Sveta misa povodom obilježavanja 20. godišnjice osnutka Doma Glavnog stožera OSRH

www.monfortanci.com - Misionari monfortanci - družba Marijina

U petak, 30. studenog 2018. godine u kapelaniji “Sv. Ivan Pavao II.”u Ministarstvu obrane i Zapovjedništvu Glavnog stožera Oružanih snaga svetim misnim slavljem proslavljena je 20. godišnjica osnutka Doma Glavnog stožera OSRH. Misno slavlje predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo uz koncelebraciju vojnog kapelana domaćina p. Zrinka Nikolića SMM. Misnom slavlju nazočili su zapovjednik Doma Glavnog stožera OSRH pukovnik Boris Kovačić i zamjenik zapovjednika Doma Glavnog stožera OSRH satnik Andrija Olujić te ostali uzvanici.

Don Marko je u homiliji na dan liturgijske proslave sv. Andrije, apostola i mučenika istaknuo kako su Andrija i drugi apostoli bili zauzeti svojim svakodnevnim poslovima. Međutim, susret s Isusom Kristom promijenio je sve, tako da oni sve ostavljaju i idu za njim. Bili su obični ljudi, sa svojim vrlinama i slabostima, s opterećenjima dotadašnjeg života. Hod s Isusom značio je postupno preoblikovanje i suobličenje s Onim koji ih je pozvao. Kristovi izbori postali su njihovi izbori.

Propovjednik je također pročitao oporučne riječi ShahbazaBhattija, pakistanskog političara katolika, ubijenog iz mržnje prema njegovoj vjeri 2011.godine. Njegove riječi i nama mogu biti poticajne. Zapisao je: «Ponuđene su mi visoke dužnosti u vladi, ali sam to stalno odbijao, iako znam da time dovodim u pitanje vlastiti život. Ne tražim popularnost, nije mi do položaja u vlasti. Želim jedino položaj pred Kristovim nogama. Želim da o meni govori moj život, moj karakter, moja djela i da ona potvrde da sam na tragu koji slijedi Isusa Krista. Ta želja je u meni toliko snažna da se smatram pomalo povlaštenim, ako u mome naporu u ovoj mojoj borbi da pomažem nevoljnima, siromasima, progonjenim kršćanima u Pakistanu, Isus htjedne prihvatiti žrtvu moga života. Želim živjeti za Krista, ali želim za Njega i umrijeti». Don Marko je zaključio da samo takvi ljudi koji su spremni umrijeti mogu mijenjati ovaj svijet.

Na kraju svetog misnog slavlja p. Zrinko zahvalio je svima koji su uzveličali proslavu 20.obljetnice osnutka Doma Glavnog stožera, poželjevši svim djelatnicima obilje Božjeg blagoslova, čvrste vjere i ustrajne nade.

Dom Glavnog stožera ustrojen je 1. prosinca 1998. godine kao ustrojstvena jedinica Glavnog stožera OSRH-a. Preustrojem u travnju 2003. godine postaje pristožerna postrojba Glavnog stožera koja brine za cjelovitu i neprekidnu logističku potporu GSOS-a i MORH-a. (Foto MORH/ J. Kopi.)