Formacija kandidata

Montfort je napisao jedno malo djelo "Goruća molitva” u kojoj se moli Presvetom Trojstvu za buduće misionare monfortance::
“Što te molim? Liberos - slobodne sinove svećenike koji su slobodni tvojom slobodom, koji će robovati tvojoj ljubavi i volji..., koji će hodati svuda s gorućim svjetlećim bakljama Evanđelja u ustima...” (GM 7-12).

Cilj formacije je izgraditi redovnika – monfortanca, apostolskog čovjeka koji je spreman predati vlastiti život Isusu Kristu po Mariji i provoditi bratski život u redovničkoj zajednici.
Ako se neki mladić ili djevojka osjeća pozvanim od Boga i želi započeti put formacije, treba prije svega uči u dodir s ocima monfortancima koji žive u Zagrebu. Kroz duhovno vodstvo, zajedničke susrete i molitvu kandidati će moči produbiti i pojasniti svoj poziv. Da bi se započeo put formacije potrebna je određena ljudska i duhovna zrelost.

Etape formacije:

1. Potrebno je neko određeno vrijeme provesti u kući otaca monfortanaca zbog međusobnog upoznavanja.
2. Postulatura = priprava za novicijat.
3. Novicijat = uvođenje u redovničko-monfortanski život. Na svršetku se polažu privremeni zavjeti.
4. Juniorat = od prvih do vječnih zavjeta. Radi se o periodu sazrijevanja redovničkog poziva. Uključuje filozofsko-teološki studij.
5. Polaganje vječnih-doživotnih zavjeta, đakonsko i svećeničko ređenje.Formacija budućih Monfortanaca

Postulatura se nalazi u Rimu. Radi se o redovničkoj zajednici koja prima odrasla zvanja. Prije samog ulaska pohađa se tečaj talijanskog jezika u Zagrebu a poslije toga I u Rimu. Za vrijeme postulature pohađaju se dvije godine filozofije na Papinskom sveučilištu Lateranum, a nakon toga se odlazi u novicijat. 
S obzirom na sadašnje okolnosti, veći dio formacije treba obaviti u Italiji. Novicijat se nalazi u Italiji u mjestu Sant Eramo blizu Barija (Puglia). Novicijat traje godinu dana.
Nakon položenih prvih zavjeta na kraju novicijata, studenti nastavljaju pohađati u Rimu tri godine teologije. 
Nakon pete godine studija polažu se doživotni ili vječni zavjeti, nakon toga slijedi đakonsko i prezbitersko zaređenje.

Mladići koji osjećaju duhovni poziv (svećenički i/ili redovnički) za sva moguća pitanja, dileme; i pojašnjenja slobodni su kontaktirati:

O. Mihovil Filipović, SMM
promicatelj duhovnih zvanja
Mob.: 099/ 19 02 566
mihovilfilipovic05@gmail.com