Duhovne vježbe za bračne parove u Velom Lošinju

Duhovne vježbe za bračne parove, djelatnike Oružanih snaga iz kapelanija "Sv. Nikola biskup", "Sv. Leopold Bogdan Mandić", "Sv. Ilija prorok", "Sv. Obitelj" i "Sv. Valentin" održane su u kući Betanija u Velom Lošinju od 2.do 4. travnja 2019. godine. Za toplu dobrodošlicu i ugodan boravak pobrinule su se Milosrdne sestre sv. Križa, a vježbe je vodio vojni kapelan o. Zrinko Nikolić SMM.

O. Zrinko je naglasio da je cilj duhovnih vježbi otkriti Božju volju i svoje poslanje u životu. Važno je održavati Božju naklonost, a to se postiže prihvaćanjem Isusa i dopuštanjem da nas vodi i upravlja našim životom, svjedočenjem vjere, sudjelovanjem na svetoj misi, sakramentalnim životom i dobrim djelima. Tek kad smo Boga stavili na prvo mjesto, sve ostalo u našem životu dolazi na svoje mjesto, a osobe u braku svog supružnika trebaju staviti ispred svih ostalih.  Istaknuo je da kada imamo stav: "Ti ne možeš učiniti ništa da te ja prestanem voljeti." lomimo traume i mane, a gradimo ljubav. Važna je i zajednička molitva - obitelji koje mole krunicu pobjeđuju sve poteškoće i izlaze iz njih kao pobjednici jer su u Božjoj zaštiti.

Osim predavanja i prilike za ispovijed, sudionici su posjetili i crkvu sv. Antuna Opata u Velom Lošinju, muzej apoksiomena u Malom Lošinju te euharistijsku zajednicu Srca Isusova i Marijina u Nerezinama.  Tamo se okupljenima obratio biskup u miru msgr. Valter Župan, a zatim je poglavarica samostana objasnila karizmu zajednice. U crkvi sv. Nikole u Čunskom slavili su svetu misu i imali obnovu bračnih zavjeta, nakon koje je župnik don Silvijo Španjić predvodio klanjanje pred Presvetim.