Svečanost obilježavanja Dana vojne kapelanije "sv. Valentin" i 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

U ponedjeljak, 25. veljače, proslavljen je Dan Vojne kapelanije „Sv. Valentin“ u vojarni „1. HG Zbor“. Tijekom jutra pripadnici Počasno-zaštite bojne položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen ploče poginulim pripadnicima „1. HG Zbora“. Potom je uslijedilo svečano misno slavlje koje je predvodio vojni biskup u miru, msgr. Juraj Jezerinac, uz kapelane Zagrebačkog vojnog dekanata (o. Zdravko Barić SMM, don Slavko Rajič, o. Zoran Vujičić DI, o. Zrinko Nikolić SMM i o. Viktor Grbeša OCD). Svečanom misnom slavlju nazočili su zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul, zamjenik zapovjednika bojnik Marko Čičak, brojni vjernici kapelanije, djelatnici Vojnog ordinarijata te brojni gosti. Misno slavlje svojom je pjesmom uzveličala klapa Sveti Juraj. 

Msgr. Juraj Jezerinac nas je u propovjedi podsjetio koliko je osobna i zajednička molitva krunice bila važna u domovinskom ratu. Koliki su branitelji, njihove obitelji, a i cijelokupna Crkva molili krunicu koja se iznova dokazala moćnijom od oružja. Stoga nas je pozvao da obnovimo molitvu krunice. Biskup se osvrnuo i na razliku između vjernika i nevjernika. Rekao je kako se vjernici po ničemu ne razlikuju od nevjernika, i prisutni su u svim porama društva. Razlika je u tome što vjernici na zlo ne uzvraćaju zlom već dobrom, štite život čovjeka od samog začeća i suprostavljaju se navodnim pravima majke na izbor da prekinu život djeteta kao da to dijete nema pravo na život. Stoga, bez obzira što rade isti posao, ipak im je teže jer doživljavaju napade od svijeta koji ih ne razumije. Tako je bilo u prošlosti, a bit će i u budućnosti. Spomenuo je i da smo svjedoci kako katolička Crkva uvijek stoji kao potpora drugim religijama, poštuje ih i brani. No, kad se u javnosti napada katolička Crkva, onda biva zaboravljena od tih istih.  Msgr. Jezerinac je u propovijedi govorio i o sv. Valentinu, zaštitniku vojne kapelanije sa sjedištem u Počasno-zaštitnoj bojni čiji dan danas slavimo. Iznio je poznate povijesne podatke o životu ovog istaknutog kršćanskog mučenika iz trećeg stoljeća.


Na kraju svete Mise, vojni kapelan Počasno-zaštitne bojne o. Zdravko Barić je zahvalio ocu biskupu, vojnim kapelanima, djelatnicima Vojnog ordinarijata i svima prisutnima na dolasku. Čestitao je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne rođendan. U znak pažnje za dobru suradnju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, veterani 148. brigade su uručili o. Zdravku Bariću zahvalnicu za pomoć pri obilježavanju dana sjećanja na žrtve Vukovara u Zagrebu.

Nakon svete Mise, uslijedio je program svečanosti obilježavanja 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne. Svečanosti je nazočila predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, ministar obrane general, načelnik glavnog stožera i njegov zamjenik, generali, članovi obitelji poginulih u domovinskom ratu, umirovljeni članovi,  te mnogi uzvanici.