P. Mihovil Filipović predvodio trodnevnicu za Veliku Gospu u dubrovačkoj katedrali

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Euharistijskim slavljem, razmatranjem i klanjanjem pred Presvetim u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u srijedu, 12. kolovoza održana je trodnevna duhovna priprava pod nazivom za svetkovinu nebeske zaštitnice katedrale Gospe Velike. Predvoditelj trodnevnice pod nazivom Gdje je tvoje srce? bio je p. Mihovil Filipović. 

Vjernike je uveo u razmišljanje o svetkovini Velike Gospe rekavši kako Veliku Gospu slavimo zato „jer je ona ispunila svoju misiju na zemlji“ i pokazala vjernicima kako i oni mogu ispuniti tu misiju poslušnosti prema Bogu. To je put prema nebu. Priprava za tu svetkovinu nam pomaže obnoviti naš pogled, našu viziju na naš kršćanski život gledajući na Gospu, kazao je p. Mihovil.

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba MarijinaPrve večeri trodnevnice govorilo se o Mariji kao djevici, druge večeri o Mariji kao službenici i treće večeri o Mariji kao majci.

Govoreći o tome da je Blažena Djevica Marija bila djevica kazao je kako je to veliki dar od Boga jer čovjeka od početka čini čistim. Djevica znači bez grijeha. Ona je svoje djevičanstvo sačuvala jer je bila otvorena Bogu. Sačuvala se od zla jer je bila otvorena prema dobru, prema Bogu. 

Pater Mihovil je naveo i neka biblijska mjesta koja otkrivaju ulogu djevica pred Bogom, one su prve koje idu svugdje gdje ide i Jaganjac, nema prepreke, one znaju „novu pjesmu“. Djevičanstvo je veliki dar koji danas nije razumljen, kazao je. U prvoj Crkvi, kada nije bilo časnih sestara, bio je red djevica. To je u Poljskoj i danas sačuvano. 

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba MarijinaUz to što je djevičanstvo dar ono je i veliko dostojanstvo, velika milost koju je Bog dao po Isusu Kristu. Taj veliki dar nosimo u krhkim posudama i zato ga možemo ne sačuvati. Isus nam obnavlja duhovno djevičanstvo, to je velika poruka. Važno je hoditi u otvorenosti Duhu Svetome.

Upoznao je dubrovačke vjernike s duhovnošću i s djelom sv. Ljudevita Marije Grigniona Monfortskog „Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji“. Napomeno je i kako je sv. Ivana Pavao II. iz te knjižice uzeo svoje geslo „Totus tuus, Maria“. Također je kazao kako Isus vjernicima na putu razumijevanja i ostvarenja njihovog poziva daje Mariju kao pomoć. Upoznao je vjernike i s pogledom na Mariju kao kraljicu srdaca, što Družba Marijinih misionara monfortanaca posebno njeguje.

Kao poticaj za razmišljanje p. Mihovil je ispričao primjer razgovora s jednom pomalo izgubljenom osobom u kojem joj je postavio pitanje: Gdje je tvoje srce?, što joj je pomoglo da ga ponovno pronađe. „I ti trebaš pokušati pronaći svoje srce, u Bogu, u njegovoj riječi“, poručio je propovjednik vjernicima dodavši kako Gospa želi biti prisutna u njihovim srcima pomažući im naći odgovor. 

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba MarijinaPjevanje na misi predvodio je katedralni zbor Gospe od Porata pod vodstvom Željane Lučić.

Izvor: Dubrovačka biskupija