Osvrt na 5 godina djelovanja molitvene zajednice „Dodir ljubavi“

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

U njezinim začecima zajednica je brojala 15-ak članova. Osnivač i voditelj zajednice bio je Denis Samaržija. Ekipa je bila u starosti između 25 i 35 godina. Okupljali su se u njihovom stanu redovito svake nedjelje navečer kako bi se molili za nakane zajednice, pronalazak duhovnika i crkveni prostor unutar koje će nastaviti svoje djelovanje. Već unutar stana zajednica je rasla po broju članova, pa se 20-ak redovitih članova i 10ak povremenih članova, premješta 3. mjesecu 2016. godine u samostan reda Montfortanaca u Blato, Novi Zagreb, gdje duhovno vodstvo zajednice preuzima p.Zrinko Nikolić. Zajednica se počela okupljati srijedom u 19.30 sati i taj je termin nepromijenjen do današnjeg dana. U ovom trenutku zajednica broji 40 stalnih članova i još 20-ak povremenih članova, raspon godina: od 7 mjeseci starosti do 50-ak godina. Od ljeta 2018. godine vodstvo zajednice preuzeo je Luka Kudrić.

U početku smo povremeno imali svirani susret, ali najčešće se pjevalo bez instrumenata. Stoga je jedna velika molitva bila da se oformi slavljenički tim u kojem bi bilo svirača i pjevača. Gospodin je uslišao tu molitvu te sada slavljenički tim broji 9 članova i ima 4 svirača (gitara, flauta, kahon, klavir) te će nam se pridružiti i druge klavijature. Zajednica ima molitveni tim kojeg čini 6 članova i nalaze se pola sata prije početka zajednice.

Zajednica njeguje post i molitvu: svaki dan se izmoli cijeli ružarij na nakane zajednice i osobne nakane članove (svaki član ima 1 deseticu) te većina članova posti 1 dan tjedno za navedene nakane. 

Također smo se učili odricanju kroz odvajanje desetine i pomažući bližnjem novčano, ali i djelima milosrđa. 

Ustrajnom molitvom, postom i odricanjem dogodila su se velika čuda:

 1. Ozdravljenje od multiple skleroze koje je potvrđeno medicinskom dokumentacijom
 2. Izmoljeno je i rođeno pregršt lijepe dječice: u 5 godina djelovanja zajednice rodilo se 14 djece, te trenutno imamo 4 trudnice.
 3. Sklopljeno je 7 sakramenta braka
 4. Seminarima za novi život u Duhu i molitvu za izljev Duha Svetoga je prošlo 30-ak osoba.
 5. Ozdravljenja na duhu i duši 
 6. Posveta velikog broja članova Isusu Kristu po Mariji prema uputama sv. Ljudevita Montfortskog uz velike milosti i plodove u svakodnevnom životu

Kao zajednica:

 • Imali smo priliku ugostiti Rajka Bundala, zajednicu Serviam i zajednicu Totus Tuus,
 • posjetiti zajednicu sportaša i zajednicu Nanovo rođeni,
 • organizirali duhovne obnove u samostanu Montfortanaca (predvodio p. Zrinko Nikolić) i u Baškim Oštarijama (predvodio p. Marinko Miličević)
 • hodočastili smo u Međugorje i Mariju Bistricu, 
 • pomagali inicijative Hod za život, 40 dana za život, Laudato TV, udrugu Betlehem
 • bili na susretu ODS-a u Međugorju
 • članovi zajednice gostovali su na Radio Mariji (Valerija Šarić, Anita i Luka Kudrić,Ivan Božac, Kristina i Stjepan Brlić)
 • pjevati na vjenčanju Katarine i Juraj Duvnjak
 • posjetili koncerte: Progledaj srcem, Večer slavljenja Božja Pobjeda, Alan Hržica, Emanuel, Duhovni Kutak
 • proslaviti zajedno svaku Novu godinu i družili se i izvan službenog termina na aktivnostima poput kuglanja, zajedničkom ručku, odlaskom na advent, piće, u kazalište, u kino, na svadbe, kućne posjete i dr.