Obilježena 27. obljetnica osnivanja GS OS RH

U kapelici "Sv. Ivana Pavla II." u Ministarstvu obrane RH u četvrtak, 27. rujna 2018. godine, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, predvodio je koncelebriranu misu povodom obilježavanja 27. obljetnice osnivanja GS OS RH u zajedništvu sa dekanom zagrebačkog dekanata kapelanom Zdravkom Barićem i vojnim kapelanom Slavkom Raičem. Proslavi obljetnice pridodat je i simbolični obred uvođenja u službu novoga vojnog kapelana o. Zrinka Nikolića, redovnika monfortanca koji je naslijedio dosadašnjeg kapelana don Marka Medu. Obilježavanju 27. obljetnice osnivanja GS OS RH nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora MirkoŠundov,zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, državni tajnici MORH-a Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, te mnogobrojni časnici, dočasnici, službenici i namještenici. Misno slavlje animirali su pripadnici klapeHrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ dajući i na taj način dublju dimenziju dožIvljaja euharistijskog slavlja.

U uvodnom dijelu svete mise dekan zagrebačkog dekanata vojni kapelan Zdravko Barić pročitao je dekret o imenovanju novog vojnog kapelana koji su na koncu potpisali kapelan Zrinko Nikolić i msgr. Jure Bogdan kojim se i na tako simboličan način novi kapelan obvezao na poslušnost crkvenom učiteljstvu i Kristu.

U svojoj homiliji msgr. Jure Bogdan je izrazio radost i zahvalnost Bogu na mogućnošću sudjelovanja u slavlju obljetnice osnutka Glavnog stožera u kapelici sv. Ivana Pavla II., zajedno sa mnogima nazočnim koji su i sami sudionici i svjedoci tih važnih datuma iz naše nacionalne povijesti s kraja prošlog stoljeća. Čestitajući svim nazočnim veliku obljetnicu msgr. Bogdan je istaknuo kako su „vama članovima Glavnog stožera povjereni veoma važni i odgovorni zadaci na planu nacionalne sigurnosti i šire. Ali iznad svega povjereni su vam ljudi sa svojim potrebama kojima je potreban vaš primjer, vaša briga za svakog čovjeka u svim njegovim dimenzijama, što je ujedno vaš najljepši i najvažniji zadatak. Tu se najbolje ostvarujete u svom ljudskom, profesionalnom i kršćanskom poslanju.“ 

Obraćajući se novoimenovanom kapelanu o.Zrinku, msgr. Bogdan se prvo zahvalio njegovom predšasniku don Marku Medi koji je od 1. travnja o.g. imenovan generalnim vikarom Vojnog ordinarijata koji na žalost danas nije mogao nazočiti slavlju. „Dok uvodimo novog kapelana, na Dan Glavnog stožera OS RH dolaze mi na pamet riječi iz 2. poslanice sv. Pavla apostola koje je uputio mladome biskupu Timoteju: „Božji čovječe! Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život za koji si pozvan i radi kojeg si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!“ istaknuo je msgr. Bogdan obrativši se novoimenovanom kapelanu.

Nakon svečanog misnog slavlja upriličen je skromni domjenak u čast novom kapelanu gdje je nastavljeno druženje i predstavljanje novog kapelana djelatnicama MORH-a i GSOS RH.