljena, a Crkva je zaboravljena, oltar siromašan, podne pločice su razbijene, krov bez pokrova, zidovi su uništeni ili pokriveni prljavštinom. Raspelo je slomljeno, slike prašnjave, tkanina istrula, ukrasi zamazani, knjige rastrgane, svjetiljka ne gori, sve je okrenuto naopačke, bačeno u prašinu.
Ciborij je razbijen, kalež potamnio, pokaznica od kalaja ili od mesinga pokrivenog plijesni.
Od ulaza do sakristije sve ukazuje na prezir i porugu. Nitko se ne usuđuje pljuvati u poganskom hramu, a naši hramovi su puni pasa, koji jure, stvaraju buku, i onečišćuju, a da se nitko zbog toga ne zabrinjava ili ispravlja ove uvrede. Ako je štogod čisto u kući Božjoj, onda je to klupa mjesne gospode. Na prljavim zidovima njihovi su grbovi lijepo naslikani. Tko ima vjere, neka sa mnom oplakuje. Umjesto imena besmrtnog Gospodina, nasred oltara se postavlja grb gospode. I svećenik i mazga nose grbove gospode, prvi ga nosi na oltar, a ova druga u štali.
Koliko ljudi kod velikana i gospodični danju i noću, kako bi im se dodvorili, a oltari prazni, crkva napuštena, kratka misa izgleda kao da traje i godinu dana. Vidi ulickanog svećenika, vidi slobodnjaka, gordo ulazi u crkvu, jednim koljenom kleca na klupu, gleda, pozdravlja, razgovara, šeta kao da je na ulici. O, užasne li stvari, on vadi duhan, ili ga daje, ili uzima od ovoga, od onoga sav se napuhnuo od miline, okreće se, pravi važan moleći u grimasama. Ako ide u crkvu, ne dolazi da bi se poklonio Isusu nego da bi štovao svoju ispraznost. Njegove su želje, pogledi, razgovori, držanje žrtvovani nekim stvorenjima.
Pogledajte plačući, na drugoj strani neka besramna dama, napuhana u svom brokatu, s trostrukom bordurom, u svojim dražesnim cipelama, kako je došla na ovo sveto mjesto, igrati svoju ulogu. Često se može vidjeti kako ovaj lijepi napuhani balon odlazi do podnožja oltara Boga živoga ili barem do neke klupe, kako bi bila zamijećena i pogledom odaslala svoje strjelice u srce. Ova sluškinja đavla osporava čast i božanstvo uzvišenom Gospodinu. Isus se više ne ističe pored ove nakićenosti, niti oltar više sjaji pored ovog zlatnog brokata. Njezin pas, njezina lepeza, rukavice i ukrasi, njen ljepotan i ona tamo se zabavljaju, ponekad čita, ponekad se pretvara tražeći očima da li ju tko gleda.
Udari, veliki Bože, udari ove besramne nezahvalnike! Barem će te se bojati, ako te već ne ljube. Svom strpljenju dodaj pravdu i vidjet ćemo kako strah dolazi poslije drskosti. Tvoja slava je ugrabljena, a ime zasjenjeno, ti si Gospodine vrijeđan, ovom zlu nema kraja. Zaustavi munje pravde jer tvoja dobrota nadilazi ljudsku zloću. Oprosti, o blagi Isuse, i njima i nama, smiluj nam se. Možemo li popraviti ova djela tvojom vlastitom Krvlju i našim siromašnim molitvama? Evo nas prostrtih podno tvog oltara, slobodno nas udari, mi smo razbojnici, ali ako pogledaš tvoje Srce i naše suze, usliši nas u našim pravednim vapajima.

Novi hvalospjev Presvetom Sakramentu (158)
Previsoki, Neshvatljivi, sadržan je ovdje u jednoj točki. Kršćani ne pitajte: Je li to moguće? Šutite moja čula i šutite heretici, varate se, bit ćete izgubljeni, Bog nam je rekao, tu nema pogovora, Bog je rekao, to nam je dovoljno. Vjerujmo mu, bez da nam On objašnjava. Kakvo čudo svemoći! Kruh i vino koji to više nisu, prilike ostaju bez biti, tu su Tijelo i Krv Boga, punine života i slave, bez promjene, uvijek i posvuda, na zemlji, na nebu, slavno na svakom mjestu. To je božanska istina u koju treba vjerovati. O čudo poslušnosti! Na riječ smrtnog čovjeka Bog silazi na oltar bez otpora. On je umrli i živi, poslušan i strašan, on je dijete i Pobjednik, podložimo se, budimo sve svima, podložimo se, padnimo pred noge jedni drugima jer se Bog učinio poslušnim.
Pogledajte prikrivenu slavu, sunce istine skriveno u sjeni hostije, pod slabom vanjštinom on skriva svoje svjetlo, ne vidi se ni njegova moć, ni ljepota, ni svetost i njena ljepota, ni njegovo veličanstvo, sakrijte se i vi, o pepeo i prahu! Vidimo koliko nas Bog silno ljubi u ovom božanskom Sakramentu, preobilje je to. Dajući nam u njemu sve, govori nam: uzmi, jedi me, ja sam tvoj, uzimajući me, uzmi i sva moja blaga, moju Krv i moje Tijelo. Može li voljeti više?
Na misi: Evo savršene žrtve koja sadrži sve one u zakonu i koja sama u sebi sadrži svu pravdu. Bog se žrtvuje Bogu kao svećenik i žrtva kako bi dao zadovoljštinu, potakao da nam obdari i udjeli oproštenje, da nas okruni, da mu iskažemo uzvišenu čast.
Na svet, svet, svet: Tri put svet Kralju slave! Slava našem Bogu, tri puta svetom, našem Bogu tri put svetom, slava i pobjeda! Sve je puno veličine velikoga Boga nad vojskama. O, kako je velik, kako je moćan, o Svetosti, o Neizmjernosti, o Veličanstvo, o Vječnosti, klanjajte se okrunjene glave.
Na Jaganjče Božji: Jaganjče Božji, smiluj nam se, Jaganjče Božji, Gospodine dobri, smiluj se i oprosti, smiluj nam se! Budući da si oduzeo sve grijehe svijeta, oduzmi, Gospodine, i one iz mog srca. Oprosti nam, oprosti svima, usliši nas zbog tvoje ljubavi, daruj nam duboki mir.
Prije pričesti: Pravednik koji se pričešćuje postaje drugi Isus Krist, ispunjen njegovim duhom i njegovim životom. Jedimo ovaj živi kruh, pijmo anđeosko vino, često i sveto. Jedimo i pijmo, jačajmo, jedimo i pijmo, opijmo se i dajmo našu hvalu Bogu. Čeznem od ljubavi, uzdišem tebi, ljubljeni Spasitelju, vini se u moje srce ili ću izdahnuti. Biti i trenutak bez tebe je okrutni pakao. O moćni Kralju, vladaj u meni, o čisti Zaručniče, čekam samo tebe, o predragi Zaručniče, dođi, požuri i budi moje blaženstvo.
Molitva nadoknade: Veliki Bože, kako je crkva sveta, jer je ona tvoja kuća i kuća molitve. Drhtimo od straha. Ovo mjesto spašava vjernika a osuđuje bezbožnika. Klanjajmo se Bogu, na ovom svetom mjestu, osudit ćemo sami sebe, ako u crkvi brbljamo. Spasit ćemo se ako molimo, izaberimo smrt ili život. Častimo javno Isusa obeščašćenog čak i na svetim mjestima. Boriti se protiv vrhovnog Kralja u njegovoj palači, kakva drskost nezahvalnog čovjeka! Anđeli, plačite smrtnici uzdišite, anđeli, plačite, plačite i popravite ovu štetu, veliku uvredu.
Prije blagoslova: Hvala, ljubav, čast i slava Isusu u Presvetom Sakramentu. Što ga vidimo više sniženoga, to moramo više vjerovati. Ako nas preobilno ljubi, ljubimo i mi njega. Uzvratimo brzo ljubavlju na ljubav. Ljubimo, hvalimo, slavimo, ljubimo i klanjajmo se velikom Bogu koji nas ljubi. Trpi, o veliki Bože, kako bi ti prišli siromašni grešnici i pored oltara rekli: Smiluj nam se! Blagoslovi nas, Gospodine, makni sve prepreke. Ti to možeš, ako hoćeš. Grješnik plače u svom srcu. Oprosti, Gospodine, oprosti i blagoslovi nas, a mi ćemo klicati: Čudo! BOG SAM.

3. 4. O SRCU ISUSOVU

Beskrajna blaga Srca Isusova
Evo najvećeg čuda koje sam opjevao, slušajte predodređenici i sjedinite vaše melodije s mojom. Uzdižem se iznad samoga sebe, uspinjem se do blaženika i uzlazim do Najvišeg među kraljevima, uzvišenijeg od svih nebesa. Što vidim? Cijelo se Nebo divi, cijelo Nebo je začuđeno, vidim ono što ne mogu izreći, dođi kontempliraj predodređeniče. Anđeli, molim vas kažite mi što je taj lijepi plamen koji odsijava? To je Srce Marijina Sina i jedinorođenoga Sina Božjega. Smrtniče, s anđelima se klanjaj Srcu kojemu se treba klanjati, navještaj i pjevaj slave Srcu koje je ljubav ranila. Veliko otajstvo slave koje se ovdje na zemlji uopće ne shvaća! I treba puno vjere kada ga srce ne kuša.
To Srce, slavi Boga svoga Stvoritelja, slavi njegovo milosrđe i iskazuje mu savršenu čast. O kojeg li čuda, Ono se svaki čas ponizuje pred svojim Ocem, slavi, klanja se i moćno za nas zagovara. O neizrecivo čudo! Srce puno Božanstva! Srce beskrajno dostojno klanjanja u Presvetom Trojstvu. O koje li plamenove prema svom Ocu u visine dan i noć uzdiže to Srce! O kako ljubi čovjeka, svoga brata čistom i gorućom ljubavlju! O veliko Srce, o goruća pećnice! O čudesni ognju koji obilno ižaravaš plamen da zapali. Nebo i zemlju! Budući da je Srce, neprestano nas ljubi svakog časa, ljubi nas kao samoga sebe, preobilno, beskrajno.
To je Srce uzvišenih srdaca, Srce istinskih predodređenika, veća žrtva od svih žrtava, koje oprašta njihove grijehe. Iz tog Srca najsvetije duše, najveći prijatelji Spasiteljevi crpili su najčišće plamene, neizrecivu gorljivu ljubav. Evo istinskoga blaga milosti Isusa Krista, čudesnog izvora svih darova Duha Svetoga. Tu je izvor života iz kojega su crpili svi sveci, lijepi plamen kojim su im srca bila zapaljena. U tom Srcu se nalazi sve oružje, najveće skladište, za pobijediti svako zlo prihvaćanjem svete čiste milosti. To je sveto utočište gdje se može pobjeći od svakoga grijeha, gdje i najnesavršenije duše lagano postaju svete.
Evo utvrđena grada u kojem se nikada ne vrijeđa, istinske potopne korablje koja nikada nije potonula. To veliko otvoreno Srce dira i razoružava Boga osvetnika, rana Srca i božanska usta koja mole milost čine ga pobjednikom. Nikada u tom Srcu Bog Otac nije udario siromašnog grešnika. Isusovo Srce smiruje njegovu srdžbu i zadobiva praštanje i milost. Tu su sveta vrata boravišta Zaručnika u kojem je čista duša opojena najslađim vinom ljubavi. U tom Srcu duša je ispunjena miomirisom najljepših parfema, zapaljena nesvakodnevnom vatrom. To Srce je živuća korablja koja sadrži sav zakon, tajne nevinih duša i otajstva vjere.
U svom Srcu naš Učitelj oblikuje sve tajne svoje ljubavi, prije nego li je objavi i jednog dana ostvari. Njegovo Srce je smislilo riječi prije nego li ih je izreklo, mislilo na čudesa prije nego što su učinjena. S tog izvora svjetla crpe ljubljeni Isusa Krista najveća otajstva i najveće darove Duha Svetoga. Na tom izvoru nevinosti oblikovali su se svi sveci, u njemu su se rodili i ostvarili svi njihovi planovi. To Srce je otvor u stijeni gdje se nalazi slatki mir, ono je Raj na zemlji gdje borave savršeni ljudi. Na tom mjestu se odmaraju najveći Isusovi prijatelji pripravljaju za najuzvišenije kreposti. O veliko Srce, o duboki ponore duboke poniznosti, o veliko Srce, o uzvišeno prijestolje savršene ljubavi!
O veliko Srce, čudo svijeta koje sadržiš sve u istini, Nebo, zemlju, more i svu svetost Trojstva. Slaveći to divno Srce dostojno klanjanja, slavim i divno Srce njegove Majke koje je usko s njim sjedinjeno. Ne klanjam se samo slavnom Srcu moga Boga, nego u njemu častim Srce Kraljice Neba. Kršćani, po Marijinom Srcu ljubi se Srce Isusovo, jer je Isus zaživio po njenom Srcu i njenim krepostima. Od krvi iz njenog gorućeg Srca je oblikovano Srce Isusovo. Oni su samo jedno srce i jedna duša i moraju jednako biti ljubljeni. Nepodijeljene duše utisnite se u ta dva čudesna Srca, koja vas potiču da ih vidite kao jedno. Drage duše, uspinjite se skrovito po tom nježnom Marijinom Srcu do Srca Previšnjega. Ubrzo ćete postati savršene ljubeći to Srce kako dolikuje. BOG SAM.

Preobilna ljubav Srca Isusova
Pođimo do kraja svetišta, uđimo u to čudesno Srce da ljubimo po njegovu uzoru i motrimo njegovu preobilnu ljubav. Promatrajmo u Marijinom krilu malo Srce djeteta koje je sama vatra i koje puno Duha Svetoga viče: “Ljubav, ljubav, ljubav prema Bogu! Spremno je moje Srce Bože Oče, vršiti volju tvoju. Već u majčinom krilu podlažem se istini. Klanjam ti se i ljubim te, evo me, raspolaži sa mnom. Stavljam usred samoga sebe tvoj križ i zakon. Već sada vidim da trebam prigrliti Križ i na njemu umrijeti. Želim to, moj Bože, to izabirem. Moja ljubav više ne može trpjeti da ljudi propadaju. Želim umrijeti, umirem od želje da zaustavim njihovu pogibao. Majko moja, ti si mi najdraža, ispunjam te svojim milostima da bi bila Majka i utočište grešnika.”
To Srce u ljubavi ide u susret Ivanu, svome Prethodniku i ispunja njegovo srce radošću, milošću i slašću. Cijelim svojim djetinjstvom po obilnom trpljenju i velikom siromaštvu Isus nam pokazuje preobilje ljubavi. Iz svoje štale svima naviješta da mu je Srce preljupko, da je siromašan u jaslicama, da izgleda nevoljan. Budući da još ne može umrijeti, ljubav potiče njegovo Srce da bude obrezan kako bi trpio i dao nam svoju Krv. Evo žrtve u hramu, on zadovoljava Božjoj srdžbi, iskazuje mu uzvišenu čast i potpuno se za nas prikazuje. Bježeći u Egipat prikriva želju za našim spasenjem, ljubav ga goni, traži nas i želi nas naći.
O ljubezno i slatko Srce koje s djecom razgovaraš, blago govoriš i svojom privlačnošću pobjeđuješ. Da bi za nas zadobio pobjedu podlaže se svojim roditeljima. Da bismo mi zasjali u slavi, On se sakrio tijekom trideset godina. Srce ide tamo kamo ga ljubav tjera, želi nas pronaći. Slab je, zadihan, umoran od puta sjeo je na zdencu, ali ne kako bi se odmorio nego zbog Samarijanke koju želi spasiti i privući. Kojom li je mudrošću, Srce puno milosrđa zadobilo tu grješnicu! To je čudo ljubavi. Najvećom ljupkošću svoga nježnog i slatkog Srca obratio je Magdalenu i branio je od svih. Divimo se ljubeznom načinu kako je bez strogosti spasio ženu preljubnicu iz ruku onih koji su je optuživali.
Vidite li kako se ponizuje pored nogu nesretnog Jude. Njegovo Srce mu govori, viče mu: ''Prijatelju moj, ne osuđujem te.'' Plače i uzdiše, ali Juda nije time dirnut. O nježno Srce puno ljupkosti, uistinu nisi poznato! Ljubav mu oduzima život, čini da nadživi smrt. On ostaje u Euharistiji. O Srce Isusovo, kako je jaka tvoja ljubav! U vrtu plače i viče, bori se za nas, u agoniji je shrvano od naših udaraca. Ne plače zbog samoga sebe iako njegova Krv kapa u jarak. Budući da nas to sveto Srce ljubi, ne može podnijeti naše gubljenje. Njegovo Srce naporom sve nadvladava u toj užasnoj borbi, zbog nas je osjetljivo, diže se i ide u susret smrti. Barbarski ga predaju kao nijemo janje mesaru, a on se ne tuži, ne prigovara. Uzimaju ga, vežu, tisuće puta udaraju, pribijaju čavlima, razapinju, a njegovo Srce ostaje uvijek blago. Smatra ništavim sva svoja trpljenja i zla koja su mu učinili. Njegovo Srce puno beskrajne ljubavi kaže: “Udarajte, udarajte još više, zadovoljan sam da me se dotuče, da se prolije sva moja Krv samo da ljudima bude oprošteno i da ne budu izgubljeni.”
Motrimo kako Isus u svom Srcu skuplja snagu i jakost da zadobije milost za svoje ubojice i grješnike. Njegovo Srce više nego usta kaže: ''Oče moj, oprosti im, koliko više zbog njihova zla trpim, to ti više umanjuješ moju bol.'' Na kraju je umrlo Srce ili, radije, nije izgubilo život. Još je puno želje da trpi i nakon prijelaza. Otac je uslišao njegove molitve, njegov bok je proboden i iz njega poteče rijeka vode, krvi i ljubavi. Konačno se pećnica otvorila, veliko Srce je probodeno, konačno je otkriveno zašto je Isus toliko trpio. Motreći plamen kojim je izgaralo to Srce, osjeća se olakšanje, jer koplje mu je otvorilo prolaz da uđe u srca grešnika. S tih krvavih usta već stoljećima se izriču riječi umirućim i živućim glasom koje jedva razumijem. BOG SAM.

Isusove riječi otkrivaju velika dobra pobožnosti njegovom Presvetom Srcu
Grješnici, pođimo Srcu Isusa Krista, njega treba slušati kako bi nam udijelio raskajano Srce. «Srce je moje jako žedno.» On neprestano govori ''Žedan sam.'' Kod tebe, draga pokornička dušo, On traži olakšanje.» Pomiješaj svoje suze s mojom krvlju jer oplakuješ svoje grijehe, ne boj se, odložio sam oružje jer je tvoje srce raskajano. Kako bi udvostručio svoju pokoru, pokorniče, uđi u moje Srce, da bi me ljubio beskrajnom ljubavlju, uđi u moje Srce koje te toliko ljubi. Kajući se kao što činiš, ti si moja najslađa pobjeda, Nebo i moje Srce se raduju, nad tvojim pokajničkim suzama se naslađujem. Ljubim te i opraštam ti, kaj se u suzama neprestano jer ja kraj krunim, a ne početak.
Moje Srce su prsa koja ti dajem da se hraniš kako bi postao jak i vjeran, kako bih te raskajao bez da te ostavim. Kamo bježiš, grješniče prepun grijeha? Zašto se udaljavaš od mene? Past ćeš u ponore, moje Srce te zove, približi se. Vrijeđaš me jer sam ja dobar, ali moje Srce odlaže osvetu kako bi ti udijelilo oproštenje. Viči svom Bogu: ''Milosrđe.'' Čuješ li me? Ja sam tvoj Spasitelj, po meni ga Bog daje i grješnik nalazi milost. U mom Srcu je oproštenje, izvan njega nema praštanja, u mom Srcu je nada, bez njega grješnik zauvijek propada. Ako moje Srce puno slatkog plamena ne može zadobiti tvoje, o okrutniče, ti mi paraš dušu i tvoje srce probada moje.
Ali tada moje Srce protivno samom sebi, protiv tebe će, bijedni stvore, koji nisi htio moj mir, zauvijek vikati: “Osveta.” Zbog tvog nepokajanja i preobilja moje ljubavi za svu vječnost, bit ću veliki osvetnik. Tako grješnicima do konca svijeta otvaram svoje Srce puno ljubavi, ali kada treba na ljubav odgovoriti, prema njemu su hladni. Nogama se gaze sve moje muke, moja Krv, moje Srce i moja ljubav i usprkos Krvi iz mojih vena, zlo me tišti. Dođi mom Srcu, vjerna dušo. Hoćeš li me i ti ostaviti? Dođi piti na vječnom izvoru koji otvrdla srca odbacuju. Dušo, trebaš li svjetla? Moje je Srce Božansko sunce gdje sve duše i najprostije postanu sjajne kao kerubini.
Moje Srce jača duše, moćno je svojom privlačnošću. Srce moje izmiruje, ono je središte mira. Dođite brzo u moje Srce, daleko od buke, ono je kuća savršenih u kojoj nema grijeha, nema uvreda. Svijet ne poznaje njegove tajne. Odmori se, draga dušo, odmori se na mom Srcu, ono je krevet od cvijeća. Budući da moje Srce sve sadrži, ne rastresaj se, ne idi drugdje. Je li tvoje srce lijeno a duša ti mlaka i uspavana? Moje Srce će je učiniti gorljivom i od patuljka će učiniti diva. Tvoje srce je žalosno jer te napada zli duh? Moje Srce je puno radosti i iz srca izgoni tugu. Jesi li žedan? Dođi piti na Spasiteljevu izvoru, piće slave, plamena i gorljivosti. Želiš li božansku Mudrost koja čini mudrim po Bogu? Želiš li tu božansku opojenost? Moje Srce je prijestolje njenog plamena? Želiš li izgarati do mile volje? Brzo se baci u moje Srce, ono je plamen, ono je pećnica gdje brzo ljubav pobjeđuje.
Ako želiš ljubiti Mariju beskrajnom ljubavlju, molim te ljubi je po mom Srcu, jer je ono s njenim Srcem sjedinjeno. Naša su Srca bila jedna žrtva kad smo ovdje dolje živjeli, usko su sjedinjena i u Nebu i čine samo jednu ljubav. Pobožniku koji čisto ljubi i ljubezno potaknut klanja se mom Srcu, obećao sam i ponovno obećajem sva moja blaga. Ako vi kraljevi želite ljubiti moje pobjedničko Srce, bit ćete u obilju i pobijedit ćete u svim vašim borbama. U mom Srcu je svaka pobjeda nad vašim i mojim neprijateljima. U mom Srcu je sva moja slava, sve moje blago i dobro. Čista dušo, otvori svoje srce ili radije, uđi u moje Srce, ostavi stvorenja i u mom Srcu posjeduj sva dobra. Pretrpio sam tisuće uvreda da bih sada bio tvoj. Čašćenjem nadoknadi za njih, moje Srce te to žarko moli.» BOG SAM.

Uvrede učinjene Srcu Isusovu
Slušajte moj božanski plač, prijatelji Srca moga Spasitelja, otvaram svoje grudi kako bih olakšao svoje srce. Govori moje srce, vičite moje suze, uzdišite i plačite tisuću puta. Osjećam da živim uzbuđen, bez glasa i riječi. Pitat ćete me zašto je moje srce žalosno, zašto uzdišem i plačem. Ah, moj Isus je vrijeđan. Svi idolopoklonici zaboravljaju na njega, preziru nebeskog Kralja, Turci i Židovi ga niječu. Isus je od njih odbačen. Koliko gnusnih krivovjernika ga je oskvrnulo u Presvetom Sakramentu. Njihov đavolski bijes treba nas začuditi. Nebo i zemlja oplakuju ta svetogrđa. Moje srce plače i ruka drhti opisujući te okrutnosti.
Oni čine groznu uvredu njegovu očinskom savezu govoreći da je Presveti Oltarski Sakrament samo slika, a ne stvarnost. O velike su uvrede te riječi koje negiraju stvarnost, one njegove istinite riječi smatraju ispraznima. Nemajući više štit vjere, vrijeđaju ga tisuću puta, srde se, bjesne. Ponovno ga stavljaju na Križ. Jedni žele posvećene hostije baciti bjesnim životinjama, drugi žele njihove dijelove baciti u blato. O čudnih li stvari, jedni džepnim nožićem probadaju to Srce puno ljubavi, drugi ga bacaju u vrelu vodu, treći u vatru. Ajme, kako se po đavolskoj umješnosti hostije predaju đavlu, gdje se po đavolskom umijeću od njih čini grozan otrov.
Promotrimo loše katolike koji bi svojom pobožnošću trebali braniti Isusa od heretika, a nadilaze ih u grozotama. Naše su crkve napuštene, nitko se danima - ma što kažem - godinama ne klanja našem Bogu i njegovoj uzvišenosti. Mnogi dolaze u naše crkve, ali ne zbog Isusa Krista nego zbog navike ili primjera drugih, a uopće nemaju Isusa u srcu. Često je naš Učitelj i Kralj slave napušten u našim svetohraništima, nitko ga se ne sjeća, od svih je zaboravljen. Dok Srce Isusovo misli ispuniti nas svojim darovima, mi smo prema njemu ravnodušni i hladni. Koliko zlobnika je protiv njegova Srca, koliko sramotnih čina posvuda, koliko nečednosti i svetogrđa. Pogledajte nesretnika koji je vjeroloman i onoga koji psuje njegovo sveto ime, nitko ne primjećuje te uvrede, smiju im se skupa s đavolima.
Nikad zemlja nije vidjela tako puna Božjih neprijatelja, posvuda grijesi ratova, a Isus već odavno to oplakuje. Nikoga to ne čudi, a najveći grijesi se i ne smatraju grijesima. Ne plače li Isus? Nitko ne razumije, svatko misli samo na sebe. Niti u Crkvi, njegovoj kući, ne štede Gospodina, nitko se ne čudi da je tisuće puta pogažen. Pogledaj onog ispraznog čovjeka koji se svojim uznositim manirama s Bogom prepire. Pogledajte kako se ona žena drži pored neukrašenog oltara, pogledajte kako je uređena, a do Isusa se ništa ne drži. Koliko sastanaka u crkvi našeg Boga. Koliko ljudi i žena propada baš na tom svetom mjestu. Koliko ispraznog pričanja, koliko smijeha, razgovara se kao na tržnici. Kojih li bezobraznih navika, a Bog trpi sve te grijehe. Čednost, poštovanje i pažnju muslimani prakticiraju u džamijama, a kod kršćana zbrka i metež.
Pogledajte crkve, siromašne i zapuštene pored tih ukrašenih dvoraca u kojima žive gospoda i gospođa u obilju. Ajme, koliko li je nesretnih svećenika, vukova u janjećoj koži, juda, nesretnih izdajica, okrutnijih od svih mučitelja. Tako, dakle, čovjek vrijeđa ljubezno Spasiteljevo Srce. To li je zahvalnost? Velike li uvrede koja srce para. Koje li bešćutnosti, bezumnik u crkvi iskaljuje sve svoje bjesove gdje je Isus prognan iz mnogih srdaca. Hoćemo li i mi imati kameno srce i ne sudjelovati u njegovim patnjama? Ah, trpimo skupa s njim na zemlji, s njegovom Krvlju pomiješajmo svoje suze. Kaže nam kao i apostolima:
“Hoće li me ostaviti moji prijatelji, hoćete li me napustiti i sjediniti se s mojim neprijateljima? Ah, trpim uvrede mojih očitih neprijatelja, ali i oni koje beskrajno ljubim, moji prijatelji vrijeđaju me! Prijatelji, plačite! Moje Srce je u agoniji, napada me se u mojoj kući, izdaju me, niječu me, mijenjaju moju Krv u otrov. Moje Srce s gorčinom viče pogođeno grijehom: zar ste svi otvrdla srca, zar nitko neće biti dirnut? Ako me vi vjernici napustite, bit ću ostavljen od svih. Mogu li ići nevjernicima? Oni me manje od vas poznaju. Moje Srce vas ljubi i traži, zbog vas je ono probodeno. Uzdišem, otvorite mi svoja srca, ah, hoću li biti napušten.” BOG SAM.

Vježbe pobožnosti Srcu Isusovu
Grješnici, predajte se Srcu Isusovu kako biste izbjegli nevolje. Vidim bičeve i gromove koji prijete grješnicima. Ljubimo njegovo Srce, jer ljubav traži uzvraćenu ljubav. Gorljivo i čisto ljubimo dan i noć. Nebo mu se klanja i nas poziva da mu se ovdje dolje klanjamo. Poklonimo mu se, dakle, jer veliko Božje Srce to zaslužuje. Trebamo mu se posvetiti zbog ljubavi i pravednosti. Učinimo, učinimo danas tu žrtvu prikazanja bez privrženosti. S anđeoskim korovima pjevajmo Božanskom Srcu i njegovoj uzvišenosti. Govorimo o njemu, propovijedajmo bez straha o njegovoj veličini i čarima, uzdišimo i bez prestanka plačimo zbog onih koji ga ne poznaju.
Kao naknadu za hladnoću tolikih loših kršćana pohodimo ga često. To dobro Srce nas na to potiče, želi nas ispuniti svojim dobrima. Čistim i vjernim srcem punim pobožnosti kušajmo njegovu vječnu slast u svetoj Pričesti. Pođimo, gorućim napitkom ljubavi istopimo led naše duše u tom Srcu. Idimo crpsti sve milosti iz tog obilnog spremišta. Budimo puni zahvalnosti za njegova bezbrojna dobra. Imajmo uvijek njegovu prisutnost u našim srcima i domovima. Molim vas, sjedinimo se kako bismo skupa pobijedili đavla upisujući se u bratovštine koje je Crkva podigla njemu u čast. U našim mukama, patnjama i najvećim udarcima položimo u njega svoju nadu. Srce Isusovo je za nas, ono je nama naklonjeno.
Da bi nada bila istinska, treba izbjegavati grijeh, boraviti u rani Srca Isusova usprkos svih osjećaja. On je uzor našega života, imajmo njegove osjećaje, trudimo se da srcem slijedimo osjećaje njegova Srca, da idemo za njim, slijedimo ga. U siromaštvu ili obilju, u radosti i žalosti, u onome što činimo ili mislimo, bez prestanka se s njime sjedinjujmo, da bismo imali srce po Srcu Božjemu i postali gorljivi ljudi puni milosti. Najkorisnije i najslavnije za Boga, najbliže evanđelju je činiti nadoknadu njegovoj časti. Potrudite se da nadoknadite za uvrede koje se čine Srcu Isusovu, usprkos tijelu, svijetu i đavlu. Dok tisuće tjelesnih duša traže samo svoje dobro, vjerne duše tražite Isusa, zbog njegove časti ne štedimo se ni u čemu. BOG SAM.

Molitva nadoknade Srcu Isusovu
Srce Božje, o divno Srce, predmetu svih mojih ljubavi, beskrajno ljupko Srce koje me uvijek ljubiš. Iako sam krajnje siromašan i bijedan, iako sam najveći grješnik, Isuse želim tvome Srcu i njegovoj uzvišenosti prikazati molitvu časne nadoknade. Oprosti svim nevjernicima što su, usprkos tvojoj očinskoj dobroti, tebe napadali i tako se zauvijek gube. Oprosti svim raskolnicima koji se odvajaju od jedinstva s tobom, oprosti svim krivovjernicima koji poriču tvoje istine. Ah, oprosti sve njihove surovosti, sve nedostojnosti, sve bjesove i okrutnosti. Oprosti Božansko Srce, zaboravlja se tvoje Srce u Presvetom Oltarskom Sakramentu, oprosti svim zlim kršćanima koji ga neprestano obeščašćuju.
Oprosti njihove drskosti, nedostojne susrete, oprosti tolika nepoštovanja kojim se kaljaju tvoji sveti oltari. Čak se i tvoje Srce probada, što se ne čini ni samom đavlu. Molim te, oprosti im nevjere i psovke. Oprosti lošim svećenicima i tvojim prikrivenim neprijateljima. Oprosti za tisuće i tisuće udaraca onima koji te primaju u stanju grijeha. Oduzimaju ti život u mnogim srcima, u njima te razapinju. Plačite moje oči, tecite moje suze. Oprosti tolikim slabim dušama, koje drijemaju pored tvojih oltara, za njihova uprljana srca koja te potiču da ih izbaciš iz svojih usta.
Smiluj se i meni što sam pristupio tebi u krajnjoj mlakosti srcem punim grijeha. Oprosti moju lijenost, moju nemarnu pripravu i moju groznu ravnodušnost prema svetoj Pričesti. Oprosti moje nezahvalnosti nakon tolikih primljenih dobročinstava, moju premalu brigu da te nasljedujem u tvojim krjepostima. O moj Isuse, milosrđe za sve moje grijehe, ako mi se tvoje Srce ne smiluje, zauvijek sam izgubljen. Srce moje, možeš li biti bezosjećajno prema svim uvredama Srca Isusova? Ne, ne to je nemoguće, ono se je zbog mene istrošilo. Pa da te i neki nevjernik, musliman, do te mjere ljubio, o buntovno srce ti bi ga ljubilo, a Srce Isusovo ne ljubiš. Ljubezno Srce, grlim te, tebi se potpuno predajem, pravedno je da to učinim jer si me ti prvi ljubio.
Ah, kad bih isplakao toliko suza koliko je kapljica vode u moru, zbog tolikih koji se bore oružjem protiv Srca koje bi trebalo ljubiti. Ah, zašto ne mogu trčati svom zemljom i posvuda vikati: Grješnici, ne borite se protiv tako ljubeznog Srca. O kad bih mogao učiniti tisuće nadoknada, pa sve da me vuku konopcem oko vrata, samo da zadovoljim za te krvničke grozote, pa i kad bi me zbog toga proglasili luđakom. O Srce Isusovo, kad bih mogao usaditi te u sve duše i sva srca ljudi i tebi podložiti srca kraljeva i vladara.
Kad bi barem ove pisane riječi bile propovjednici i nadoknadile sve uvrede Božanskom Srcu i isprosile milost čitatelju. Posvuda idite, topite led, uništavajte grijehe, častite Boga, ne prikrivajte se. Zar ne bih morao reći ono što kušam i osjećam? Vičite, olakšajte moje mučeništvo. Progovori Ti, o Svemogući. Svojom moći podigni nove propovjednike kako bi obznanili tvoju beskrajnu ljubav i razglasili tvoju veličinu.
Po svetom Marijinom Srcu, slava i čast tebi moj Isuse, uslišaj to Srce koje te moli i najviše časti. O Presveto Srce, zbog njenih grudi i njenog krila u kome te nosila, oprosti nevjernicima njihove prevelike grijehe. Očaran tvojim božanskim plamenom kojeg je prepuno tvoje Srce, bez odlaganja otvaram ti svoje grudi, Božansko Srce uđi u moje krilo. Ako je moja prošnja presmiona, odstrani iz mog srca grijeh, tako da u ovom životu nemam drugog srca osim tvoga Srca.

Redovnicama Pohođenja (48)
O svete redovnice, moji vas stihovi ne mogu opisati, toliko vas smatram blaženima zbog velikoga Srca Isusova koje trebate ljubiti. Ono vas je uzelo za svoju baštinu, nastanilo se kod vas, ono je vaše nasljeđe, koje nije svima dano. S visine Križa na Kalvariji, po Mariji, sišlo je do srca vašeg svetog Oca da se u njemu potpuno izgubi. Taj Otac, svet i milosrdan, učitelj blagosti, dao vam je ljubljeno Srce da izgarate od njegova plama. Vaša su pravila dražesna, a nije im Franjo toliko autor koliko ponizna i nevina blagost, bez oholosti i tvrdoće. Za vas je velika slava što je ovo Srce Jaganjca, vašu kuću uzelo za kolijevku.
Da, kod vas se htjelo roditi zato da bi raslo i širilo se, vi ga trebate upoznati, trebate sve učiniti da Ono zablista. Ono je kod vas našlo utočište, protjerano iz mnogih srdaca našlo je kod vas dom gorite i izgarajte njegovim žarom. Bog vas je učinio čuvaricama ovog iznimnog blaga. Na vama je, časne majke, učiniti da ovaj dar raste. Kako, Bogu hvala, to i činite, neću vas uopće opominjati. Nastojte biti još savršenije i još vjernije. Zauzmite mjesto između triju srdaca: Isusova, sv. Augustina i sv. Franje Saleškog. A neka vas Isus, pun milosti, ujedini u jedno srce. Evo mojih stihova, koje dajem vašim dušama ujedinjenim u jedno, ako je ovaj dar izvrstan, to je zato jer je zajednički.
Ako koja duša svojim grijehom ne pripada zajednici, ja ne dam svoga dara ovom grješnom čudovištu. Ako je izišla iz svog središta, iz ovog Srca punog milosti, neka se odmah vrati kroz otvorenu ranu na boku. Razmišljajte o mojim stihovima, bez obzira na rimu, uzmite iz njih uzvišeni smisao i uskladite ga. Ako su ovi stihovi premalena stvar, moja je to krivnja, ali neka ja ne budem uzrok da ih vi ne primite s povjerenjem. A ako vas moji stihovi izgrađuju, dajte slavu Preuzvišenom, učinite da oni posvuda budu plodonosni i nadoknade moje propuste. Svećeniku treba mudrost, uključite ga u svoje molitve, Isusovo Srce vas na to potiče, izmolite mu ovaj dar nad darovima. Neka tako bude. BOG SAM.
3. 5. O LJUBAVI PREMA ISUSU I MUDROSTI

Zaljubljenik u Isusa (54)
Isus je moja ljubav, Isus je moje blago, dan i noć samo ponavljam bez prestanka: ljubavi! Isus je moja ljubav dan i noć, idemo dušo moja, pođimo istinskoj sreći, ljubimo Isusa, ljubimo istinsku i pravu ljubav. Isus je moja ljubav dan i noć. Govorimo o dobrom Isusu na nepoznatim mjestima i javnim trgovima, usprkos svim kritikama. Govorimo o njegovim krjepostima, navješćujmo njegovu pobjedu, hvalimo njegove odlike, slavimo njegove blagdane. U prilikama i u neprilikama, i ljudima i anđelima, bezumnicima i učenima objavljujmo njegovu slavu. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć.
O udovi moga tijela, sveta ljubav vas požuruje, krenite u zanos, ljubite Isusa bez prestanka. Ljubi Isusa srce moje, traži u svemu njegovu slavu, dopusti da ovaj blagi pobjednik pjeva nad tobom pobjedu. O oči moje zatvorite se za sva vidljiva bića, ostavite to za luđake, motrite nevidljivo Biće. Uši moje, zatvorite se za sve novosti, pustite neka luđaci jure za ništavostima. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć. Kako bih hvalio Spasitelja, moj jeziče glasno govori, na njegovu slavu izreci lijepi govor. Ruke moje bavite se svetim djelima koja će potaći na ljubav prema Zaručniku i slaviti ga. Noge moje tražite ljepotu uzvišenu, jurite, približite me, učinite da moja muka prestane. Srce moje, pjevaj dan i noć ovu pjesmu: Isus je moj pobjednik i moja jedina ljubav. Isus je moja ljubav dan i noć Marija je moja ljubav dan i noć. BOG SAM.

Zaljubljenik u Isusa (55)
Tko je moj Isus? Nitko to ne može dobro iskazati. Iznad svake je to duše, ni anđeo nije za to dostatan. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć. Oduvijek, evo kako je njegovo ime: uzvišena Istina, vječna Mudrost, uzvišena Ljepota, uzvišena Svjetlost, najveće Dobro, istinski Bog od Boga Oca. Ljubav.Isus je moja Ljubav dan i noć. Rođen je od Marije, u vremenu ga zovu Isus, utjelovljena Riječ ili Sin Čovječji. Tko je moj Isus? On je Bog nad vojskama, On je Bog krjeposti okrunjenih glava. Najuzvišeniji Gospodar gospodara koji im daje milostinju. Gospodar kraljeva koji ih postavlja na prijestolje. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć.
Moj Isus je tako lijep. On je sama ljepota. On je blagi Jaganjac, njegova blagost je ogromna. On je Svemogući, On može sve što želi. Sve je potčinjeno njegovom kraljevstvu. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć. Zauvijek osuđujem sjetilni razbor jer je moj Isus vječna Mudrost. On je moj dobri Liječnik, On je moj obožavani Upravitelj, On je moj božanski Zaručnik, moj istinski prijatelj. On je beskrajno blago u kojem je sve sadržano. U njemu ja bdijem i odmaram se. Budući da je Isus u meni,ja ne mogu šutjeti jer u njemu ja sam kralj neba i zemlje. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć. O smrtni ljudi, recite svi: Isuse, ljubimo te. Ili ću ja protiv vas reći: prokletnici, prokletnici. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć.
Ljubim jedino Isusa, ljubim jedino Mariju, ne govorite mi o drugim ljubavima u životu. Ljubav. Isus je moja ljubav dan i noć. Ljubav, Maria je moja ljubav dan i noć.

Zaljubljenik u Isusa (56)
Zašuti, lažni svijete, nogama gazim tvoju slavu, Isus,ovaj veliki pobjednik, pjeva nada mnom pobjedu ljubavi. Ljubav, Isus je moja ljubav, dan i noć. Prezirem vas izvanjska dobra, moje srce je moje kraljevstvo, ne ljubim u tijelu nikoga doli Isusa koji pomazuje moje srce balzamom ljubavi. Ne govorite mi više o veličinama ovog svijeta, u Isusu nalazim nebo, zemlju i val ljubavi. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć. Ne govorite mi više o učenjacima ove zemlje, poznajem jedino Isusa i to Isusa na Kalvariji. On ima svoju odaju u mom srcu, na tom tajnom mjestu on ljubi mene i ja njega. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć.
Nije mi važno živim ili umirem samo neka sveta vatra ljubavi ostane u meni. U njegovom imenu nalazim moćno oružje da pobijedim đavla ili čovjeka koji me napastuje. U razgovoru s njim nalazim neizmjernu blagost,ovo dobro se ne može pojmiti osim iskustvom. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć. Dušo, ja sam u tebi, Isus kaže svojim jezikom. Zaručnice, ljubi me, ljubi me još više. A ja mu kažem: Isuse, ja sam tvoj, ti si moja ljubav i ne želim drugo. Zlato, zadovoljstva, časti, sve prezirem kako bih imao u srcu Isusa s Marijom. Ljubav, Isus je moja ljubav dan i noć. Živi u mom srcu Isuse! Živi u mom srcu Marijo! Ne govorite mi o drugim ljubavima u životu. Ljubav.Isus je moja ljubav dan i noć.Marija je moja ljubav dan i noć.

Čežnja za Mudrošću (124)
O Mudrosti dođi, siromah te moli, po krvi moga blagog Isusa, po utrobi Marijinoj. Zašto produžuješ moje mučeništvo? Tražim te dan i noć. Dođi, moja duša te želi, dođi jer ljubavlju čeznem za tobom. O ljubljena, otvori, kucam na tvoja vrata, nisam stranac, nego duša koju ljubav nosi, koja jedino kod tebe pronalazi dom. Ako ne želiš da ti pripadam, dopusti mi da ti dosađujem, ostavi me u muci, da te tražim, a da te ne nalazim. U duhu se bacam podno tvoga prijestolja ako me ne želiš, barem mi udijeli milostinju namijenjenu siromahu ispunjenom vjerom.
Mudrosti, bojim se da me ne snađe nesreća, a to je da budem mlak i nemaran, da mi nedostaje žive vjere kako bih te silno ljubio. Dostojna Majko Božja, Djevice čista i vjerna daj mi svoju vjeru, imati ću po njoj Mudrost i sva će mi dobra s njom doći. O Mudrosti, dođi po Marijinoj vjeri, ne možeš joj se oduprijeti, ona ti je dala život, ona je doprinijela da se ti utjeloviš. Vjerujem bez oklijevanja: ništa mi nije nemoguće. Mudrost će doći k meni, Bog je rekao, On je nepogrešiv. Tko vjerujući moli, dobit će, tko vjerujući kuca, ući će, tko vjerujući traži, naći će. BOG SAM.

Traženje Mudrosti (125)
Ne nasljedujmo ljude i ovaj varljivi svijet, siromašni kakvi jesmo, tražimo pravu sreću, usprkos prijevari, poruzi i ispraznosti tražimo istinu. Tražimo mudrost, ona je skriveno blago, tražimo je bez prestanka, ne stavljajmo zapreke. Prođimo cijeli svijet, nebo zemlju i mora, trpimo, ne štedimo se da bismo našli ovo veliko dobro. Slijedimo Mudrost, kako bismo ju dostigli, slijedimo je bez prestanka, da bismo je na koncu imali. Popnimo se na planine, prođimo selima, uđimo u šume i na najtajnija mjesta. Hodimo ovom cestom, jer ona je ovuda prošla. Tko bez sumnje vjeruje prije ili kasnije naći će ju. Ne štedimo našega truda, ova uzvišena ljepota zaslužuje još i više. Ne zaustavljajmo se. Drhtimo od radosti, vjerujmo bez oklijevanja. Posjedovat ćemo Mudrost, čuvajmo se sumnje u nju, imajmo srce puno vjere, iznenada, u punom zamahu doći ćemo u njezino prebivalište. Vjerujmo, dakle, čvrsto vjerujmo.
Kucajmo svi na vrata Boga punog dobrote, on sam nas potiče da mu dodijavamo. Ponovimo naše molbe, povećajmo naše molitve i u svetom zanosu vičimo što jače. O božanska Marijo, samo si ti našla beskonačnu Mudrost u utjelovljenoj Riječi postavši joj učiteljica. Milost te potiče da je pošalješ k nama, kako bi nas sve poučila, svima nam pritekla u pomoć. Oh božanska Mudrosti, izvore istine, svijet te napušta a slijedi ispraznost. Mi ćemo te živom vjerom što god da nam se dogodi tražiti svi. Objavi nam se o milosti. O Mudrosti, pomoćnice Božanstva, mi iščekujemo da vidimo tvoju ljepotu. Udostojala si se obećati i zašto tako odgađati ovo veliko dobročinstvo? Dođi dakle, uistinu dođi. BOG SAM.

Molitve upućene Mudrosti i njezinoj Ljubavi (126)
O Božanska Mudrosti, žarko te ljubim, ti si moja učiteljica, ja tvoj ljubljeni. Samo tebe tražim i ljubim ovdje na zemlji, toliko si dražesna da sam kao izvan sebe. Reci mi što ti jesi, jer ja vidim samo polovično, zašto se skrivaš svome jadnom prijatelju, žarko i čisto ljubim svoju djevičansku dragu, pokaži se u potpunosti mojoj ucviljenoj duši, nemoj kasniti. Gdje je tvoje prebivalište, Mudrosti, reci mi? Ja ću odmah tamo doletjeti. Ljubav mi to zapovijeda. Ako treba i zemlju optrčati, ako treba i vjetar uhvatiti, sve je to premalo, pripravan sam sve učiniti. Ako mi ti, velika kraljice ranjavaš srce, onda ljubim svoju muku i ona je moja najveća sreća. Jer slavno je trpjeti tvoje rane, ali je mučno trpjeti rane koje nam nanose stvorenja.
O kako te smatram lijepom u Isusu, mojoj ljubavi, bit ću ti vjeran, dan i noć. Naša ljubav je čista, stvorena je čudom, tvrđa je od zida, ni smrt joj ne može učiniti prepreku. Znaj, kad te ljubim, ljubim Isusa u tebi. On je posve u tebi, on sam ti naređuje. Ne govorite mi da ljubim stvorenje, ja poznajem tvoje čari, a to su čari čiste djevice. Svijete,prezirem te, u tvojim lažnim ljubavima moja je ljubav nebeska, uzvišena.Ti ljubiš prolaznu strvinu koja se raspada, ja ljubim vječno, sveto, očaravajućom ljepotom. Nismo li nas dvoje jedna duša u dva različita tijela! Imajmo isti plamen i isti zanos. Kao jedini cilj imamo Isusa i njegovu slavu. Posramimo zle, složno posvuda pjevajmo pobjedu.
O Mudrosti vječna, bez tebe je sve izgubljeno. Zemlja te zove, dođi pomozi nam, kako bi posvuda proširili tvoje savršeno kraljevstvo, dođi, dođi u Bogu, inače će sve ići gore i gore. BOG SAM.
Pravdo, dano ti je da udariš, vrijeme je, ali o milosrđe, oprosti pokajnicima. Udari ohole koji nisu htjeli vjerovati, ali imaj milosti za sve one koji su vjerovali i koji su te slavili. Pobjeda, pobjeda Isusu, na križu! Čast, hvala i slava ovom velikom Kralju kraljeva. Vrijeme je, vrijeme je, da tvoje kraljevstvo dođe, neka tvoj križ bude nad polumjesecom. Vjerujem, čvrstom vjerom, čim prije, tko vjeruje neka me slijedi. BOG SAM.

Molitva za traženje Mudrosti (78)
O Oče svemogući, o Bože pun dobrote, pošalji nam s neba božansku Mudrost, daj nam je, udijeli je, ljubav te na to potiče. Usliši, usliši uzdahe našeg siromaštva. Blaga Djevice Marijo, usliši tvoju djecu,izmoli nam od Boga božansku Mudrost, moli za nas, moli za nas, ljubav te na to tjera, neka naše velike i hitne potrebe raznježe tvoje Srce.

Istinski kršćanin (154)
Dobar kršćanin je svetac, kaže apostol, on nije kao drugi ljudi. Svjetovni kršćani slobodnjaci, vi niste naši. Ti, kršćanin? Idi drugima to govoriti, idi drugima. Istinski kršćanin nije od ovog svijeta, on već ima srce u Domovini. Istinski kršćanin je ponizan i dobrodušan, čist i revan, milosrdan i iskren. Svjetovni kršćani, vi niste naši. Ti, kršćanin? Idi drugima to govoriti, idi drugima. Znači li to ljubiti Boga, može li se reći da ljubiš Boga kad ga vrijeđaš čak i ranjavaš? Ti ljubiš Boga? Lažeš, kaže apostol. Može li se vidjeti od Pariza do Rima nekog brutalnijeg? Ti nisi čovjek. Poput poganina, ti ljubiš samo svijet i ljubiš poput nečiste životinje. Svjetovni kršćani slobodnjaci, vi niste naši. Ti, kršćanin? Idi drugima to govoriti, idi drugima.
Poput lisice plijeniš finoćama i poput psa laješ neprestano. Prepireš se za sitnicu i plešeš poput skakavca. Oholi paune, ljubiš samo slavu, proždrljivo prase, tražiš samo jesti. Zlo govoriš i ubijaš poput zmije, srdiš se poput lava. Poput žabe ljubiš samo zemlju, poput zmaja voliš samo rat. Poput ljutice ujedaš svoga brata i zatvaraš uši na njegovu nevolju. Kad Bog govori, hodaš puževim korakom, a ako se radi o novcu, trčiš ulicom. Spor za dobro, slab za pravdu, spreman za zlo, jak za opačinu. Što ti slijediš? Običaje, navike i modu. Što tražiš? U svemu ugodu. Svjetovni kršćani slobodnjaci, vi niste naši. Ti, kršćanin? Idi drugima to govoriti, idi drugima. Oblikuj svoje ponašanje prema Evanđelju, postani ponizan, blag i pokoran, a mi ćemo reći da si jedan od naših. U protivnom idi drugima to govoriti, idi drugima. BOG SAM.

4. PJESME O MARIJI

Naše prikazanje Mariji i Isusovo prikazanje Ocu po Marijinim rukama (49)
Danas ti, presveta Djevice Marijo, prikazujemo sve što posjedujemo i naš vlastiti život. Čuvaj tu našu siromašnu svojinu kao svoje vlasništvo u kojem ćeš ti, nakon Boga, biti jedina kraljica. Pogledaj svog predragog Sina, o Oče svjetla, usliši njegove uzdahe, usliši njegove molitve. Mi ti ga prikazujemo po Marijinim rukama: stišaj svoju srdžbu. Tvoj predragi Sin iskazat će ti beskrajnu slavu.
Isus: Moj Bože, prikazujem ti se, po Marijinim rukama, kako bi me žrtvovao za sve, pod prilikom hostije. Evo mog tijela, evo moje krvi, evo moje predrage Majke: ako želiš, Oče moj, žrtvuj odmah sve.

Na čast Isusa koji živi u Mariji u Utjelovljenju (87)
Klanjajmo se svi Isusu koji živi u Marijinoj utrobi. Promatrajmo divljenjem Veličanstvo umanjeno. Klanjajmo se Bogu koji je postao djetetom da bi nam dao život. Ova utroba je sveti hram u kojem se Bog naslađuje, to je nebo uvijek obasjano Suncem pravde. Ona je naše sigurno utočište u kojem Bog pokazuje svoje milosrđe.
U ovoj utrobi On se naslađuje dan i noć, a Marija ga pak ljubi svom svojom snagom. Tako jedno drugome u ljubavi uzvraćaju zahvalnost. O kako je Isus darežljiv prema svojoj prečistoj Majci! Ulio je u njeno djevičansko krilo svoju milost bez mjere. Njezino Srce je njegovo kraljevsko prijestolje i njegovo sigurno boravište. I tako potpuno sjedinjen s njezinim nepodijeljenim Srcem, u kojem ni najmanji grijeh nije načinio ikakvu mrlju, Isus u njemu slika bez ikakvih zapreka svoj istinski lik.
Njihova se srca, čvrsto povezana unutarnjim vezama prikazuju zajedno kao dvije žrtve, da bi zaustavili kaznu što je zaslužuju naši grijesi. U ovom su otajstvu, izabranici primili novo rođenje. Marija i Isus, zajedno su unaprijed izabrali da uzmu udjela u njihovim krepostima, njihovoj slavi i moći. Kako je čudesno ovo otajstvo! Koje divno ushićenje! Koje blaženo oduševljenje ovih dvaju ljubeznih srdaca! Tek ćemo na Nebu uvidjeti ovu neizrecivu tajnu. Njihova dva srca izgledaju kao stopljena u jedno. Kakav lijepi savez! Marija je sva u Isusu, svojom vjernom ljubavlju ili bolje rečeno, ona više ne postoji nego samo Isus u njoj.
Hajdemo svi, istopimo naš led između ova dva Srca sudjelujmo u žaru njihove ljubavi, njihovim krepostima i njihovim milostima. Hajdemo, oni ljube grješnike naći ćemo tamo mjesta. Majko Božje ljubavi, o dragocjeno svetište koje je nosilo našega Kralja i našega Spasitelja, daj da i u naša srca dođe ovaj dobrodušni Jaganjac. O Isuse, naš predragi Zaručniče, naš Bože, naš brate, dođi, rodi se u nama po tvojoj presvetoj Majci kako bismo po vama išli k Ocu. Vašom poniznošću učinite nas djecom, vašom svetošću vratite nam nevinost. Dođite, vašom ljubavlju u nama vladajte bez otpora. BOG SAM.

Molitva Isusu koji živi u Mariji (111)
O Isuse koji živiš u Mariji, dođi, živi i kraljuj u nama, ostvari u nama svoj život kako bismo od sada živjeli samo za tebe. Oblikuj u nama tvoje uzvišene kreposti, tvoj Duh i njegovu svetost, čistoću tvoga nauka, žar tvoje ljubavi. Učini nas dionicima tvojih otajstava kako bismo te nasljedovali ovdje na zemlji, daj nam svoje svjetlo, kako bi nas vodio u svakom našem koraku. Na slavu tvoga Oca snagom tvoga imena, po svojoj Majci vladaj u nama nad naravi i đavlom. Amen.

Hvalospjev patnjama presvete Djevice podno križa (74)
Promatrajmo ožalošćenu Mariju podno križa Spasiteljeva. Pogledajmo njenu svetu dušu probodenu oštricom žive boli. Ona jauče i uzdiše u naletima patnje ljubavi. Marija trpi veliko mučeništvo skriveno našim očima. Umirući Isus je njezina muka, ljubav, njeno najveće mučeništvo. Njeno srce je velika žrtva! O Bože, kako je velika njezina patnja. Videći na sramnom drvu križa smisao svih svojih želja ona trpi u duši više od svih mučenika.
Marija osjeća iste udarce kao i njen predragi umirući Sin. To je jedinstven odjek njegovih povika i istinski odraz njegove patnje. Suze teku obilno, ona drhti, gubi svijest, tijelo je klonulo, ali ga njena velika ljubav krijepi. Grješnici, mi našim grijesima činimo od Marije i Isusa dvije nevine žrtve. Ah! Ne griješimo nikada više. O naša božanska Učiteljice, suosjećamo s tobom. Svojim nježnim srcem, moli svoga predragoga Sina za nas. Probodi naša srca strjelicom ljubavi svoga srca kako bi u njemu načinila ranu te tako i mi uzmemo udjela u tvojoj boli. Učini nas dionicima tvojih patnji, o Majko lijepe ljubavi, da bismo okajali svoje grijehe i dali ti zadovoljštinu.

Hvalospjev koji je Presveta Djevica dala blaženom Godricu, engleskom pustinjaku,
kako bi ga izvukla iz stanja tuge u koje je pao (81)
O sveta i božanska Marijo, kad vidim tvoju ljepotu, kad slušam o tvojoj dobroti moja siromašna duša bude očarana. Daj da budem tvoj sluga, da nakon Boga, tebi iskazujem svu čast. Riječ koja vječno počiva u Bogu Ocu, uzela te u vremenu za svoje odmorište i svoju majku. Blažena utroba koja je Riječ nosila i dala joj čovječji lik. Među najčistijim djevicama sjaji tvoja čistoća, kao i sveto tvoje čovještvo među svim stvorenjima, tvoja utroba čista i djevičanska očarala je Boga na njegovom kraljevskom prijestolju.
Ti si sva lijepa, bez grijeha, bez ikakve mrlje, nisi nikada uvrijedila Svevišnjega. U svemu savršeno vjerna, tijekom života na zemlji ljubila si Gospodina dan i noć. Ti si jedina i djevica i majka, tvoja uzvišenost veliko je otajstvo, koje nećemo nikada razumjeti. Ti si po velikom otajstvu cvijet djevičanstva, čudo materinstva. Samo ti si vladarica na Nebu i u svemiru, imaš moć nad paklom, sve ovisi o tvojoj vlasti. Bog ti je sve položio u ruke, ti raspolažeš svim božanskim darovima.
O Marijo, stablo života, ozdravi siromašne grješnike, sačuvaj ih od svakoga zla. Neka ih tvoj plod oživi. Ovdje na zemlji budi im potpora i njihovo utočište u času smrti. Ti si moja jedina Kraljica, tvoj Sin moj jedini Kralj, vas dvoje mi zapovijedate. On je Vladar a ti Vladarica. Ne bojim se svojih neprijatelja kad imam dva tako dobra prijatelja. Učini, predobra Učiteljice, da nađem milost kod Gospodina, ispuni moje srce žarom i protjeraj iz njega žalost, kako bih cijelu vječnost promatrao tvoju dražesnu ljepotu. BOG SAM.

U čast imena Marijina (86)
Prema lijepom imenu ljubljene Marije cijeli život ću gajiti pobožnost. O ime dražesno, što ispunjaš moje srce velikim zadovoljstvom, naslađujem se tvojom velikom blagošću, ja sam njome posve pomazan. Ne mogu reći ni razumjeti koliko je ovo ime nježno i kolike su njegove čari. Ovo sveto ime je siguran lijek i u najvećim mukama. U njemu će čovjek u nevoljama uvijek naći pomoć i oslonac.
Ovo božansko ime tužnome daje anđeosku radost udaljujući njegovu žalost. Ako si napastovan, zazovi ovo ime i bit ćeš umiren i ohrabren. U njemu ćeš naći utjehu kad si u nevolji. Đavao sramno bježi sa svom svojom pratnjom čim začuje ovo ime. Ako se bojiš, ovo sveto ime će te okrijepiti i dati ti srčanost. Ničega se nećeš bojati ni usred noći ako zazoveš ovo ime. Ono je svima sve bez pridržaja, ono štiti, čuva, poučava, hrani. Naklonimo se, skinimo kapu kad ga izgovorimo i dat ćemo primjer svima. O koje li sreće, ako ga posvuda nosimo utisnutog u srce!

Novi hvalospjev Gospi (104)
Ako netko namjerava dobiti od Neba sve bez muke, neka najprije ide k Mariji kako bi našao Boga. Bog je po Mariji umiren, svaki grješnik neka se toga sjeća. Neka skrušena srca ide po Mariji k Isusu Kristu. Ako koji veliki grješnik želi zauvijek slomiti svoje lance, Marija ima tu moć. Neka dođe i vidi. Tko želi raskajano srce kao Davidovo ili Magdalenino, neka dođe zadobiti ga od Spasiteljeve Majke. Ako netko želi nadvladati svijet koji ga privlači, neka se snažno priveže za Mariju, neka dođe kako bi našao Boga.
Tko želi prkositi paklu i prezreti njegovu mržnju, neka ide k Mariji u svako vrijeme da bi se snažno naoružao. Neka svaki okorjeli grješnik i svaka kršćanska duša dođe prikazati svoje prošnje Mariji, Kraljici neba. Ako netko želi kreposti, Marija je njihova Kraljica. Neka dođe poput svetaca primiti ih preko njenih ruku. Tko želi gorjeti od ljubavi bez skrupula i ustezanja, neka dođe k Mariji, u Bogu punoj ove vatre. Tko želi voće, grožđe ili žito na ravnici, neka zaziva sa sigurnošću njenu majčinsku dobrotu, neka dođe kako bi našao Boga.
Tko želi ozdraviti od zla koje ga muči, neka ide k Mariji kako bi dobio pomoć. Tko želi ići u Raj, Sveta Djevica će ga tamo dovesti, neka ide ovim putem prema zadnjem cilju. Bog nas je obasuo dobrima, imajmo to na umu. Slava Bogu posvuda, pobjeda Mariji na nebesima. Ona je pobijedila našeg Boga, ovog nepobjedivog vladara, po njoj je sišao na zemlju, ona ga je učinila vidljivim. Ako je naš sudac pobijedio, ako je on Spasitelj svijeta, to je po njezinom djevičanstvu, po njenoj dubokoj poniznosti. Mi bismo bili izgubljeni bez ove dobre Majke, ona je za nas Boga molila, ona je ublažila njegovu srdžbu.
Ona je protjerala đavla, tu okrutnu zvijer, ona ga je stavila u okove i zgazila u paklu. Svijet i đavao s njihovom pratnjom dali su se u bijeg po Isusovom i Marijinom imenom. Bez nje sve bi bilo izgubljeno u potopnim vodama, ona nas je izbavila postavši naše sigurno utočište. Ona je pobijedila Lucifera, svezala pakao, istisnula grijeh iz srca, otvorila vrata uzvišene sreće. Po svom Sinu nam je dala milost i slavu, život umrlima, sluh gluhima i utjehu siromasima. Pjevajmo svi radosnim glasom: Kraljici slave svuda i uvijek, na nebu i na zemlji: pobjeda, pobjeda, pobjeda!

Nutarnji štovatelj (75)
Neka svijet i pakao viču, posvuda slava Kraljici Neba. Brzo, brzo molimo se svi njoj da utiša Boga u njegovom pravednom gnjevu. Brzo je pozdravimo govoreći joj tisuće puta: Zdravo Marijo! Neka se svuda razglašuje Marijina ljepota i njeno milosrđe. Možeš li vjerovati? Ona je svetište puno vatre gdje ja gorim za Boga. Ona je moja majka koja me hrani, moje svjetlo, osvjetljava mi put i vodi me. Kako je lijepa, kako je vjerna, ona je moje boravište, moj odmor u ljubavi. Ona je moja slava, moja pobjeda, po njenom svetom imenu satrt ću đavla. Pod njenim okriljem i njenom zaštitom, ničega se ne bojim i pronalazim sva dobra. Brzo je pozdravimo govoreći joj tisuće puta: Zdravo Marijo!
Po noj zazivam dobrotu srditoga Gospodina. Sve po njoj i ništa bez nje, ona je moja tajna kako postati savršen. Ona je moja vatra, moja draga duša, moja čast, moje srce i sve moje. Još i više, njena slika je urezana u meni kako bi mi pokazala Kralja. Dobre žene, vjerne duše, predodređeni, vi ćete mi vjerovati. O, Marijo potpuno ispunjena svetošću, milošću i ljepotom. Djevice ljubezna, Majko divna, ne mogu izraziti tvoje čari. O službenice svemoćna, trebaš samo željeti i sve možeš. Neka sve zvoni i odzvanja: Marija je prva nakon Boga. Brzo je pozdravimo govoreći joj tisuće puta: Zdravo Marijo!
Bog je nju jedinu učinio Vladaricom svih svojih dobara, ne izuzimajući ništa. Njena razboritost daje i razdaje sva njezina blaga usprkos zlim duhovima. Rođena je Bezgrješna, nikada grijeh nije zatamnio njezinu ljepotu. Čudi me kad se o tom dvoji: Bog je to mogao učiniti i učinio je. Ona je Kraljica, Vladarica svemira, neba i pakla. Njena riječ nije isprazna, što ona kaže ne pobija se. Nemoguće postaje mogućim, sve je lagano kad Marija govori. Ona je bogata, nije škrta, o koje li sreće biti tvoj sluga. Pozdravimo je govoreći joj tisuće puta: Zdravo Marijo!
Milošću nadvisuje blaženike, na nebu i na zemlji. Njene čari sve razoružavaju: obraćenog grješnika i satrtog đavla. Tko je slijedi, taj je i nasljeduje, svi njeni prijatelji su prijatelji i njenoga Sina. Tko je nasljeduje, moli i blagoslivlja, zadobiva milosrđe. Nema pogrda, nema propasti niti ikakve nesreće za njezine dobre sluge. Propast onima koji je ne ljube, prokleti će biti oni koji je zanemaruju. Pozdravimo je govoreći joj tisuće puta: Zdravo Marijo!
Djevice Majko, ja te štujem blagoslivljam s tvojim predragim Sinom, uzmi moje srce i daj ga Isusu mome Spasitelju. Ljubim te više nego samoga sebe, više nego moje srce, najviše nakon Boga moga Spasitelja. Moli za nas i utišaj Boga u njegovom pravednom gnjevu. BOG SAM.

Istinski Marijin štovatelj (76)
Žarko ljubim Mariju, najviše nakon Boga, moga Spasitelja, dao bih svoj život kako bih za nju pridobio jedno srce. O predobra Učiteljice! Kada bismo je poznavali svatko bi požurio služiti joj. Moj Bog, je oviseći o njoj postao čovjekom na zemlji. Ne mogu se oduprijeti da i ja ne idem tim stopama. Ona je vjerna Djevica, moram je nasljedovati. Svako dobro mi dolazi po njoj, moram je dakle, moliti. Isus nalazi svoju slavu u časti koju njoj iskazujemo, pogrješno je vjerovati ili govoriti drugačije. Staviti nju na prvo mjesto, ljubiti je a ne nasljedovati je, velika je pogrješka koja se ne može oprostiti. Daleko od mene heretici, sitničavi, skrupulozni prevrtljivci, jaki duhovi, kritičari i umišljenici. Neprestano nju zazivam, posvuda nasljedujem, nježno je ljubim i tako Bogu ugađam.
Ona je nježna, dobra i puna blagosti, ne odbacujući nikoga čini dobro svima. Isus, njezin Sin, me obvezuje da je nježno ljubim, moja korist to traži, zar bih mogao činiti drugačije? Ona je Vladarica cijelog svemira, u njezinoj je vlasti i Nebo i pakao, ona u svojoj moći raspolaže dobrima Isusa Krista. Marija daje i raspoređuje darove Duha Svetoga. Ona je svetohranište u kojem je Bog postao Djetetom, ona je veliko čudo njegove svemoguće ruke. Ona je Kći Oca, Majka Isus Krista i po velikom otajstvu hram Duha Svetoga. Marija je bez premca među blaženima, ona je veliko čudo zemlje i neba, ona je velika neprijateljica zlosretnog đavla. Samo ime Marijino baca ga u vatru.
Sv. Augustin je obznanjivao: ¨Ona je savršena slika Božanstva, ona je Gospodinova, uzvišenost, neizmjerni ocean svi njegovih veličina¨. Iako je sva u nebeskom sjaju pored Boga svoga Sina, na zemlji je Majka malenih. Ona ulazi u čistilište kako bi mu slomila okove, pjeva pobjedu sve do pakla. Sjajnija je od svih kerubina i izgara više od svih serafina, ona nadilazi sve što nije Bog. Marija je nakon Boga po milosti na prvom mjestu. Budući da sam u njenom kraljevstvu, ničega se ne bojim, posvuda želim pobijediti napasnika Sotonu. Ostajući joj vjeran postat ću blažen, po njoj ću uzaći do najviših visina neba. Uslišaj Kraljice moja zamuckivanja, oprosti moje slabosti, ja sam samo dijete. Neka ti svatko umjesto mene iskaže slavu i prikaže dar od srca. BOG SAM.

Pobožni rob Isusa u Mariji (77)
Neka moja duša pjeva i obznanjuje, na slavu moga Spasitelja, veliku Marijinu dobrotu prema svom siromašnom sluzi. Zašto nisam zvuk grmljavine kako bih posvuda razglašavao da su najsretniji na zemlji oni koji joj najbolje služe. Kršćani, pripravite uši, predodređeni slušajte me jer pripovijedam o čudesima One od koje ste rođeni. Marija je moje veliko blago i sve moje kod Isusa. Ona je moja čast, moja nježnost i škrinja mojih kreposti. Ona je moj zavjetni kovčeg u kojem nalazim svetost. Ona je moja haljina nevinosti kojom pokrivam svoje siromaštvo.
Ona je moje božansko svetište gdje uvijek nalazim Isusa, u kojem molim s puno slave i nikada se ne bojim da ću biti odbijen. Ona je moje utočište u kojem nisam nikada povrijeđen, moja korablja u općem potopu u kojoj neću potonuti. Ja joj posve pripadam, o njoj ovisim kako bih mogao bolje slijediti Spasitelja prepuštajući sve njegovoj Providnosti: tijelo, dušu i sreću. Kad se uzdižem Bogu, mome Ocu, iz dubine moje nepravičnosti činim to pod okriljem moje Majke, oslanjajući se na njenu dobrotu. Kako bih utišao gnjev Isusov kažem mu: evo ti Majke i on se odmah smiri jer je s Marijom uvijek radostan.
Ova dobra Majka i Učiteljica pritječe mi posvuda snažno u pomoć a kad u slabosti padnem, Ona me odmah podiže. Kad je moja duša ožalošćena i uznemirena mojim svakodnevnim grijesima, odmah se umiri kad kažem: Marijo, u pomoć! Kada sam u borbama, ona mi svojim glasom kaže: «Hrabro, moje dijete, hrabro, neću te napustiti!» Poput dojenčeta privijen sam na njezine grudi. Djevica čista i vjerna hrani me božanskim mlijekom. Evo, što će se teško povjerovati: nosim je u sebi urezanu crtama slave iako u tami vjere.
Ona me čini čistim i plodnim svojom čistom plodnošću, ona me čini snažnim i pokornim svojom dubokom poniznošću. Marija je moj čisti izvor u kojem otkrivam svoju rugobu, u kojem uživam bez uznemirivanja, gdje ublažujem svoja izgaranja. Po Isusu idem Ocu, i nisam odbačen, po Mariji idem Isusu i nisam odbijen. Sve činim u njoj i po njoj. To je tajna svetosti, kako bih uvijek bio vjeran Bogu, kako bih u svemu vršio njegovu volju. Kršćani, molim vas nadomjestite moju veliku nevjernost, ljubite Isusa, ljubite Mariju u vremenu i vječnosti. BOG SAM.

Gorljiv Marijin štovatelj (80)
Kršćani, želite li biti sretni? Služite vjerno Mariji jer Ona je vrata nebeska i put u drugi život. Ona je majka dobrote, nikoga ne odbacuje. Kada bismo shvatiti njenu majčinsku dobrotu, sve bismo trpjeli samo da postanemo njene vjerne sluge. Ona je majka dobrote, nikoga ne odbacuje. Kršćani, jeste li ožalošćeni? Utecite se njezinoj pomoći i ona će vas utješiti protivno svakoj nadi. Napastuje li vas đavao ili ste na rubu ponora? Pobijedit ćete kušnju ako nju uzmete za zaštitnicu. Dođite, okorjeli grješnici, molite ju s povjerenjem da vam zadobije od svog Sina raskajano srce i oprost. Njezino milosrđe se prostire do na kraj svijeta, Ona ozdravlja i brani posvuda na zemlji i na moru. Ona je majka dobrote, nikoga ne odbacuje.
Ona je strah đavla, uništenje heretika, čast svetog Siona i čvrsti oslonac katolika. Želi li netko biti revan i podvrći se pokori? Neka joj vjerno i postojano služi bez zadrške. Ona ne štedi svojih milosti svojim vjernim slugama, oduševljava njihova srca uvijek novim slastima. Nasljedujmo malenu dječicu koja se jedino majci utječu vičući uvijek: majko moja, majko moja! To je uvijek njihova redovita molitva. Sve joj recimo ponizno: naša draga Majko i učiteljice, budi naša pomoć, naša snaga i naše bogatstvo, primi nas iako smo grješnici. Moli svog dragog Sina za nas, i čuvaj nas u svojoj milosti kako bismo bili jednog dana s vama, ljubili vas i gledali licem u lice u vječnosti. BOG SAM.
Marijino dijete (82)
Božanska Marijo, čista Djevice, božanska Marijo, ljubim tvoju ljepotu jer ona sveta Gospo, raspaljuje tvoju dušu milosrđem. Moje je srce njome oduševljeno. O moja dobra Majko, ljubim te i štujem, o dobra Majko, iskazujem ti svaku čast, o moja Učiteljice tvoja nježnost bez prestanka hrani moje siromašno, srce milošću i slašću. Zašto ne mogu reći tamo gdje želim, zašto ne mogu reći: ¨O smrtnici, zazivajte s pouzdanjem njenu pomoć i njeno milosrđe i imat ćete sve što tražite¨. Ona je lagano, sigurno i blago utočište gdje svi dolaze bez straha. Duše ucviljene, tko je nju pronašao, utješen je a grješnik će po njoj zadobiti milost. Dođite svi, čujte koliko je nježna prema meni, dođite svi čuti, ona je moja pomoć i oslonac. Ona je moja vjerna, moja lijepa, pod njezinim se skrbništvom ne bojim ničega, u njoj pronalazim sva dobra.
Po njoj se klanjam i ljubim, po njoj govorim Gospodinu. Koje bogatstvo, milina i nježnost u njenom svetom Srcu. O kad sam u njemu, sretan sam. Ponizna tišina ispunjena povjerenjem, ponizna tišina u njenom ljubeznom krilu utišava gnjev Boga Oca. Molitva po njoj prodire u Nebo i pribavlja mi sve što želim. Ona je moje svetište gdje slavno molim, ona je moje svetište gdje nisam odbijen. Ona je moja molitva, moje prikazanje ali slušajte me jer reći ću i više: ona je moje drago naličje Isusovo. O moja zaštitnice, majko i hraniteljice, o moja zaštitnice, nemam ti čime uzvratiti, neka drugi to učine umjesto mene. Milošću učini da tvoja ljubav vlada u svim srcima dan i noć. Budi blagoslovljena, neka te sve slavi, budi blagoslovljena na nebu i na zemlji. Budi hvaljena, budi ljubljena i poštovana na zemlji i učini nas sve blaženima. BOG SAM.

Obraćen grješnik po zagovoru blažene Djevice Marije (79)
Poslušaj, jadni grješniče, o Marijinoj dobroti: ona me je obasula dobrima i po njoj imam život, život, život. Moji su grijesi zavrijedili vječnu smrt, pravedno bi bilo da padnem u pakao, bez nje bih bio već izgubljen, bez nje, bez nje, bez nje. Bog je spreman osuditi me, ova nježna Majka ga je toliko molila, toliko molila da je On bio kao primoran pričekati, pričekati, pričekati. Tko će shvatiti koliko je ona dobra, tko će razglasiti njenu dobrotu i njenu darežljivost? Nitko, nitko, nitko. Marija je moj oslonac u mojoj velikoj bijedi. U svim mojim velikim potrebama, ja joj kažem poput djeteta: Majko moja, Majko moja, Majko moja!
Ako me đavao napastuje sa svom svojom svitom, neprestano nju zazivam. Na Marijino ime on bježi, bježi, bježi. Ona me vodi u vječni život jer ja u opasnim koracima odmah skrećem oči prema njoj, prema njoj, prema njoj. Vidjevši da sam puno dužan i uvijek nevjeran, ona sebe čini mojom plaćom, mojim pologom i vjernom naknadom. Vjerna, vjerna, vjerna! Ako trpim neku patnju, ona mi pomaže i podržava me, ako sam na rubu ponora, ona dolazi smiriti oluju, oluju, oluju. Past ću ili sam već pao kad me đavao iskušava, ona dolazi blagog lica i pruža mi svoju moćnu ruku, moćnu, moćnu, moćnu.
Ona mi ulijeva iznad svega duboki mir, ljubav prema svom predragom Sinu, zgražanje i prezir prema svijetu, svijetu, svijetu. Što može potaknuti ovu veliku Kraljicu da se brine za siromašnog grješnika? Ljubav njezinog Srca nju potiče, potiče, potiče. Ako netko od vas grješnici želi rastrgati svoje okove i spriječiti propast neka joj dođe služiti. Neka dođe, neka dođe, neka dođe. Ako moji veliki grijesi i moja velika bijeda nisu zaustavili njezinu dobrotu, neka se i grješnik nada istom tome. Istome, istome, istome. Ako netko želi osjetiti njenu majčinsku blagost neka je žarko nasljeduje i bude postojan. Neka joj uvijek bude vjeran, vjeran, vjeran. BOG SAM.

Novi hvalospjev u čast Gospe od strpljivost (145)
Pomozi mi, o blaga i božanska Marijo, pomozi mi. Trpim, patim i uzdišem po cijele dane. Smiluj mi se u mojim nevoljama, oslobodi me molim te, pomozi mi. Pomozi mi, ti si puna milosti. Sve je podčinjeno tvome zakonu, pruži mi pomoć ili mi udijeli dar strpljenja. Pomozi mi. Govori, zagovaraj ti sve možeš svemoćna Kraljice, moli za mene. Ozdravit ću ako ti to želiš. Jednom riječju slomit ćeš sve okove i učiniti da moja patnja prestane. Iz ljubavi pomozi mi u mojoj bijedi, milošću mi daj strpljenje ili zdravlje. Jedino se u tebe uzdam, pokaži da si Majka ljubavi.
Zar Ti nisi lijek za neizlječive? Zar nisi više zdravlje uzetih, utočište grješnika, jedini oslonac nevoljnih? Udri, udri, neprijatelj me pritišće i kuša, udari ga, udari, zgazi ga, zgnječi pod svojim nogama. Pred tvojom svemoćnom rukom, pakao hvata strah. Udari! Udari ga! Zar ću pred tvojim očima umrijeti u nevolji? Zar ću pred tvojim očima propasti, Kraljice Neba? Ne, ne, stavio sam svu nadu u tvoje ime puno svakog dobra. Što, zar pred tvojim očima...?
Novi hvalospjev Gospi od darova (151)
Ako tko želi biti vjeran neka ide Majci od darova. Sve nas zove njenom prijestolju kako bi se sve obnovilo. Njezinim posredovanjem Bog daje svoja blaga i božanske darove. Njegovo milosrđe oprašta preko njezine ruke, dovodi u Nebo i kruni sve svete. Marija u svojoj ovlasti posjeduje puninu svih dobara. Uz nju čovjek ima sve bez muke. Dođite kršćani, ona ima preobilje dobara za svoje. Ona je Majka milosti, ona je čudesni kanal milosti, po njoj dolazi svako dobro na zemlju i sve se vraća u Nebo. U njoj je sve: dobra, slasti, časti, zdravlje i ona u ime Božje njima u svojoj dobroti raspolaže. Na njezinoj brizi počiva svemir.
Vinogradaru, želiš li da tvoj vinograd obiluje grožđem koje će biti dobrog zrnja i dati dobro vino? Marija ima ovu veliku milost u svojim rukama. Siromašni radnici, želite li da vam polja obilno urode i da se čuvate bezočnih lopova? Znajte da ona u svojoj moći ima ovu milost. Narode ožalošćeni, ona je tvoja blaga nada, narode nesretni. Po vašim molitvama dobit ćete njezinu pomoć ili dar strpljenja, jedno od to dvoje.
Siromašni grješniče, ako joj pristupiš, dobit ćeš najveći dar, milost, milosrđe i oproštenje. Znaj da Nebo to daje jedino po njenim rukama. Djeco, dođite svojoj dojilji, pijte mlijeko puno blagosti, dođite, odmorite se vjernici na njezinom srcu. Dođite svi pod njezinim okriljem sačuvati revnost. Da biste dobili milost koju molite, dajte i dat će vam se i neka svatko dade na dar ono što ima. Ako je to vaše srce, onda je dar velik i primit će milost. Približimo se svi Mariji da bismo imali udjela u njenim dobročinstvima, našli milost i mir u ovom životu i u Domovini za uvijek gledali Boga. O presveta Djevice, o dobra Majko, učini nas dionicima svojih milosti, budi milosrdna prema bijedi grješnika, usliši poniznu molitvu naših srdaca.

Novi hvalospjev u čast Gospe od hlada (155)
Po Mariji nas Nebo želi očarati. Da bismo bili sretni moramo je ljubiti. Sve nas u ovom životu zove ljubiti je. Kako je blaga, kako je blaga, sakrijmo se u njezin zaklon. U njezino okrilje je zaklon dobrote gdje su grješnici na sigurnom. Najbuntovniji postaju najvjerniji. Neka se svatko nada da će u sjeni njenog svetog Imena pronaći zaštitu. Na njezinu prošnju Bog stišava svoj gnjev. Neka se svatko divi sjaju njezine svetosti pod sjenom poniznosti. Tko će objasniti ovo otajstvo njenog kraljevstva? Koje veliko otajstvo! Sjena sama Duha Svetoga u njoj je oblikovala Isusa Krista, učinila ga njegovom Majkom, ne postavši mu ocem. Njena sjajna vjera u divnoj skrovitosti nadilazi zvijezde nebeske. Cijelo Nebo pjeva o moći njezina zaklona. Kako je blaga, kako je blaga.
Iako je tamnija od Kedrovih šatora, sve Cezarove građevine manje su slavne od ovog Tornja bjelokosnog. Njena sveta sjena čini da đavao više drhti nego pred tisućama četa. Pakao se nje boji, ne može podnijeti njen napad. Uz nju se čovjek odmara u svojim djelima, tu je zaklonjen od svih zala gdje vjernik kuša besmrtnu radost. U sjeni njenog plašta sva je nada. Nikada nam ni pakao ni vatra ni voda niti ikakva sila neće naškoditi u ovoj utvrdi. Svi bi trebali doći u ovo sigurno utočište, čak i očajni grešnici. Ništa nije tako nježno kao ona. Pođimo, dakle, bez čekanja. U ovoj šumi, u ovom boravištu mira, u sjeni njezinog drveća koji dar, tišina, govor, nježnost, blago osvježenje, odmor i milo zadovoljstvo. Koja radost pored ove Kraljice. Kako je blaga, kako je blaga.
U tišini, u sjeni i tami Marija je sakrila svoju ljepotu. Nebo je želi pokazati. Božanska Majko kraljuj u mom srcu, u sjeni tvoje vjere, kako bih vjerovao i vršio volju moga Oca. Puna milosti, po sjeni Duha Svetoga oblikuj u mom srcu Isusa Krista. Rastopi moj led kako bih mogao slijediti tvoje stope. Polažem svoje povjerenje u tebe Kraljice Neba kako bi u tvojoj sjeni sretno živio u nadi da ću imati Boga za nagradu. Kako je blaga! Kako je blaga! Sakrijmo se svi u njenu sjenu. BOG SAM.
Novi hvalospjev u čast Gospe od utjehe (159)
Župo Vouvant blagoslivljaj Gospodina, Oca svjetla koji ti je dao jedinstvenu milost: Kraljica Neba je kod tebe postavila svoje prijestolje. Ona tu želi pobjeđivati svoje neprijatelje i dijeliti milosti. Molite, grješnici, vašu posrednicu. Djeco zazivajte vašu Majku hraniteljicu. Dobre sluge, častite vašu ljubeznu Učiteljicu, pođimo svi primiti njezine milosti jer nas ona zove. «Svaka utjeha za tijelo i dušu, kaže nam Gospa, dolazi po mom zagovoru». Ako tražiš pomoć i u najvećim nevoljama, ja sam siguran lijek, u oluji i u poslu ja sam blagi odmor.
Ja sam svemoćni oslonac siromašnog nevoljnika i lijek neizlječivog bolesnika. Ja sam sigurno sklonište, spas i život i najbeznadnijeg grješnika ako me zamoli. Ožalošćeni narode, zazivaj moju majčinsku dobrotu i pomoći ću vam ovdje u mojoj kapelici. Molite me u vašim borbama, dat ću vam pobjedu. Molite me kad padnete, podići ću vas sa slavom. Jadni narode, moli, nasiti se bez mjere i bit ćeš oslobođen bez ikakva premišljanja. Siromašni radnici, dođite i bit ćete u obilju. Pogotovo dođite vi, jadni grešnici i zadobit ćete oproštenje. Bojite li se da vam đavao ne ukrade milosti? Utecite se mom svetom imenu i ja ću ga poraziti. Ako ste u njegovim okovima, oslobodit ću vas, ja nad njim imam potpunu moć sve do pakla.
Djevicama: Djevice mudre, slijedite me, slijedite me u svetište. Dođite primiti vjeru, zapovijedi po uzoru na mene. Tu Duh Sveti progovara vjernim djevicama, kako bi svojim okriljem u njihovim srcima oblikovao Isusa Krista. Izbjegnite zloću i čari ovog svijeta koji kaljaju čistoću plodne djevice. Udaljite se od opasnosti i izvora zala, da biste kušali blagosti moga Sina i naučili njegov nauk. Visoko ste uzdignute? Nemojte se nisko spuštati. Vaš je Zaručnik okrvavljen, nemojte biti slabe. Mrtvite vaše tijelo, nastojte oko molitve, izaberite ili vatru pakla, ili krv Kalvarije.
Hrabro, malo stado, vaš vam Zaručnik priprema novo kraljevstvo, rijetku slavu, slavne haljine, lijepu krunu, imat ćete je, hrabro se borite i oslonite se na moju majčinsku riječ. Djevice, ja sam vaš savršeni uzor, moja vas ruka oblikuje u Bogu i skrbi se za vas. Moje grudi vas donose na dnevno svjetlo, ja vas rađam a moje srce ispunja najnježnijom ljubavlju. Tko želi biti moj i primiti milosti, neka me uzme kao svoj zakon i ide mojim stopama jer ljubiti me bez nasljedovanja i bez ostavljanja grijeha, znači propasti, znači žuriti prema rubu provalije.
Rano jutrom zazivajte i molite moj ružarij, uzmite moj lanac i nosite škapular. I nemajte drugi cilj osim da nasljedujete moj život, u protivnom je to opasna zamka, to je licemjerstvo. Da ne budete poraženi i da primite pomoć, molite ponizno i ustrajno. Kucajte, tražite, iznosite vaše potrebe, prije ili kasnije bit ćete uslišani u vašim pravednim molitvama.
Molitva: Požuri, Kraljice Neba, pohiti nam u pomoć, svrni na nas svoj blagi pogled, daj nam lijek. Ti imaš tu moć, ti si Kraljica, ti trebaš samo htjeti da nas oslobodiš od muke. Posebno se sjeti, božanska Marijo, da ne odbijaš ništa što te god zamolili; iskustvo nam je to pokazalo. Dopusti, dakle, da se svatko od nas odmara pod okriljem tvoje dobrote. BOG SAM.
Ja oblikujem kraljeve, krunim ih, stvaram njihove zakone, naređujem im. Želim da moji istinski štovatelji baštine posebne milosti, blaga, zadovoljstva, odmor i slavu. Dragi stanovnici Villiersa, obznanjujte vašu slavu, vičite tisućama, vičite: Pobjeda Gospi od srdaca, vašoj uzvišenoj Kraljici! Kličite svi tisuće pohvala duž ove doline.

Pobjeda pozdrava Zdravo (89)
Neka sve pjeva i gromkim glasom obznanjuje uzvišenost pozdrava u čast Mariji Zdravo! Po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus. O božanska molitvo, kada bi te poznavali, svi bi te dan i noć na zemlji molili: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevati će veliki Isus.
Nikad heretik ni odbačeni nisu iskusili stvarnu anđeosku blagost ove molitve. Dušo predodređena, ti trebaš pjevati i kušati ovu skrivenu manu. Anđelima u slavi, čovjeku u svemiru, đavlu u paklu i dušama u Čistilištu kažem: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevati će veliki Isus.
Bog je otkupio svijet po Zdravo Mariji, po ovom pozdravu On će obnoviti zemlju i more. Zdravo je očaralo Mariju i potaklo je na njezin pristanak i dan danas ona je oduševljava ovim pozdravom. Milost ovog pozdrava oplođuje sve na zemlji, ljudi ga ne poznaju, milost ovog pozdrava je bez premca: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus.
Zemlja je bila neplodna, ali kad je anđeo izgovorio ovaj pozdrav, postala je plodna i donijela je svoj plod. Po pozdravu Zdravo grešnici se obraćaju, đavao satire a pakao bježi. Zdravo sadrži draž kojoj je sve podložno i najveći neprijatelji se ovim pozdravom razoružavaju.
Ni Bog u svom gnjevu ne može se oduprijeti ovom pozdravu. Kad ga začuje od Suca postaje Otac: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus.
To je moćno oružje u kušnji, a u žalosti draga utjeha. Tko ga god pobožno izgovara, satire đavla i pakao tjera u bijeg. Ovaj pozdrav razveseljava anđele, Majku i Sina, a cijeli Raj pjeva njegovu slavu: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus.
On zadobiva oproštenje i milost grješnicima, a pravednicima revnost i ustrajnost. Ovaj pozdrav rasvjetljuje, zapaljuje, štiti, hrani, ohrabruje, ozdravlja, donosi milost duši. Nema ničeg što taj pozdrav ne može učiniti, ako ga se često i pobožno izgovara, on mijenja led u vatru: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus.
Najbuntovnije srce se njime pridobiva, a tvrdoglavi heretik će uskoro biti vjernik. Kako je čovjek bogat i učen kad ga zna lijepo izgovoriti, čak i ako ne zna čitati. Da bih se dopao Bogu, ja ću ga posvuda izgovarati, doma i u crkvi. Liježem li ili ustajem, izlazim ili ulazim, vani ili unutra, imati ću uvijek na usnama Zdravo: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus.
Nepobjediv sam kad izgovorim pozdrav Zdravo, ohrabren, ne bojim se ni đavla. Đavao i svijet često su me napadali, kako bi mi oteli moju Zdravo Mariju, ja ću ga još i više izgovarati, neka oni gunđaju: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus.
Da bi postao savršen, svakodnevno moli ružarij. O spasonosni savjete, o izvanredno otajstvo! Tko bude vjeran toj molitvi, brzo će napredovati, živjeti savršeno, umrijeti mirno, uzaći sigurno u život vječni: po Zdravo Mariji uništava se grijeh, po Zdravo Mariji kraljevat će veliki Isus.

Spomeni se ili molitva sv. Bernarda koja je tako moćna (83)
Spomeni se Djevice Marijo, da je tvoje Srce tako dobrostivo, nije se još nikada čulo da bi ti se netko uzalud obratio. Ne, nitko nije s povjerenjem tražio tvoju milost a da nije dobio pomoć, iskusio tvoju nježnost. Skrušena srca, o Djevice Marijo, usuđujem se zazivati tvoje sveto ime i usprkos mojim grijesima nadam se da ću zadobiti tvoju zaštitu.
Pokaži koliko je tvoje milosrđe da mi zadobiješ od tvoga Sina pokajanje i oproštenje velikih grijeha koje sam počinio. Milošću, mi budi mi naklona da ne budem odbačen, jer su moji grijesi i moja zloća manji od tvoje dobrote. BOG SAM.

Kraljice neba (84)
O velika Kraljice neba, neka tvoje ljubljeno Srce više ne bude u tuzi, neka zaigra od radosti, Isus je uskrsnuo. O preslatka Istino! Pjevajmo svi Aleluja, a zatim Zdravo Marijo! Naši su grijesi izbrisani, đavao poražen, Isus ogrnut slavom nad svima je pobijedio. Oholi su poniženi, neće se više podići. Pjevajmo svi Aleluja, a zatim Zdravo Marijo! Isus je zatvorio pakao, izvukao naše pretke iz okova, otvorio vrata vječne slave, uspostavio opći mir. Uistinu, Isus je pobjednik za spasenje grješnika. Pjevajmo svi Aleluja, a zatim Zdravo Marijo!
O Majko predivne Ljubavi, drhti od radosti ovoga dana. Neka anđeli, ljudi i mi svi, takvi kakvi smo, slavimo ovaj dan i pjevajmo Aleluja, a zatim Zdravo Marijo! O dostojna Majko Božja, neka te cijeli svijet slavi, o preslavna Djevice, o tisuću puta blažena, što si nosila ovog velikog Kralja. Pjevajmo svi Aleluja, a zatim Zdravo Marijo! Isprosi nam od Isusa udjela u svim njegovim krepostima, u njegovu novom životu kako bi svatko zauvijek obznanjivao: Isus je uskrsnuo! Pjevajmo svi Aleluja, a zatim Zdravo Marijo! BOG SAM.

Veliča (85)
Veliča duša moja mog uzvišenog Gospodina i moga Boga koji ju je ispunio milošću i slašću jer nakon mnogo vremena uzdisanja i čekanja, njegovo uzvišeno veličanstvo je pogledalo poniznost srca službenice svoje. Svi ljudi će me skladno zvati blaženom na Nebu i na zemlji jer je Svemogući Gospodin u meni učinio neviđeno čudo. Neka je sveto i moćno njegovo Ime. Neka ga štuju i ljube. On iskazuje svoje milosrđe svima koji ga se boje, bit će im obrana i oslonac. A tko da se ne boji njegova svemoćnoga gnjeva? Oholice u srcu i mislima ruši njegova pravedna i oštra ruka.
Poput udara groma je ovaj pravedni Bog osvetnik je na zemlju bacio kraljeve i vladare. Malene je postavio na vrh slave, obogatio nevine siromahe, osiromašio bogate drznike. O Bože, koje li pobjede. Bog je izvukao iz nevolje svoj ucviljeni narod kao i naše pretke. Ono što nam je obećao, dao nam je, očinski se brine o svom sluzi Izraelu. Kojeg li milosrđa! Neka štuju i blagoslivlju našeg jedinog i pravoga Boga! Neka ga svi osjete i neka mu posvuda pjevaju: Slava Ocu vječnomu, slava uzvišenoj Riječi, slava Duhu Svetomu koji ih svojom ljubavlju ujedinjuje vezom neizrecivom.

Mala krunica presvete Djevice (88)
Pjevajmo svi radosno skladnu pjesmu božanskoj Mariji koja nam je dala život. Pjevajmo svi, jedan ljepše od drugoga, nasljedujmo blažene u Nebu. Postanimo svi njezine sluge i iskazujmo joj tisuće časti, neka joj svatko od nas daruje sjajnu krunu. Stavimo i mi naš cvijet u njezinu krunu časti. Ona je sjajno remek djelo ruke Svemogućega neka joj svatko od nas dadne sjajnu krunu. Stavimo i mi naš cvijet u njezinu krunu časti. Oče naš...
Ona je oblikovala svoga Spasitelja, Boga i Stvoritelja. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Djevica u porodu, Djevica nakon poroda. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Nikada ni najmanji grijeh nije okaljao njezinu čistoću. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Ona je odraz Isusove kreposti i veličine. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Slava Ocu, Duhu Svetomu, slava Isusu Kristu. Dajmo slavu Bogu samome, Marija je njegovo remek djelo. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu...
Kad joj iskazujemo čast ona je odmah vraća njenom Stvoritelju. Neka joj svatko od nas dade sjajnu krunu, stavimo i mi naš cvijet u njezinu krunu časti. Oče naš...
Ona je Kraljica Neba i čast zemlje. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Milost i božanski darovi daju se preko njezinih ruku. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Ona u tren stišava gnjev Svemogućega. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Ona je zgazila đavla, cijeli pakao drhti na spomen njezina imena. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Slava Ocu, Duhu Svetomu, slava Isusu Kristu. Dajmo slavu Bogu samome, Marija je njegovo remek djelo. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu...
Među svetima, nakon Boga, Marija zauzima prvo mjesto. O slatka Učiteljice, o moćna Kraljice! Oče naš...
Ona je sigurno utočište, očajnoga grešnika. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Ona je Majka kršćana koja ih obasipa svim dobrima. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Puna je blagosti kako bi za Boga pridobila srca. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Ona je utočište živih i oslonac umirućih. Nazovimo je blaženom, tisuću puta blaženom. Zdravo Marijo...
Ona je Majka Isusova, to je najviše što se o njoj može reći. Evo slave nad slavama, pobjede nad pobjedama, krune nad krunama. Neka svi smrtnici zapjevaju: na Nebu, na zemlji, posvuda: Marija je Majka Božja, Majka Isusova, ništa se o njoj više ne može reći. Zdravo Marijo... Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu...
Pomolimo se: O naša dobra Majko, možeš li nas pogledati a da te naše molitve ne taknu? Svi vapimo tebi, neprestano uzdišemo, dođi, pomozi nam, štiti nas, brani nas. Ljubav te potiče, daruj nam Mudrost.
Nova krunica ili kruna blažene Djevice Marije (90)
O vjerna Djevice, svi ćemo te pozdravljati na nov način kako bismo te više slavili. Neka naši hvalospjevi po rukama svetih anđela postanu tvoja kruna.
1. Oče naš. Slavimo tvoje djelo Oče Vječni, Bože Svemogući, da bismo ti bolje iskazali čast hvaleći te. Sve te u Mariji veliča savršeno i zauvijek.
1. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, kćeri Oca vječnoga. Molim te, pogledaj mene zločinca koji ti dajem krunu zajedno s arkanđelom Gabrijelom.
2. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, dostojna Majko Sina Božjega. Neka te sve ovdje na zemlji slavi. O prelijepa zoro, djeluj uvijek više kako bi došlo Isusovo Kraljevstvo.
3. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, predraga Zaručnice Duha Svetoga. Neka te svi blagoslivlju bez prigovora. Bez odlaganja neka siđe na mene Duh Isusa Krista.
2. Oče naš. Slavimo tvoje djelo vječna Riječi, Bože Svemogući, da bismo te hvaleći više častili. Sve te u Mariji savršeno zauvijek veliča.
1. Desetica – 1. Zdravo Marijo. Pozdravljam te Marijo u tvojim slavnim otajstvima. Neka ih svatko obznanjuje, jedan bolje od drugoga. Moja vjera raste jer vjerna i radosna srca pjevam.
2. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, čista od začeća. Neka moja usta to kliču do Siona. Vjerujem u tu istinu na tvoju veću slavu, usprkos svijetu i đavlu.
3. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u tvom rođenju, Djevice oduvijek ispunjena svetošću. Svići Zoro i učini da iziđe Sunce istine.
4. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u tvom predodređenju poput čiste prikazane hostije. O Djevice i Majko, po ovom otajstvu udijeli mi dar pobožnosti.
5. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo u hramu, gdje te je u tišini potpuno ispunio Duh Sveti. Majko milosti, načini mjesto u mom srcu za sebe i Isusa Krista.
6. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u tvom Navještenju, Djevice puna pomazanja Mudrosti koja te pomazuje silazeći na te sa nebeskog Siona.
7. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u tvom pohođenju. Tvoja duša veliča Boga u Božjem imenu. Djevice vjerna i predivna udjeli mi dar molitve.
8. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u Spasiteljevom rođenju. Neka sve pjeva i naviješta tvoju sreću. O Djevice i Majko, žudim da rodiš Isusa i u mome srcu.
9. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u očišćenju. Častim tvoju hostiju u liku tvoga Djeteta. Neka On bude učitelj moga bića jer je moj Otkupitelj.
10. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u pronalasku Isusa u hramu. Moguće je, Prijateljice moja, da više Isusa ne posjedujem. Daj da ga pronađem, da ga iskusim u slastima njegovih kreposti.
3. Oče naš. Slavimo tvoje djelo o Duše Sveti, Bože Svemogući, hvaleći te častimo. Sve te u Mariji veliča savršeno zauvijek.
2. Desetica 1. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, podno Spasiteljeva križa gdje si ti hostija ugodnoga mirisa. O ucviljena Majko na Kalvariji, učini me dionikom tvoje boli.
2. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo u Isusovoj bolnoj agoniji u Getsemanskom vrtu. Jao, moj grijeh ga je učinio žrtvom božanske ljubavi.
3. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo u bičevanju svoga Sina. Kakvo krvoproliće je učinio moj grijeh. Neka mi Bog udjeli milost po svom svetom izranjenom tijelu .
4. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u okrutnom Isusovu krunjenju, bila si ganuta vidjevši ga. Neka mi Isus dade po svojoj kruni ponizno i gorljivo srce.
5. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u osudi moga Spasitelja na smrt na križu poput razbojnika.
Nesretni svijete, usuđuješ se odbaciti ga, jao tebi, jao tebi!
6. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u Isusovu padu pod križem koji te je pogodio do agonije. Koja žalost, koja tjeskoba. Vas dvoje bijaste jedno.
7. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, pored umirućeg Sina, ucviljena, zgrožena promatrala si sramotu i barbarstvo okrutnog razapinjanja.
8. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, kad je tvoj Sin uskrsnuo i beskrajnom te milošću pohodio. Koju ti je radost, predraga Učiteljice, donio u tom trenutku.
9. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo u Uzašašću Isusa u Nebo, u novi i slavni život. Po tebi, o predraga Majko, nadam se i ja uspeti na Nebo kako bih zadobio vječnu sreću.
10. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo. Silazak tvoga Zaručnika Duha Svetoga posve te ispunio, čak i za nas. Tvojim zagovorom On daje darove. Moli za nas, ništa ne dobivamo bez tvog zagovora.
3. Desetica 4. Oče naš. Slavimo tvoje djelo, o Vječni Oče, Svemogući Bože, hvaleći te častimo. Sve te u Mariji savršeno u vijeke veliča.
1. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo u svetim pričestima koje si primila u cijelom svom životu. Tvoja djela su čist i vjeran uzor, po tebi ćemo se ravnati.
2. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo koja si umrla iz poleta ljubavi. O božanska vatro čiste ljubavi, zapali moju dušu svojim plamenom, uvijek i posvuda.
3. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo u tvom svetom uznesenju, odnesena i uzdignuta do Siona. O velika Kraljice i vladarice, udijeli svima svoj blagoslov.
4. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, postavljena i u okrunjena u Nebu. Budi blagoslovljena i ovdje na zemlji. Udijeli nam milost, daj nam mjesto u tvom slavnom kraljevstvu.
5. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, istovremeno Djevice i Majko. O beskrajno čudo Kralja Kraljeva. Djevice plodna, bez premca, daj da budem pokoran tvojim zakonima.
6. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, divna Spasiteljeva Majko, neka sve pjeva i objavljuje tvoju veličinu. Dala si život Učitelju, oblikovala si svoga Stvoritelja.
7. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo puna milosti i ljepote, Djevice posve ispunjena svetošću.
Djevice vjerna, tvoje okrilje i grješnika na sigurno dovodi.
8. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, Vladarice svemira. Neka te sve veliča, neka se čuje sve do pakla. Neka te slavi Čistilište, ti možeš slomiti njegove okove.
9. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, blagajnice Božjih darova, molim te, otvori nam svoje svete ruke i neka milost po njima dođe do nas i učini nas svetima.
10. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, koja si sama satrla đavla. Nesretnik u svom zatvoru viče. Satri glavu ovoj nemani, a nas naoružaj svojim imenom.
4. Desetica 5. Oče naš. Slavimo tvoje djelo Vječna Riječi, Bože Svemogući, hvaleći te častimo. Sve te u Mariji savršeno u vijeke veliča.
1. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, ogledalo Božanstva, Djevice ispunjena ljubavlju. O Sveta Gospe, neka te moja siromašna duša ljubi u vječnosti.
2. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, ljubezna Majko kršćana. Molim te učini nas dionicima tvojih dobara. Naše opačine se množe, svi te traže, dođi, slomi sve naše okove.
3. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, predraga odvjetnice grješnika. Primi naša srca, usrdno te molimo. U svemu zagovaraj tvoje vjerne sluge.
4. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, naše utočište i čvrsta potporo cijeloga života do smrti.
Draga Učiteljice, velika Kraljice, uvedi nas u mirnu luku.
5. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, naše zajedničko utočište, Djevice blagoslovljena, moli za nas.
Budi Majka i svjetlo onih koji te traže.
6. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, puna poniznosti. Molim te, zbog ljubavi, učini me dionikom tvoje poniznosti. Predraga Učiteljice, velika Kraljice, blagoslivljat ću tvoju dobrotu.
7. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, puna snage i žara. Molim te ulij taj žar i u moje srce. Predraga Učiteljice, velika Kraljice, izbavi me iz moje mlakosti.
8. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, puna milosti i ljepote. Molim te svojom milošću, učini me njihovim dionikom. Predraga Učiteljice, velika Kraljice, budi darežljiva.
9. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, puna dara molitve, molim te udijeli i meni koju zraku molitve. Predraga Učiteljice, velika Kraljice, ne odbij mi ove milosti.
10. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, ogledalo djevičanstva, djevice čista. Budi samilosna, rukom darežljivom i djevičanskom ukrasi me čistoćom.
5. Desetica 6. Oče naš. Slavimo tvoje djelo o Duše Sveti, Bože Svemogući, hvaleći te častimo. Sve te u Mariji savršeno u vijeke veliča.
1. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, puna darova Duha Svetoga, molim te udijeli i meni od tih darova. Predraga Učiteljice, velika Kraljice, na slavu Isusa Krista.
2. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, sva je mudrost u tebi, mudrošću si ispunjena i za nas. Za pobjedu i slavu Isusa umrloga na križu za sve nas.
3. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, puna svih kreposti, budi blagoslovljena zajedno s Isusom. Predraga Učiteljice, velika Kraljice, neka moji neprijatelji budu pobijeđeni.
4. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, puna svih slasti; molim te obaspi njima, svoje sluge. Predraga Učiteljice, velika Kraljice, pridobij za Isusa naša srca.
5. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, u svom bogatom siromaštvu. Neka svatko usklikne: koja dobrota, koje bogatstvo, koja darežljivost.
6. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, sigurno utočište grješnika koje je Bog sam ispunio svojom nježnošću. Bog naš, Otac je srdit, umiri njegov pravedan gnjev.
7. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, veliko čudo Boga živoga, o čudo nečuveno Svemogućega, neka ljudi i anđeli slave to remek djelo.
8. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, raju Presvetoga Trojstva, u njegovoj beskrajnoj slavi. O čudesna istino koja daješ utjehu. Slava Bogu u vječnosti.
9. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, posve preobražena u Isusa. Isus je tvoj život do te mjere da ti više ne postojiš. O čudesna, o blažena, tvoje tajne nama su nepoznate.
10. Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, prikazujem ti moje siromašno srce, dajem ti svoj život i svoju čast. Molim te da milošću svako dobro po tvojim rukama bude prikazano Bogu mome Stvoritelju.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetome. Čast, slava i hvala Presvetom Trojstvu za svakog čovjeka i anđela u istini jer ga Marija veliča više od svih drugih stvorova.
Usklici radosti. Naše krune su načinjene od ruža, karanfila, ljiljana i tisuće rajskih cvjetova.
Anđeli su ih uređivali i okrunili Mariju. Marija je okrunjena. Ona u ruci drži naše cvjetne stručke, a glava joj je ukrašena našim krunicama. Neka joj svatko dade ovu krunu koja nikad neće uvenuti. BOG SAM.

5. PJESME O ANĐELU ČUVARU I SVECIMA

Molitva svetom anđelu čuvaru (110)
Anđele sveti, zahvaljujem ti na tvojoj brizi i pomoći. Molim te nastavi mi pomagati do konca mojih dana. Prikaži Gospodinu moje molitve, vodi me u svim mojim koracima, pomozi mi u mojim nevoljama, podrži me u mojim borbama. Budi uvijek uza me, pobijedi sve moje neprijatelje, kako bismo jednoga dana u drugome životu bili zauvijek zajedno.

Hvalospjev u čast dobrog anđela čuvara (121)
Uistinu sam sretan što uvijek uza me imam anđela čuvara. On je kraljević Raja, miljenik Božji, strah svojih neprijatelja, jedan od onih čistih duhova koji nemaju ništa zemaljskog. Njegova je moć velika. On može svojom snagom prevrnuti svijet, očaravajući je, pronicav, profinjen i okretan. On može u istom trenutku proći i kopno i more. Tako savršen, on želi biti moj čuvar kako bi mi pomogao u mojoj slabosti. Jer on me oblikuje, vodi, ispravlja i opominje, brani me bez buke, a neprijatelj koji nas zavodi pored njega gubi svu svoju podmuklost.
Čuva me u svakom trenutku od nesretnih slučajeva do te mjere da je to teško povjerovati. On me potiče na pobožnost. Čini da pobjeđujem đavla, svladavam kušnje i pobjeđujem. A o komu se on toliko brine? Jao, anđeo pritječe u pomoć jadnom zemaljskom crvu, bijednom grješniku, ništavilu koji mu za tolika dobra odbija biti zahvalan i koji se znajući da je anđeo tu, ne trudi, dopasti mu se. Želim, o dobri Anđele čuvaru, da budeš radostan u mome društvu. Zahvaljujem ti za milost tvoje brige za mene. Pobijedit ću napasnika i njegovu drskost ako tebe imam za zaštitnika. BOG SAM.
Hvalospjev u čast sv. Josipa, zaručnika Marijina
Pjevajmo hvalospjev u čast sv. Josipa, zaštitnika i zaručnika Marijina. Ponizni Josip je malo poznat. Nitko ga ovdje na zemlji nije poznavao, ali on očarava blaženike. Neka se zemlja ujedini s Nebom i neka ga svi slave. Veliki sveče, Bog je našao samo tebe da budeš dostojan biti zaručnikom njegove divne Majke, zaručnik Kraljice Neba. Čudesna je to povlastica, svjedok njene svetosti, čuvar njene čistoće, o slavo neusporediva.
Otac vječni te molio da na zemlji hraniš njegovoga Sina, da budeš njegov zamjenik. Nosio si na grudima onoga koji sve drži u svojoj ruci; po jedinstvenom si poslanju bio si hranitelj Boga, svoga vlastitoga Oca. Tko li je vidio kako se dragate, smijete i grlite neizmjernom ljubavlju! Isusovi osmjesi su ti probadali srce i ispunjali ga slašću. Posve uronjen u njegovu ljubav, ti si mu uzvraćao riječima: Predragi sine, ljubim te.
Ako su tri Marijine riječi mogle svojom snagom posvetiti sv. Ivana zajedno s njegovom majkom Elizabetom, što sve nisu u tebi izazvali oni sveti i slatki razgovori u tvome domu. Isusova te riječ oduševljavala, njegova nazočnost ispunjavala milošću i svjetlom. Kolika li je bila tvoja poniznost. Ona te potakla da čuvaš tajnu u tišini, da staneš zadnji u red, da živiš kao siromašni drvodjelja, da izgledaš kao siromašan i neuk čovjek, bez posebnih sposobnosti, bez nadarenosti, bez posebnog izgleda i razboritosti.
Što si se ti više snizivao, Bog te više uzdizao sebi u svoju slavu. Tvoje su zasluge čudesne, tvoje povlastice prevelike. Nebo se divi tvome sjaju, zemlja je puna tvojih milosti koje sežu sve do čistilišta. Nikada te ne molimo uzalud, tvoje jamstvo i zagovor, kako kaže sveta Terezija, su uzvišeni. Tvoj Sin je Bog slavni, tvoja Zaručnica Kraljica Neba. Moleći ti im zapovijedaš, sve što ti tražiš, bude učinjeno. O neizmjerne li moći!
Sveti Josip: (Montfort nastavlja kao da sam sv. Josip govori) ¨Nastojte biti u svemu zadnji, prostrite se i sakrijte u Isusu i Mariji! Tražite ono što svijet izbjegava i bježite od onoga za čim svijet trči. Ravnajte se jedino po vjeri, kako biste nasljedujući moj život, bili sretni sa mnom¨.
Pomolimo se: Sveti Josipe, budi moj zaštitnik i isprosi mi veliki dar: Božansku Mudrost! Kako bih iskazao dostojnu slavu Spasitelju, kako bih obratio čovjeka grješnika, pomogao siromašnima i prezrenima i porazio moje neprijatelje. Milosrđe te na to potiče. BOG SAM.

Novi hvalospjev u čast svetog Pija V,
pape koji je nedavno proglašen svetim (147)
Neka se zemlja ujedini s nebom, neka sve slavi posvuda kreposti velikoga Pija. U njemu ništa nije maleno, sve zadivljuje i iznenađuje. Ne znam da li me razumijete, ali Crkva mi je svjedok i njegov sveti život. Velik po rođenju, po svom mjestu, velik po onome što je dobio kao čovjek, a još veći po onom što je primio od Boga. Bio je velik i za života, nitko mu od velikana nije bio ravan i svi su padali ničice znajući tko je on: Rimski Biskup.
Namjesnik Isusa Krista, sredstvo Duha Svetoga, iz kojeg su izlazila proroštva, goruća i sjajna baklja koja gori na Zapadu sve od Istoka, čiji je odsjaj tako moćan da sve viče: o čudo! Krunicom u ruci i molitvom pobijedio je Turke i Selima. Ovaj čudesni Mojsije i na zemlji i na nebu baca oštre strjelice koje šibaju oholice i donose nam pobjedu. Pogledajte Turke, njihove razbijene lađe, potopljene i prevrnute u zaljevu Lepanta. Pogledajte druge zauzete brodove, petnaest tisuća zarobljenika, gotovo sto tisuća pokorenih Turaka. Sveti Pio je učinio ovo djelo svojom žarkom molitvom.
O, čovjek je to od čelika i vatre, vatre čiste ljubavi za Boga, a čelika protiv sebe samoga. Sijevala je vatra kad je molio, govorio ili djelovao, a čelik kad je trpio ili se mrtvio. U svemu je bio velik i uzvišen. On je opći uzor za biskupa i kardinala, čak i za svetog Oca. Kraljevi i redovnici, mali i veliki, mladi i stari, trebaju samo pogledati njegov primjer da bi znali koji put vodi u nebo. Izvanredne stvari! Redovnici imaju u njemu uzor odvojenosti bez oslonca i poniznu poslušnost, biskupi milosrđe, kardinali postojanost, pape vjernost, a svi skupa razboritost. Sveti pokornici, želite li vidjeti pokoru i njezinu moć, papu u suzama, prostrtog ispred svoga Spasitelja, srca slomljenog od bola da bi učinio svoj narod pobjednikom, da bi umirio Boga u njegovom gnjevu i odložio mu oružje.
Ne boj se, jadno siroče, on je tvoj oslonac, tvoj kruh u svojoj divnoj uzvišenosti, Slijepci, on je vaš štap, zatvorenici vaša otkupnina, siromasi vaša kuća, pokornici vaš oprost ako oplakujete grijehe. Koji red u njegovom dvoru, koja nepristranost za dobra Crkve! Da bi obnovio ponašanje naroda, kolike je morao uništiti zablude? Kolike je zablude i užase protjerao iz Rima i iz srdaca! Povijest je time iznenađena.
Više se divim njegovoj dubokoj poniznosti na vrhuncu slave nego njegovom dostojanstvu. Izbjegavao je slavu, a ona ga je slijedila. Proglasili su ga papom, on je drhtao, pobjegao, vidjeli su ga kako plače danju i noću. On je baklja koja gori i sjaji, ni on sam nije mogao to vjerovati. Kad bismo mogli otvoriti njegovo srce, to veliko kraljevstvo Spasiteljevo, to bogato svetište, vidjeli bismo velike tajne, blagi odmor i onaj mir koji Bog daje savršenima, a posebno bismo vidjeli Isusove i Marijine crte. Veliki Pastir, kojega je Gospodin vodio iz veličine u veličinu. Čuvaj svoje ovce od vukova koji su se pritajili među nama. Moli i sve zagovaraj, privuci nas k sebi u slavu u kojoj si ti. BOG SAM.

Kazalo

Predgovor
1. Uvodne pjesme
2. Pjesme o Bogu
3. Pjesme o Isusu Kristu
3.1. O božićnom otajstvu i djetetu Isusu
3. 2. O Muci i Križu
3. 3. O Presvetom Oltarskom Sakramentu
3. 4. O Srcu Isusovu
3. 5. O ljubavi prema Isusu i Mudrosti
4. Pjesme o Mariji
5. Pjesme o anđelu čuvaru i svecima

 

49