Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”

www.monfortanci.com - Misionari monfortanci - družba Marijina

U kapelici Sv. Ivana Pavla II. u Ministarstvu obrane RH u ponedjeljak, 29. listopada 2018. godine, vojni ordinarij u miru msgr. Juraj Jezerinac predvodio je misno slavlje povodom obilježavanja Dana vojne kapelanije "Sveti Ivan Pavao II.". Uz ostale kapelane i svećenike, u koncelebraciji je bio i dosadašnji kapelan ove vojne kapelanije, a sadašnji generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo.

www.monfortanci.com - Misionari monfortanci - družba Marijina

Svetoj misi nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i državni tajnici MORH-a uz brojne druge predstavnike MORH-a i Hrvatske vojske.

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Propovijed je msgr. Jezerinac posvetio liku sv. Ivana Pavla II., istaknuvši kako je riječ o jednom od najvećih navjestitelja evanđelja koji je ostavio neizbrisiv trag u borbi za mir i u izgradnji civilizacije ljubavi. Podsjetio je na važnost koju je papa imao za vrijeme ratnih zbivanja u domovini kao i u procesu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Kazavši kako sv. Ivan Pavao II. nije došao iz Poljske već ravno iz Gospodinova i Gospina srca, msgr. Jezerinac usporedio je lik pape s likom blaženog Alojzija Stepinca, koji je baš kao i on u svakom trenutku bio spreman žrtvovati svoj život za Isusa Krista. Istaknuo je kako Crkva nije ljudska nego božanska ustanova i upravo je ta činjenica čini vječnom i otpornom na sve progone.

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Vojni kapelan kapelanije "Sveti Ivan Pavao II." o. Zrinko Nikolić svetu misu prikazao je za sve poginule, nestale i stradale hrvatske branitelje. Nakon svete mise održano je prigodno druženje u prostorijama kapelanije.

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Vojna kapelanija osnovana je Dekretom msgr. Jurja Jezerinca 25. prosinca 2002. godine i u početku je nosila naziv "Gospe Snježne". Pod ovlast kapelanije ubrajaju se sve osobe i objekti u sjedištu Ministarstva obrane i u Zapovjedništvu Glavnog stožera OS RH u Zagrebu. Od 18. srpnja 2014. kapelanija nosi liturgijski naslov "Sveti Ivan Pavao II.", a svoj dan slavi 22. listopada. Foto: MORH/J. Kopi