O NAMA

www.monfortanci.comDružbu Misionara Monfortanaca osnovao je sveti Ljudevit Grignion Montfortski u Francuskoj 1705. On je utemeljitelj i duhovni Otac Družbe.
Oci Monfortanci koji žive u Hrvatskoj pripadaju Talijanskoj provinciji. Za sada naša jedina zajednica u Hrvatskoj je u Zagrebu - Blato. 

U Hrvatskoj smo prisutni od 1976. godine. Ta godina se uzima kao službeni početak našeg djelovanja u Zagrebu, jer je na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kardinal Franjo Šeper, blagoslovio kapelicu našega samostana u Ulici Svetoga Duha na Bijeniku.

www.monfortanci.comPrvi Monfortanac je bio pokojni p. Luka Cirimotić (18.08.1929 -23.04.2006). On je na međunarodnom marijološkom kongresu u Mariji Bistrici susreo oce Monfortance iz Italije, povezao se s njima i otišao živjeti u Rim, da bi godinu dana kasnije započeo godinu novicijata. Godinu dana kasnije, 1973, pridružuje mu se pater Ivan Magdić. Za vrijeme Marijanske godine, 1987, i u godini kada se je slavila 40. godišnjica od proglašenja svetim sv. Ljudevita Montfortskog, u samostan na Svetom Duhu dolaze današnja tri patra: Miljenko Sušac, Mihovil Filipović i Zdravko Barić. Oni će iste godine započeti kandidaturu u Veroni, a zatim novicijat u Santeramu - Bari.

Svi patri proveli su mnogo godina u Italiji gdje su završili cijelu formaciju, i magistrirali na papinskim sveučilištima.
Postupno su se vraćali u Zagreb i godine 2001., utemeljena je u Zagrebu prva redovnička zajednica koja danas broji četiri svećenika, četiri bogoslova, dva novaka i dva postulanta.
U svojem pastoralnom radu patri su bili na službi u Italiji, u Zagrebačkoj nadbiskupiji, Dubrovačkoj, Gospičko-Senjskoj biskupiji i Vojnom ordinarijatu.
7. ožujka 2009. započeli smo s izgradnjom novog samostana u Blatu kod Zagreba. Kamen temeljac blagoslovio je biskup Valentin Pozaić.
www.monfortanci.com31. listopada 2010. mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, blagoslovio je samostan i kapelu otaca Monfortanaca. Misnom slavlju nazočili su i vrhovni general reda Santino Brembilla, provincijal talijanske provincije Luciano Nembrini i susjedni župnici, uz sudjelovanje velikog broja vjernika.
U svom pastoralu patri pomažu na župama, animiraju neke crkvene pokrete, vode duhovne vježbe za redovnice, drže duhovne obnove, neki su na službi u Vojnom ordinarijatu,. Nama draga aktivnost je prevođenje Monfortovih duhovnih spisa te sustavni prikaz naše duhovnosti.
Godine 2015. zaređena su četiri nova svećenika monfortanca: Nikola Tandara, Zrinko Nikolić, Kristijan Žlender i Miro Ravlić. Trenutno su u Rimu bogoslov Josip Magdić i postulant Marko Hodak.
U samostanu u Blatu slavi se svakodnevna Euharistija i održavaju se raznoliki duhovni programi: okupljaju se molitvene zajednice, animira se tjedno euharistijsko klanjanje te mjesečno noćno bdijenje. Patri su na raspolaganju za sakrament ispovijedi i za duhovno vodstvo.

Članovi:

IVAN MAGDIĆ
Rođen 1944., u Starinu kod Slatine.
Ređen u Rimu, 15. 6. 1980.
Na ispomoći na župi u Malešnici

MILJENKO SUŠAC
Rođen 1962. u Crnopodu-Ljubuški.
Ređen u Zagrebu, 25. 6. 1995.
Upravitelj župe Uznesenja Blažene Djevice Marije  župnik u Kupincu.

ZDRAVKO BARIĆ
Rođen 1964. u Varaždinu.
Ređen 25. 6. 1995. u Zagrebu.
Poglavar samostana.
Vojni kapelan u vojarni na Tuškancu, Zagrebu.
Mob.: 091/576-2764
zdravko.baric64@gmail.com
www.vojni-ordinarijat.hr

MIHOVIL FILIPOVIĆ
Rođen 1964. u Derventi.
Ređen u Rimu, 27. 4. 1996.
Živi u Czestochowi, Poljska, u redovničkoj zajednici braće sv. Gabrijela.

PETAR ZRINKO NIKOLIĆ:
Rođen 1979 u Imotskom
Ređen 27. 6. 2015..
Policijski kapelan u Zagorsko-krapinskoj PU.

KRISTIJAN ŽLENDER
Rođen 1980. u Zagrebu.
Ređen 12. 6. 2015.
Na specijalizaciji iz duhovne teologije na „Gregorijani“.

MIRO RAVLIĆ
Rođen 1963. u Tihaljinu.
Ređen: 27. 6. 2015.
Na župi u Italiji.

NIKOLA TANDARA
Rođen 1976. u Rijeci.
Ređen 27. 6. 2015.
Na specijalizaciji iz duhovne teologije na „Gregorijani“.

P. LUKA CIRIMOTIĆ (1929.-2006.)

www.monfortanci.comRodio se u Janjevu 18.08.1929. godine od oca Josipa i majke Dragice..
Nakon osnovne škole, klasičnu gimnaziju završio je u Pazinu, u Istri, a bogosloviju u Đakovu i Zagrebu.

Za svećenika je zaređen u Skoplju, 29.06.1959. od biskupa Dr. Smiljana - Franje Dekade.
Kao svećenik djelovao je u župama: Uroševcu, Bintu i Stubli, gdje je izgradio prekrasnu crkvu, župski stan i stan za časne sestre, ambulantu, put i ono što je najvažnije - živu zajednicu vjernika iz koje su mnogi mladići i djevojke pošli u duhovna zvanja.

 

Godine 1972. godine je stupio u redovničku zajednicu Montfortanaca u Rimu - sa željom da širi "Pravu pobožnost prema Majci Božjoj" - u duhu svetog Ljudevita Marije Grigniona de Montforta. U nastojanju da se što veći broj ljudi posveti Prečistom Srcu Marijinu - utemeljuje pokret "Consecratio mundi", u kojemu Marijanska duhovnost pomaže duši da ostvari ono najvažnije, a to je: participacija trojstvenog Božjeg života.
Najvažnija osobina p. Luke je upravo to što je uspio uskladiti svoj život s onim što je govorio.

www.monfortanci.com

Svoju tešku bolest podnosio je svijesno i strpljivo do kraja i nije htio uzimati lijekove za ublažavanje bolova.

Umro je u Skoplju, na Bijelu nedjelju 23.04.2006. u 11,45h, opremljen svetim sakramentima. Pokopan je 25.04.06. na gradskom groblju "Butel" u Skopju - nakon svete Mise u kojoj su sudjelovali: biskup Dr.Kiro Stojanov, barski nadbiskup i administrator Prizrenske biskupije Zef Gaši, tridesetak svećenika i veliki broj časnih sestara i vjernika