Otkrivanje spomenika

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

 27.rujna. 2017. djelatnici Policijske uprave Krapinsko-zagorske u zajedništvu s drugim uzvanicima iz političkog, kulturnog i društvenog života proslavili su u Zaboku Dan Policije.

Svečanost je započela u 9 sati u župnoj crkvi svete Jelene Križarice gdje je slavljena sveta misa koju je predvodio vojno-redarstveni biskup msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju Domagoja Matoševića, rektora svetišta Marije Bistrice i policijskog kapelana domaćina oca Zrinka Nikolića, monfortanca.

Sv. Misa je slavljena za sve poginule i nestale hrvatske branitelje a osobito za šestoricu poginulih policajaca iz policijske uprave krapinsko zagorske: Vladu Kolara, Dragutina Ljubića, Nikolu Markovinu, Danijela Puheka, Tomicu Stubičara i Vladimira Tomašića.

Sveto Misno slavlje uveličali su pjesmom vokalni sastav sv. Matej PU Bjelovarske-bilogorske pod ravnanjem policijskog kapelana Damira Vrabeca.

Biskup je u svojoj propovjedi govorio o nebeskom zaštitniku policije, svetom Mihovilu arkanđelu koji se bori protiv zla, protiv sotone i njegovih slugu. Bog je svetom Mihovilu dao snagu i vlast da štiti i pomaže ljudima i stoga je svako zlo pred njim osuđeno na propast.

Policajac je prema izvornom značenju grčke riječi politeja u službi države koja je ustrojena kao polis, kao zajednica u kojoj svi zakonodavci, upravitelji, suci i građani pridonose općem dobru. Opće dobro pretpostavlja poštivanje ljudske osobe, traži prikladan društveni razvoj, uključuje mir tj. postojanost i sigurnost pravednog poretka.  Vlast jamči sigurnost društva i njegovih članova a to je i zadatak policije.

Policajac je osoba u službi općeg dobra. Njega bi trebale resiti mnoge vrline: poštenje i čestitost, hrabrost i jakost, promicanje dobra i suzbijanje zla, blagost i susretljivost prema nevoljnima a odlučnost i nepotkupljivost prema zločestima.

Sveti Mihovil arhanđeo, to nadzemaljsko duhovno biće, ne samo da je zaštitnik nego je i  uzor svakome policajcu po svome opredjeljenju za dobro te beskompromisnome obračunavanju sa zlom.

Nakon sv. mise  drugi dio programa odvijao se pored zgrade Policijske uprave u Zaboku. Otkriven je spomenik  poginulim policajcima. Nacrt za spomenik izradila je kiparica Petra Šoltić: Na njemu su ispisana imena policajaca s drugim obilježjima te cijeli tekst pjesme dr. Marijana Balena „Pismo Majci“.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Prvo su to učinile obitelji poginulih, zatim ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u pratnji glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika PU Krapinsko-zagorske Darka Cara, potom Župana Krapinsko-zagorske županije  Željka Kolara zajedno s gradonačelnicima Zaboka i Krapine.

Nazočnima se obratio ministar Davor Božinović, bivši ministar MUP-a Ivan Jarnjak te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

U podizanju spomenika poginulim hrvatskim policajcima PU Krapinsko-zagorske nezaobilazna i najvažnija uloga pripada načelniku PU Bjelovarske-bilogorske Jakobu Bukviću.

Svečanost su ispred zgrade Policijske uprave uveličali i polaznici zabočke Glazbene škole „Ksaver Šandor Gjalski“ kao i članice vokalno-instrumentalnog sastava Amorose te svečani vod Interventne policije i pripadnici Povijesne postrojbe KZŽ- Keglevićeva straža-Kostel. Vojni ordinarij  msgr. Jure Bogdan zaključio je svečanost molitvom za pokojne policajce i blagoslovom spomen-obilježja.

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina