Čežnja za Mudrošću

Misionari Monfortanci - Družba Marijina"O Mudrosti, dođi, jedan siromah te moli.
Po krvi moga blagog Isusa, 
po utrobi Marijinoj!
Zašto produžuješ moje mučeništvo?
Tražim te dan i noć.
Dođi, moja duša te želi,
dođi jer ljubavlju čeznem za tobom!
O Ljubljena, otvori, kucam na tvoja vrata;
nisam stranac, nego duša koju ljubav nosi,
koja jedino kod Tebe pronalazi dom.
Ako ne želiš da ti pripadam,
dopusti mi barem da ti dosađujem; 
ostavi me u muci da te tražim, 
a da te ne nađem.
Vjerujem bez oklijevanja:
ništa mi neće biti nemoguće.
Mudrost će doći k meni,
Bog je to rekao, a On je nepogrešiv.
Tko vjerujući moli, dobit će; 
tko vjerujući kuca, ući će; 
tko vjerujući traži, naći će"!

Proslavljeno Stepinčevo u župi Sv. Petar, Zaprešić

www.monfortanci.com

Ovogodišnji spomendan hrvatskog mučenika i nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca svečano je u Zaprešiću proslavljeno u našoj župi koju je bl. nadbiskup Stepinac utemeljio 4. studenoga 1945. Euharistijska slavlja tijekom tri dana predvodio je i propovijedao p. Zrinko Nikolić, član Družbe misionara monfortanaca. U prigodnoj propovijedi p. Zrinko je istaknuo da danas slavimo blagdan bl. Alojzija koji je ljubio Boga i čovjeka te kako ovaj blagdan nikoga ne ostavlja ravnodušnim. „Stepinac je i danas mnogima uzor i putokaz. Bl. Alojzije je pokazatelj kako se živi vjera.

Posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

U sklopu privremenog preseljenja Ureda predsjednice i posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitraović zaustavila se u Zaboku ispred Policijske uprave krapinsko-zagorske, gdje je u nazočnosti načelnika policijske uprave Darka Cara, kod spomenika podignutom poginulim policajcima naše Policijske uprave zapalila svijeću i položila cvijeće.

Molitvu kod spomenika poginulim policajcima predvodio je policijski kapelan pater Zrinko Nikolić.

Duhovna obnova uoči Adventa 30. studenoga – 2. prosinca 2017. u župi Ivanec Bistranski

Kao priprema za nadolazeće vrijeme došašća, u župi Ivanec Bistranski održana je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio pater Zrinko Petar Nikolić. „Ljubite istinski i ljubite čisto“ izreka je patera Nikolića koja bi mogla predstavljati glavnu poruku kojom se vjernike namjeravalo uvesti u došašće ovom obnovom. Na početku svakoga dana obnove molila se krunica nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje, a prva dva dana je na kraju slavlja uslijedio i kratak nagovor te klanjanje u kojem se zazivalo Isusa da nam progovori i da nam se približi.

Duhovna obnova u Ljubljani za slovenske i hrvatske članove zajednice Totus Tuus.

28.10.2017. održana je duhovna obnova u crkvi svetog Stjepana u Ljubljani za slovenske i hrvatske članove zajednice Totus Tuus.

Nas nekolicina iz zajednice Dodir Ljubavi pridružili smo se našem duhovniku pateru Zrinku.

Duhovna obnova započela je slavljenjem Gospodina koje su animirali članovi čakovečke zajednice Totus Tuus. Nakon nagovora p. Zrinka uslijedio je kratki odmor uz okrjepu, a potom je bila i prilika za ispovijed. Središnja točka obnove bila je sv.Misa, a susret je završio klanjanjem pred Presvetim Oltarski Sakramentom.

Otkrivanje spomenika

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

 27.rujna. 2017. djelatnici Policijske uprave Krapinsko-zagorske u zajedništvu s drugim uzvanicima iz političkog, kulturnog i društvenog života proslavili su u Zaboku Dan Policije.

Svečanost je započela u 9 sati u župnoj crkvi svete Jelene Križarice gdje je slavljena sveta misa koju je predvodio vojno-redarstveni biskup msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju Domagoja Matoševića, rektora svetišta Marije Bistrice i policijskog kapelana domaćina oca Zrinka Nikolića, monfortanca.

Susret povjerenika za duhovna zvanja

Susret povjerenika za duhovna zvanja iz (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, održan je od 19-21 rujna 2017. u duhovnom centru Služavki malog Isusa u Kući Navještenja u Gromiljaku.

Ovaj jedinstveni susret okupio je više od 40 sudionika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Susretu je nazočio i msgr. Marin Barišić, nadbiskup metropolit splitsko-makarski i predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.

U Lasinji održana duhovna obnova za Totus Tuus

Tema duhovne obnove koja se odrzala od petka do nedjelje bila je: “Kako živjeti posvetu Isusu Kristu po Mariji u svakodnevnici života”.

Uz predavanja imali smo priliku za ispovjed i osobni razgovor a svakodnevno smo slavili svetu Misu, molili krunicu i imali cijelonoćno klanjanje.

Zahvalni Bogu za provedene dane i duhovnika o. Zrinka  obnovljeni i veseli vratili smo se svojim domovima.

ŠIBENIK: Duhovne vježbe za svećenike predvodio monfortanac pater Miljenko Sušac

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Duhovne vježbe za svećenike Šibenske biskupije održane su od 29. do 31. kolovoza u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku. Ove godine predvoditelj duhovnih vježbi bio je misionar monfortanac pater Miljenko Sušac. Sa svećenicima na duhovnim vježbama bili su i i biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas.

Tema duhovnih vježbi bila je svećenička duhovnost pred izazovima u Crkvi i svijetu, kazao je pater Sušac. Naglasio je kako u svećeničkom životu nužno se vračati na izvore svećeničke duhovnosti. Temelj na kojem se gradi svećenička duhovnost je Riječ Božja koju treba razmatrati i naviještati. Jednako tako u središtu svakog svećenika treba biti i euharistija, naglasio je predvoditelj pater Sušac.

S mladima u Vukovaru

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Deseti susret hrvatske katoličke mladeži održao se u Vukovaru pod geslom: „Krist, nada naša!” (usp. 1 Tim 1, 1). Na susretu se okupilo oko 30 tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva.

Mladi iz župe Tijela Kristova, njih oko 40, s o.Zrinkom Nikolićem dva su dana boravili na programu u Vukovaru i na župi koja ih je ugostila.

Misno slavlje svetkovine svetog Ljudevita Montfortskog

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina
U kapeli samostana Monfortanaca u Blatu, 28. travnja 2017. proslavljena je svetkovina sv. Ljudevita Montfortskog, utemeljitelja i duhovnog oca Družbe Marijine. 
 

Iz Pjesme svetog Ljudevita broj 84:

O velika Kraljice neba, 
neka tvoje ljubljeno srce više ne bude u tuzi, 
neka zaigra od radosti.
Isus je uskrsnuo. O preslatka Istino! 
Pjevajmo svi Aleluja, a zatim Zdravo Marijo!

Pohvala vojnom kapelanu 5. HRVCON-a

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Na posljednjem službenom postrojavanju u petak, 10. ožujka 2017., u kampu Marmal u Afganistanu, zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta brigadir Dražen Sebastijan pohvalio je vojnog kapelana patera Zdravka Barića na temelju časne službe, iskazanog zalaganja i dostojnog predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske u 5. hrvatskom kontingentu u NATO vođenoj misiji „Resolute Support“.

Novi provincijal Monfortanaca

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Na kapitulu Misionara Monfortanaca izabran je novi provincijal talijanske provincije kojoj pripada naša redovnička zajednica u Zagrebu. Novi provincijal je pater Mario Belotti koji ima 69 godina. Zaređen je u Rimu 1974.g. Od 1974.-1983. proveo je u Indiji kao propovjednik i duhovnik redovnika i laika. Od 1983.-1992. bio je magistar novaka na Filipinima. U SAD je proveo pet godina u Chicagu na Loyola University gdje je doktorirao duhovnost s elementima psihologije. Nakon toga je premiješten na Malawi i Keniju gdje je obnašao dužnost rektora bogoslovije. Od 2010.

Pozdrav iz Afganistana

www.monfortanci.com - Misionari Monfortanci - Družba Marijina

Pater Zdravko nalazi se u misiji u Afganistanu zajedno s hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima. Kao vojni kapelan duhovno skrbi za naše pripadnike koji se nalaze na dužnosti u Mazar-e-Sharifu i Kabulu. Misija traje do 15. ožujka 2017.

 

Pater Zrinko imenovan stalnim kapelanom u Policijskoj kapelaniji „Sv. Nikola Biskup“

www.monfortanci.com

Danas, 26. kolovoza s početkom u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice u Zaboku održana je Sv. misa povodom uvođenja u službu stalnog policijskog kapelana za Policijsku upravu krapinsko-zagorsku, pater Zrinko Nikolić.

Misu je u koncelebraciji sa još šest svećenika predvodio p. Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata.

Pater Miljenko preuzeo upravljanje župom Uznesenja BDM u Kupincu

www.monfortanci.com

Pater Miljenko Sušac je 24. kolovoza 2016. preuzeo upravljanje župom Uznesenja BDM u Kupincu. Monsignor Ivan Hren je u nedjelju 28. kolovoza u župi u nazočnosti brojnih vjernika predvodio uvođenje u službu našeg patera. Koncelebrirao je svećenik rodom iz župe, fra Željko Cestar iz Bratine. Skupa sa svim vjernicima radujemo se novoj službi i suradnji družbe misionara monfortanaca sa Zagrebačkom nadbiskupijom i sve pozivano na molitvu za Božji blagoslov župa.

Kardinal Bozanić u samostanu Monfortanaca

www.monfortanci.com

Našu redovničku zajednicu Misionara Monfortanaca posjetio je 16.srpnja 2016. uzoriti kardinal nadbiskup zagrebački Josip Bozanić. U ugodnom druženju s provincijalom naše provincije, s patrima i trojicom kandidata, uzoriti kardinal po prvi puta upoznao se je sa svakim od nas, s našim pastoralnim radom i razmijenio je svoja razmišljanja u vezi daljne suradnje zajednice monfortanaca sa zagrebačkom nadbiskupijom.

Posjeta oca generala misionara Monfortanaca

Redovničku zajednicu otaca Monfortanaca u Zagrebu posjetio je general  Družbe Marijine otac Santino Brembilla. General Santino bio je u redovitoj  kanonskoj vizitaciji naše zajednice. U srdačnom susretu s patrima koji žive i rade u hrvatskoj otac Santino upoznao se je izbliza s načinom na koji patri žive karizmu svoje Družbe i s raznolikim pastoralnim aktivnostima koje ostvaruju na razini  lokalne crkve.

Novi CD o Raspravi

www.monfortanci.com

Povodom 300. obljetnice smrti utemeljitelja naše Družbe sv. Ljudevita Monfortskog uređen je novi CD na kojem se može slušati Rasprava o pravoj pobožnosti. Na tom projektu radili su zajedno pater Zdravko Barić, Dario Šego i Marijan Agičić. Tekst čitaju fra Miroslav Bustruc i Ljiljana Bunjevac Filipović

Obljetnica smrti svetog Ljudevita Montforta: 1716. - 2016.

www.monfortanci.com

U samostanu u Blatu, 28. travnja 2016. proslavljena je svetkovima svetog Ljudevita Montfortskog utemeljitelja i duhovnog oca Misionara Monfortanaca. Uz nazočnost vjernika koji žive monfortansku duhovnost, misno slavlje je predvodio i propovjedao župnik župe Blažene Djevice Marije Remetinec-Blato vlč. Stjepan Rusan. Župnik je podsjetio na jubilej koji obilježavaju oci monfortanci jer se obilježava 300. obljetnica od smrti svetog Ljudevita. Otac Montfortski umro je za vrijeme svoje zadnje pučke misije na današnji dan godine 1716. na kojoj je propovijedao o ljepoti i blagosti Isusa Krista.

Dan vojne kapelanije Sv.Valentin

www.monfortanci.com

„Povodom Dana vojne kapelanije Sv.Valentina 12.veljače 2016. godine, u vojarni „Tuškanac“ Zagreb slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac uz sudjelovanje vojnih kapelana zagrebačkog dekanata.

Uz pripadnike Počasno-zaštitne bojne, na misnom slavlju sudjelovala je i Pročelnica vojnog ureda predsjednice brigadna generalica Gordana Garašić, djelatnice Ureda Predsjednice RH te predstavnici Središta za međunarodne vojne operacije sa zapovjednikom, pukovnikom Ivicom Plejić.

Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšala je klapa „Sveti Juraj“ HRM.

Mlada Misa Zrinka Petra Nikolića

U nedjelju 12. srpnja u 10:30 u crkvi sv. Frane u Imotskom pater Zrinko Petar Nikolić, slavio je mladu misu. Slavlje u Imotskom započelo je molitvom ispred rodne kuće te se nastavilo procesijom ulicama Imotskog. Ispred ulaza u crkvu, nakon procesije, mladomisniku je blagoslov postavljanjem ruku na glavu udijelila njegova majka Ana Nikolić.

Mlada Misa Nikole Tandare

www.monfortanci.com

U nedjelju, 9. kolovoza 2015, u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Ričicama slavljena je Mlada Misa patera Nikole Tandare, misionara motfortanca u koncelebraciji s druga dva mladomisnika monfortanca i deset svećenika. Gost propovjednik bio je don Mladen Parlov koji je između ostaloga naglasio važnost biti dobar svećenik po primjeru Isusa Krista nasljedujući Njega u ulozi proroka, kralja i svećenika a iznad svega biti čovjek Riječi Božje i Krunice hraneći se Euharistijom da bi postao živi kruh za čovjeka današnjice.

Ređenje trojice đakona monfortanaca

www.monfortanci.com

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredio je 27. lipnja u splitskoj konkatedrali Sv. Petra i trojicu đakona monfortanaca. Sakramenat svetoga reda prezbiterata primili su Nikola Tandara rođen u  župi svetog Ivana Krstitelja u Ričicama kod Imotskog, Zrinko Nikolić iz župe Gospe od Anđela u Imotskom i Miro Ravlić rođen u župi svetog Ilije proroka  u Tihaljini.

U svećanom misnom slavlju sudjelovali  su provincijal talijanske provincije Angelo Epis, generalni definitor i ostala braća, svećenici monfortanci zajedno s rodbinom ređenika.

Otvorena Montfortova godina!

www.monfortanci.com

U Crkvi San Luigi dei Francesi u Rimu, u kojoj je otac Montfortski slavio misu godine 1706. za vrijeme svojeg kratkog boravka u Rimu pošto je prošao pješice put od Pariza do Rima,  otvorena je Montfortova godina (2015.-2016.) kojom se obilježava 300 .godina od prelaska u vječnost svetog Ljudevita Grigniona Montfortskog, duhovnog oca i utemeljitelja Misionara Monfortanaca i Kćeri Mudrosti.  Montfort je preminuo 28. travnja 1716. godine za vrijeme svojih poslijednjih pučkih misija. Kada je biskup čuo za njegovu smrt, uzvikno je: "Izgubio sam svojeg najboljeg svećenika"!

Nova knjiga

www.monfortanci.com

U izdanju Krašćanske sadašnjosti objavljena je nova knjiga monfortaca Miljenka Sušca : Posveta Isusu Kristu po Mariji - Sustavni prikaz marijanske duhovnosti po prema sv. Ljudevitu Montfortskome. Uvodnu riječ o knjizi napisao je biskup sisački i predstojnik Hrvatskog mariološkog instituta KBF-a mons. Vlado Košić:

Poštovani čitatelju, marijanski pobožniče!

Pages